το-DNA-μπορεί-να-δείξει-ποιο-άθλημα-σου-ταιριάζει-

To DNA σου αποκαλύπτει το ιδανικό άθλημα για σένα. Μέσα από το DNA σου μπορείς να βρεις το ιδανικό άθλημα για σένα.

Έχει τύχει σε πολλούς από εμάς να διαπιστώνουμε πως για παράδειγμα τα καθίσματα σαν αθλητική άσκηση δεν είναι το δυνατό μας σημείο. Κουραζόμαστε πιο εύκολα από ότι οι υπόλοιποι. Επίσης, μπορεί κάποιοι άνθρωποι να θέλουν να χάσουν κιλά κι ενώ τρέχουν για αρκετή ώρα να μην βλέπουν τις επιδώσεις που υπολόγιζαν.

Φαίνεται πως η επιστήμη και πιο συγκεκριμένο το DNA μπορεί να κρύβει την απάντηση πίσω από αυτό. Το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και θέλει διαφορετικό τρόπο και προσέγγιση για να λειτουργήσει. Κάθε άνθρωπος λοιπόν έχει το δικό του ιδανικό άθλημα. Διαβάστε παρακάτω: 

Με ποιον τρόπο το DNA μπορεί να βρει το ιδανικό άθλημα για εμάς;

Υπάρχουν κάποιες τελευταίες έρευνες που δείχνουν ότι η αιτία πίσω από τις κακές επιδόσεις μας σε ένα άθλημα ή στο ότι προσπαθούμε πολύ αθλώντας το σώμα μας με ένα συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς αποτελέσματα, είναι το DNA.

Πιο συγκεκριμένα η αθλητική γονιδιωματική χρησιμοποιώντας την μοριακή βιολογία αλλά και τις κινητικές επιστήμες αν και ακόμη βρίσκεται σε πειραματική φάση μπορεί μέσα από την φωτογραφική ανάλυση του DNA να προσδιορίσει την αθλητική συμπεριφορά του καθένα.

Παράλληλα μπορεί να προτείνει τρόπους για να διαμορφώσει ο κάθε άνθρωπος την γυμναστική και την διατροφή του, σύμφωνα με τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες.

Δείτε ακόμα Εμμηνόπαυση: Η διατροφή που βοηθά στα συμπτώματά της

«Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για τους επαγγελματίες αθλητές, αλλά και για εκείνους που αναζητούν λίγη καθημερινή ευεξία μέσω της άθλησης» υποστηρίζει ο Riccardo Longinari, προπονητής και αθλητικός ερευνητής στο Μπέργκαμο.

το-DNA-μπορεί-να-δείξει-ποιο-άθλημα-σου-ταιριάζει-

Photo via: vita.gr

Τα πάντα μπορεί να τα δείξει μόνο μία εξέταση

Φαίνεται λοιπόν πως ένα μικρό δείγμα σάλιου μπορεί να ολοκληρώσει ένα γενετικό τεστ που είναι σε θέση να μας αποκαλύψει πολλά περισσότερα πράγματα για το σώμα μας, πέρα από το αν είμαστε παιδιά των γονιών μας. Υπάρχει ένα ειδικό λογισμικό που επικεντρώνεται σε πληθώρα γονιδίων που σχετίζονται με τις φυσικές επιδόσεις.

Αυτά είναι το ace, ένα ένζυμο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. το Actn3, που θεωρείται το γονίδιο της αντοχής και είναι μία πρωτεΐνη που την συναντάμε μόνο σε ίνες με γρήγορες συσπάσεις, το Ppara, που είναι ρυθμιστής ενεργειακού μεταβολισμού και το Vdr που είναι ο υποδοχέας της βιταμίνης D.

Έπειτα ακολουθείται ένας σχετικός έλεγχος με το πόσα από αυτά τα γονίδια έχουμε κι αν φυσικά τα έχουμε. «Το αποτέλεσμα είναι ένα συνοπτικό πλαίσιο που χωρίζεται σε δύο περιοχές: η μία σχετίζεται με τον αθλητισμό και η άλλη με τη διατροφή.

Δείτε ακόμα 13 τροφές που αν θέλετε να χάσετε βάρος θα πρέπει να τις αποφεύγετε

Η πρώτη αξιολογεί την προδιάθεση για αερόβια άσκηση ή για μυϊκή ενδυνάμωση. Η δεύτερη περιοχή, ωστόσο, επικεντρώνεται σε πιθανές δυσανεξίες και ανεπάρκεια σε βιταμίνες».  λέει ο Longinari.

το-DNA-μπορεί-να-δείξει-ποιο-άθλημα-σου-ταιριάζει-

Photo via: bovary.gr

Ίσως αυτό…αλλάζει τους κανόνες που όλοι γνωρίζαμε!

Όσοι άνθρωποι θέλουν να χάσουν βάρος ακολουθούν μία πανομοιότυπη και κάπως τυποποιημένη τεχνική που σίγουρα έχει αποτελέσματα όμως όχι σε όλα τα σώματα στον ίδιο χρόνο και με τον ίδιο τρόπο. Αν θες να χάσεις βάρος κάνεις αερόβιο και ακολουθείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Αυτό μπορεί να έχει αποτελέσματα σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, όμως υπάρχουν πάντα εκείνοι κι εκείνες, που ενώ ακολουθούν κατά γράμμα αυτές τις τεχνικές, τα αποτελέσματα αργούν να έρθουν και δεν έρχονται πάντα με τον επιθυμητό τρόπο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα λοιπόν με την μοριακή βιολόγο Χαρούλα Μπιλάλη, «Η επιλογή ενός προπονητικού προγράμματος που δε σου ταιριάζει ευθύνεται συνήθως γι’ αυτές τις αποτυχημένες προσπάθειες.

Δείτε ακόμα 7 ιδέες για πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες

Αν, για παράδειγμα, υπάρχει γενετική προδιάθεση για προπόνηση με βάρη, μπορεί να είναι άσκοπο να επιμένεις με τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμπι. Αντίθετα, ίσως να ελλοχεύει κίνδυνος να πιέσεις πολύ την καρδιά σου.

Μπορείς, όμως, να έχεις μέγιστα αποτελέσματα με το συνδυασμό αερόβιας άσκησης, χωρίς να φτάσεις την καρδιακή λειτουργία στα όριά της, με ελλειπτικά μηχανήματα και φορτίο υψηλής έντασης».

το-DNA-μπορεί-να-δείξει-ποιο-άθλημα-σου-ταιριάζει-

Photo via: shape.gr

Τί ισχύει για την διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουμε;

Σύμφωνα με τον κύριο Longinari, η διατροφή μας θα πρέπει επίσης να είναι πιο εξατομικευμένη. Με λίγα λόγια: «Εάν πρέπει να καταναλώσεις 2.000 θερμίδες την ημέρα της άσκησης, αυτές πρέπει να μεταφραστούν σε αποθηκευμένη ενέργεια.

Αν όμως υποθέσουμε ότι έχεις δυσανεξία, π.χ. στη γλουτένη ή στη λακτόζη, και βάλεις στο μεσημεριανό σου ζυμαρικά και τυρί, κινδυνεύεις να “κάψεις” μισό φορτίο για να υποστηρίξεις την πέψη σου»

το-DNA-μπορεί-να-δείξει-ποιο-άθλημα-σου-ταιριάζει-

Photo via: vita.gr

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες…

Μπορεί η αθλητική γονιδιωματική να βοηθήσει τους νέους που ασχολούνται ή που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό καθώς κι εκείνους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να βρουν τον λόγο που ενώ ακολουθούν τις συμβουλές των ειδικών κατά γράμμα δεν βλέπουν την ζυγαριά να πέφτει όμως δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες.

«Το τεστ δε βοηθά στην εύρεση του πρωταθλητή. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να κατευθύνει κάποιον στο άθλημα που είναι πιο πιθανό να πετύχει, εφόσον του αρέσει.

Επιπλέον, χρησιμεύει στην κατανόηση των ορίων μας και στην αποδοχή τους, ενώ θα σου δείξει ότι, αφού έχεις ορισμένα χαρακτηριστικά, μπορεί να μη χάσεις βάρος ή να μην αναπτύξεις μυς. Τέλος, δε σου εγγυάται μαγικά φίλτρα, αλλά μπορεί να σε οδηγήσει στην κατάκτηση της μέγιστης ευημερίας» καταλήγει ο Longinari.

το-DNA-μπορεί-να-δείξει-ποιο-άθλημα-σου-ταιριάζει-

Photo via: onmed.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το fitness στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close