38χρονη μητέρα έπαθε εγκεφαλική λοίμωξη από μια αθώα καθημερινή συνήθεια 

Μια 38χρονη μητέρα έπαθε εγκεφαλική λοίμωξη και ήρθε στη μόνιμη απώλεια ακοής, από μια αθώα καθημερινή συνήθεια που έχουμε όλοι.

38χρονη μητέρα έπαθε εγκεφαλική λοίμωξη από μια αθώα καθημερινή συνήθεια 

Κοντά στη μόνιμη απώλεια ακοής έφτασε μία 38χρονη, παθαίνοντας εγκεφαλική λοίμωξη, επειδή καθάριζε με μπατονέτες τα αφτιά της.

Δείτε ακόμα: Πώς να κρατήσετε τα αυτιά σας καθαρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Το περιστατικό καταγράφηκε πριν από 4 χρόνια και είναι ενδεικτικό των κινδύνων που ενέχει ο συχνός καθαρισμός των αφτιών με μπατονέτες.

Μιλώντας στο περιοδικό That’s Life, η 38χρονη Jasmine εξήγησε πώς η εμμονή της να καθαρίζει τα αφτιά της με βαμβακερές μπατονέτες της προκάλεσε μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, που διέβρωσε το κρανίο της και την άφησε με απώλεια ακοής!

38χρονη μητέρα έπαθε εγκεφαλική λοίμωξη από μια αθώα καθημερινή συνήθεια 

Η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι καθάριζε κάθε βράδυ τα αφτιά της χρησιμοποιώντας μπατονέτες μέχρι που ένα βράδυ παρατήρησε αίμα στη βαμβακερή άκρη. Αποδείχθηκε ότι η υπερβολική χρήση είχε εισαγάγει μια μόλυνση βαθιά στον ακουστικό πόρο της.

Οι γιατροί της είπαν ότι “το οστό του κρανίου πίσω από το αφτί ήταν πλέον σαν λεπτό χαρτί” και ότι κινδύνευε με μόνιμη απώλεια ακοής.

Να σημειωθεί βέβαια, ότι παρόλο που έχουν τεκμηριωθεί παρόμοιες περιπτώσεις, είναι απίθανο να πάθετε μια τόσο απειλητική για τη ζωή ασθένεια από το να καθαρίζετε ελαφρά τα αφτιά σας κάθε μήνα περίπου.

Δείτε ακόμα: Πρόβλημα στα αυτιά: Τα 5 σημάδια και συμπτώματα

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πέρα από εγκεφαλική λοίμωξη
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι όταν βάζετε συχνά βαμβακερές μπατονέτες στο κανάλι του αφτιού σας.

38χρονη μητέρα έπαθε εγκεφαλική λοίμωξη από μια αθώα καθημερινή συνήθεια 

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι πάνω από 263.300 παιδιά στις ΗΠΑ κατέληξαν σε Επείγοντα νοσοκομείων μεταξύ 1990 και 2010 χάρη σε τραυματισμούς από τη χρήση τέτοιων βαμβακερών καθαριστικών. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 36 παιδιά την ημέρα!

“Αυτό υπογραμμίζει την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι ενήλικες και τα παιδιά πρέπει να καθαρίζουν τον ακουστικό πόρο στο σπίτι”, δήλωσε τότε η επικεφαλής συγγραφέας δρ. Kris Jatana, παιδοχειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος στο Nationwide Children’s Hospital στο Οχάιο. “Υπάρχουν πολλοί πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση μπατονετών για τον καθαρισμό των αφτιών”, είχε πει.

Εκτός από το σωματικό τραύμα, σύμφωνα με το www.enimerotiko.gr οι μπατονέτες μπορούν επίσης να εισάγουν εξωτερικά παθογόνα στο αφτί.

Οι λοιμώξεις του εσωτερικού ή του μέσου αφτιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, λόγω της φυσικής του εγγύτητας με τον εγκέφαλο και το αιθουσαίο σύστημα (λαβύρινθος), το οποίο ελέγχει την ισορροπία σας.

Δείτε ακόμα: 6 σημάδια ότι έχετε λοίμωξη στο αυτί και πώς να την αποτρέψετε

Τα αφτιά μας είναι επίσης αποτελεσματικά αυτοκαθαριζόμενα εξωτερικά όργανα χάρη στις ρευστές ιδιότητες του ίδιου του κεριού.

Επομένως, δε χρειάζεται να τα καθαρίζουμε με βαμβακερές μπατονέτες. Εάν νιώθετε ότι τα αφτιά σας χρειάζονται καθαρισμό, πιθανότατα υποφέρετε από συσσώρευση κεριού, μια ενοχλητική αλλά σχετικά αβλαβή κατάσταση, που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί χωρίς μπατονέτες. Με άλλα λόγια, οι μπατονέτες προσφέρουν ελάχιστα έως καθόλου ιατρικά οφέλη, αλλά έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Εκτός από όλα αυτά, οι μπατονέτες είναι επίσης επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Δείτε ακόμα: Πονόλαιμος στα παιδιά: Πως αντιμετωπίζεται η πιο συχνή λοίμωξη;

Αν και υπάρχουν χάρτινες εκδόσεις, οι περισσότερες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πλαστικό. Δεδομένου ότι πολλοί εσφαλμένα υποθέτουν ότι μπορεί απλώς να πεταχτούν στην τουαλέτα, μπορούν επίσης να εισέλθουν στα συστήματα ύδρευσης και να συμβάλλουν στη θαλάσσια πλαστική ρύπανση.

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close