Σολανίνη: Η Ουσία που περιέχουν οι πατάτες και μπορεί να σε οδηγήσει στο θάνατο

Σολανίνη: Η Ουσία που περιέχουν οι πατάτες και μπορεί να σε οδηγήσει στο θάνατο

Τι είναι η σολανίνη, η ουσία που περιέχουν οι πατάτες και μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο. Όλα τα μέτρα πρόληψης , καθώς και τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης από σολανίνη

Η Σολανίνη πρόκειται για μία ουσία που υπάρχει στο βολβό της πατάτας και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Ακόμη κι αν το συγκεκριμένο τρόφιμο, θεωρείται αβλαβές, κρύβει ορισμένους κινδύνους, που κυριολεκτικά, μπορούν να σε στείλουν στο νοσοκομείο. Πότε πρέπει να πετάξεις τις πατάτες σου αμέσως και ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σολανίνη;

Οι πατάτες πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα, που συνοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των βασικών πιάτων. Είτε είναι κρέας, είτε θαλασσινά, οι πατάτες έχουν σχεδόν πάντα μία θέση στο τραπέζι μας. Ομολογουμένως, μπορούμε να πούμε ότι για πολλούς από εμάς, αποτελούν και ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά. Τηγανητές, βραστές ή φούρνου, δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μη τις “τιμά” τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα. Τι συμβαίνει, όμως, πίσω από την νοστιμιά της πατάτας; ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για την υγεία μας, και γιατί οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί;

Προσοχή στις πατάτες που έχουν αυτή την όψη – Τι κίνδυνος υπάρχει

Πατάτα και ο κίνδυνος της σολανίνης

Η σολανίνη πρόκειται για ένα αλκαλοειδές το οποίο εντοπίζεται στα φύλλα και στο βλαστό του φυτού. Μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν τα ποσοστά της στον βολβό της πατάτας αυξηθούν σημαντικά. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στη περίπτωση που ο βολβός αποθηκευτεί σε ακατάλληλες συνθήκες, όπως είναι, για παράδειγμα, τα σημεία που “βλέπει” ο ήλιος. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ευνοείται η παραγωγή αλκαλοειδών, γι αυτό και η πατάτα αρχίζει να βλασταίνει και να πρασινίζει.

Προσοχή στις πατάτες που έχουν αυτή την όψη – Τι κίνδυνος υπάρχει (vid)

Φυσιολογικά, ο βολβός της πατάτας περιέχει πολύ μικρές ποσότητες σολανίνης, οι οποίες εντοπίζονται στην φλούδα της. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να το προσέξουν ιδιαίτερα εκείνοι που συνηθίζουν να τρώνε τα τρόφιμα με τη φλούδα της. Στη περίπτωση της πατάτας κάτι τέτοιο θα λέγαμε πως είναι απαγορευτικό, ακόμη κι αν το τρόφιμο έχει πλυθεί επαρκώς πριν καταναλωθεί.

Κίνδυνος δηλητηρίασης απο κατεψυγμένο κρέας- Τι να κάνουμε για να το αποφύγουμε

Εκτός λοιπόν από τους κινδύνους μικροβιολογικής φύσεως που ενέχει η κατανάλωση πατάτας μαζί με τη φλούδα, τώρα θα πρέπει να έχετε υπόψη σας και τη σολανίνη. Σε περίπτωση που θέλετε να καταναλώνετε τις πατάτες με τη φλούδα, για να αυξήσετε την κατανάλωση των φυτικών ινών, καλό θα ήταν να αντικαταστήσετε τις άσπρες πατάτες, με γλυκοπατάτες. Οι τελευταίες έχουν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες , γι’ αυτό άλλωστε δεν λείπουν κι από κανένα διαιτολόγιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης

Τα κύρια συμπτώματα της δηλητηρίασης είναι η διάρροια, ο έμετος καθώς και το κοιλιακό άλγος. Ο πυρετός δεν είναι σταθερό σύμπτωμα και εάν υπάρχει, η πυρετική κίνηση είναι χαμηλή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συνυπάρχουν και συμπτώματα που υποδηλώνουν διαταραχή των λειτουργιών του κεντρικού νευρικού συστήματος  Η αφυδάτωση λόγω διάρροιας και εμέτων μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε κυκλοφορική κατάρρευση.

Ανακαλούνται πατάτες

Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από κατανάλωση πατάτας. Για παράδειγμα, το 1979 στο Λονδίνο 78 μαθητές και δάσκαλοι αρρώστησαν μέσα σε μια μέρα παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως πυρετό, εμετό, διάρροια και πόνο στην κοιλιά. Κάποιοι έπεσαν σε κώμα ή παρουσίασαν επιληπτικά επεισόδια. Μετά από προσεκτική εξέταση προέκυψε ότι τα συμπτώματα ξεκίνησαν 14 ώρες αφού οι μαθητές είχαν φάει βραστές πατάτες που είχαν υψηλή συγκέντρωση σολανίνης.

 Ποια ποσότητα Σολανίνης είναι επικίνδυνη

Η ποσότητα των γλυκο-αλκαλοειδών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 mg ανά 100 γραμμάρια πατάτας – αυτό το όριο έχει θεσπιστεί σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι περισσότερες από τις εργαστηριακές μελέτες για τα γλυκο-αλκαλοειδή έχουν γίνει σε ζώα. Ένα διεξοδικό εργαστηριακό πείραμα σε ανθρώπους έδειξε ότι 2 mg γλυκο-αλκαλοειδή ανά κιλό σωματικού βάρους παράγει τα κλασικά συμπτώματα δηλητηρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005, η λήψη 2 mg σολανίνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι αρκετή για να προκαλέσει συμπτώματα, ενώ η λήψη 1,25 mg ανά κιλό σωματικού βάρους μπορεί να επηρεάσει κάποια άτομα. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση πατάτας 450 γραμμαρίων που έχει ξεπεράσει το αποδεκτό επίπεδο των 20 mg ανά 100 γραμμάρια θα μπορούσε για να επηρεάσει ένα άτομο 50 κιλών. (φανταστείτε πόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος στα μικρά παιδιά!)

Σε γενικές γραμμές, θεωρείται ότι μια δοσολογία 200-400 mg στους ενήλικες μπορεί να προκαλέσει τοξικά συμπτώματα (20-40 mg για τα μικρά παιδιά).

Ευτυχώς η τροφική δηλητηρίαση από την σολανίνη της πατάτας είναι σπάνιο φαινόμενο. Το γενονός αυτό όμως μπορεί απλά να οφείλεται σε έναν έμφυτο προστατευτικό μηχανισμό του ανθρώπινου οργανισμού. Την αποφυγή της πικρής και δυσάρεστης γεύσης, που έχει η πράσινη πατάτα. Σε κάθε περίπτωση, για να αποφύγετε τα δυσάρεστα, αποφύγετε τη κατανάλωση της φλούδας από τη πατάτα, καθώς και τις πρασινισμένες πατάτες. Πριν φύγετε, όμως, μπορείτε να πάρετε μία γεύση κι από τα σημάδια εκείνα που “μαρτυρούν” πως πρέπει να πετάξετε τις πατάτες σας αμέσως!

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.