Εξάψεις: Οι πιθανές αιτίες που τις προκαλούν

Εξάψεις: Οι πιθανές αιτίες που τις προκαλούν. Όλα τα πιθανά αίτια που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε εξάψεις.

Πολλοί συχνά οι γυναίκες αλλά και οι άντρες νιώθουν εξάψεις. Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι εξάψεις έρχονται όταν κάνει πολύ ζέστη στον χώρο που βρισκόμαστε ή όταν έχουμε ντυθεί υπερβολικά πολύ και νιώθουμε ξαφνικά μία έξαψη.

Οι εξάψεις είναι το ξαφνικό αίσθημα της ζέστης που είναι οριακά ανυπόφορο και σε κάνει να θες να κάνεις αέρα στον εαυτό σου ευθύς αμέσως. Όμως όταν δεν έχουμε ντυθεί υπερβολικά και βρισκόμαστε σε φυσιολογικές θερμοκρασίες γιατί νιώθουμε εξάψεις; Διαβάστε παρακάτω τα αίτια που μπορεί να τις προκαλούν: 

Αιτίες που προκαλούν εξάψεις: Οι εξάψεις μπορεί να είναι παρενέργειες κάποιου φαρμάκου

Εξάψεις: Οι πιθανές αιτίες που τις προκαλούν

Συγκεκριμένα πολλά φάρμακα για την οστεοπόρωση, την κατάθλιψη, ορισμένα στεροειδή αλλά και φάρμακα όπως η σιλδεναφίλη έχουν ως παρενέργεια τις εξάψεις. Είναι βλέπετε φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα μερικών χημικών ουσιών στον οργανισμό και αυτές οι χημικές ουσίες ρυθμίζουν την θερμοκρασία του σώματος.

Δείτε ακόμα 5 Καταπραϋντικά αιθέρια έλαια για να ανακουφιστείτε άμεσα από το πόνο του ισχιακού νεύρου

Όσο λοιπόν το σώμα συνηθίζει την φαρμακευτική αγωγή οι εξάψεις μάλλον θα υποχωρούν σταδιακά. Όπως και να ‘χει επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Αιτίες που προκαλούν εξάψεις: Υπερθυρεοειδισμός

Εξάψεις: Οι πιθανές αιτίες που τις προκαλούν

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι άλλος ένας παράγοντας. Συγκεκριμένα η υπερβολική παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή αυξάνει την ταχύτητα του μεταβολισμού και αυτός έχει ως συνέπεια τις εξάψεις. Έτσι μαζί με την γενικότερη ευαισθησία στη ζέστη έχουμε και αυξήσεις σε αυτή τη περίπτωση.

Αιτίες που προκαλούν εξάψεις: Το έντονο άγχος

Εξάψεις: Οι πιθανές αιτίες που τις προκαλούν

Το άγχος εκδηλώνεται με πολλά συμπτώματα μεταξύ άλλων των πονοκεφάλων, των στομαχόπονων, της ζάλης και άλλων. Σε μερικούς ανθρώπους το άγχος εκδηλώνεται με κρύο ιδρώτα ή και με πόνους στη μέση.

Οι εξάψεις λοιπόν είναι επίσης ένα συχνό σύμπτωμα έντονου άγχους και συνδέεται με τους μηχανισμούς του οργανισμού που διαχειρίζονται τις δύσκολες καταστάσεις. Και το άγχος είναι μία δύσκολη κατάσταση.

Αιτίες που προκαλούν εξάψεις: Ο χώρος που ένας άνθρωπος κοιμάται επηρεάζει

Εξάψεις: Οι πιθανές αιτίες που τις προκαλούν

Δείτε ακόμη Τι ονομάζουμε περιεμμηνόπαυση και ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματά της;

Το υπνοδωμάτιο αν είναι αρκετά ζεστό ή σκεπάζεστε με πολλές και πολύ ζεστές κουβέρτες και παπλώματα μπορεί να οδηγήσει σε εξάψεις που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο χώρος που κοιμάστε λοιπόν θα πρέπει να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από όλο το υπόλοιπο σπίτι.

Αιτίες που προκαλούν εξάψεις: Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

Εξάψεις: Οι πιθανές αιτίες που τις προκαλούν

Μπορεί ο καφές να μας ξυπνάει και σε κανονικές ποσότητες να ευεργετεί τον οργανισμό όμως ορισμένα άτομα παρουσιάζουνε ευαισθησία στην καφεΐνη. Η κατανάλωση λοιπόν καφέ αλλά και άλλων ποτών ή τροφίμων με καφεΐνη, εκτός από υπερένταση μπορεί να οδηγήσει και σε εξάψεις.

Αιτίες που προκαλούν εξάψεις: Διάφορες λοιμώξεις

Εξάψεις: Οι πιθανές αιτίες που τις προκαλούν

Οποιαδήποτε λοίμωξη μπορεί να δημιουργήσει πυρετό και ο πυρετός με την σειρά του να φέρει εξάψεις. Επίσης ο ασθενής θα νιώθει κόπωση, πόνους στους μύες και έντονο ιδρώτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ουρολοίμωξη είναι από την πιο συνηθισμένη αιτία.

Αιτίες που προκαλούν εξάψεις: Η εμμηνόπαυση

Εξάψεις: Οι πιθανές αιτίες που τις προκαλούν

Ένα από τα πιο συχνά και χαρακτηριστικά εμφανιζόμενα συμπτώματα είναι οι εξάψεις. Το 75% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών , καθώς και εκείνων που θα υποβληθούν σε αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή, θα βιώσουν τις ενοχλήσεις αυτές.

Σε ένα ποσοστό 80% η χρονική τους διάρκεια θα είναι πάνω από ένα χρόνο ενώ ένα ποσοστό 25-50% παραπονείται για την παρουσία των συμπτωμάτων για πάνω από πέντε χρόνια.

Η αιτιολογία των εξάψεων δεν έχε διευκρινιστεί ακόμα. Το γεγονός ότι εμφανίζονται άμεσα μετά από την επέμβαση αφαίρεσης των ωοθηκών δείχνει ένα ισχυρό συσχετισμό με τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό και κυρίως με το γεγονός της απόσυρσης τους.

Δείτε ακόμα Τελικά κολλάει ο ιός HPV με τα χέρια;

Άποψη που ενισχύεται από το ότι τα παιδιά ή γυναίκες με γοναδική δυσγενεσία που έχουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων δε βιώνουν τα επεισόδια αυτά.

Σημαντικό ρόλο στην παθογένεια φαίνεται ότι παίζουν επίσης η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη , ουσίες που επηρεάζουν το θερμορυθμιστικό κέντρο του εγκεφάλου και εμπλέκονται στα αγγειοκινητικά συμβάματα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των εξάψεων.

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close