κολλάει_ο_ιός HPV_με_τα_χέρια_

Τελικά κολλάει ο ιός HPV με τα χέρια; Μάθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον ιό των κονδυλωμάτων.

Ο ιός HPV ή αλλιώς ο ιός των κονδυλωμάτων είναι ένα αφροδίσιο νόσημα που τα τελευταία χρόνια δυστυχώς έχει εμφανίσει αύξηση των κρουσμάτων. Ο ιός των HPV είναι αντιμετωπίσιμος αλλά το να τον αντιμετωπίσεις για πολλούς ανθρώπους θεωρείται ταλαιπωρία.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για την αξία του προφυλακτικού αλλά και για το τι ισχύει για το κάθε αφροδίσιο νόσημα. Στο σημερινό άρθρο θα σας αναλύσουμε τι είναι ο ιός HPV ή διαφορετικά τα κονδυλώματα κι αν τελικά μεταδίδεται με τα χέρια. Διαβάστε παρακάτω:

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι μικρές θηλωματώδεις βλάβες στη γεννητική και περιπρωκτική περιοχή. Οφείλονται στον ιό HPV και μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής.

Είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση και προσβάλλει εξίσου τις γυναίκες και τους άνδρες. Είναι συνήθως ασυμπτωματικά και σπανίως μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα) ή αίσθημα καύσου.

Οι περιοχές που εμφανίζονται είναι το πέος, το όσχεο, η βουβωνική περιοχή και η περιπρωκτική χώρα για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες ο κόλπος, το αιδοίο, ο τράχηλος της μήτρας και η βουβωνική και περιπρωκτική χώρα. Σπανιότερα εκδηλώνονται στα χείλη, στο λάρυγγα, στα χέρια και στο στόμα.

Τα συμπτώματα του ιού HPV

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως μικροί όγκοι που μοιάζουν με κρεατοελιά, δηλαδή θυλωματώδεις σχηματισμοί στην περιοχή του πέους, του τραχήλου, του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του ορθού κ.ά. Μπορεί να είναι εσωτερικά ή εξωτερικά.

Το μέγεθός τους ποικίλει, ενώ μπορεί να φτάσει από το μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας μέχρι και 12 εκ, στις περιπτώσεις γιγάντιων οξυτενών κονδυλωμάτων.

Σε αρχικό στάδιο μπορεί να νιώσεις φαγούρα ή αίσθημα καύσου, ενώ σε επόμενο στάδιο μέχρι και αιμορραγία από τις δερματικές βλάβες. Συνήθως πόνος δεν παρατηρείται. Τα κονδυλώματα μπορεί να επεκταθούν έως τον κόλπο, την ουρήθρα και εσωτερικά του πρωκτού.

Πως γίνεται η διάγνωση του ιού HPV

Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε γιατρό για τη διάγνωση, διότι θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια άλλη πάθηση που μοιάζει με αυτήν και παρουσιάζεται με τα ίδια συμπτώματα.

Πολλές φορές μπορεί να τα μπερδέψουμε με σπίλους, απλά σπυράκια, κρεατοελιές ή και αιμορροΐδες. Αν προσπαθήσεις να καταλάβεις από φωτογραφίες τι έχεις, το πιθανότερο είναι να μπερδευτείς και να βγάλεις λάθος διάγνωση. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τα προλάβεις στην αρχή.

Τελικά κολλάει ο ιός HPV με τα χέρια;

Μεταδίδεται ο ιός HPV με τα χέρια;

Ο ιός HPV μεταδίδεται εύκολα με το σ3ξ. Παρόλα αυτά όμως η εικόνα του αν μεταδίδεται και με τα χέρια, δεν είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα λοιπόν με καναδική έρευνα, κάτι τέτοιο είναι πιθανό.

Συγκεκριμένα επειδή τα στελέχη του HPV στα χέρια συνήθως ταιριάζουν με αυτά που εντοπίζουν οι γιατροί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων κάποιοι ερευνητές υπέθεσαν ότι η επαφή των χεριών με τα γεννητικά όργανα μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Μία νέα μελέτη ακυρώνει αυτή τη θεωρία. Σύμφωνα με την επικεφαλή της συγκεκριμένης έρευνας Talia Malagon η οποία είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο McGill, στο Μόντρεαλ:

Τελικά κολλάει ο ιός HPV με τα χέρια;

Δείτε ακόμα Κάψιμο στην πλάτη: Για ποιες αρρώστιες σας προειδοποιεί

«Το ό,τι ανιχνεύουμε DNA του ιού HPV στα χέρια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα σωματίδια του ιού είναι βιώσιμα ή αρκετά για να προκαλέσουν μόλυνση». Επίσης σημειώνει ότι:

«Το DNA μπορεί να υπάρχει στο χέρι επειδή το άτομο έκανε σε@ πρόσφατα ή επειδή άγγιξε τα δικά του γεννητικά όργανα». Η Malagon και οι συνεργάτες της μελέτησαν εκατοντάδες ετερόφυλα ζευγάρια που έδιναν δείγματα από τα χέρια τους αλλά και από τα γεννητικά τους όργανα ανά λίγους μήνες.

Οι ερευνητές λοιπόν ανέλυσαν το DNA του HPV για να διαπιστώσουν ποιοι μολύνθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Κατέληξαν λοιπ0όν ότι οι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν όταν ο σύντροφός τους ήταν θετικός στον ιό HPV στα γεννητικά όργανα ή στα χέρια.

Δείτε ακόμα Φλέβες : 7 καθημερινές συνήθειες που τις καταστρέφουν

Όμως ο κίνδυνος υπάρχει διότι κατά κύριο λόγο υπάρχει η λοίμωξη του συγκεκριμένου ιού στα γεννητικά όργανα. Τα ευρήματα δεν συνεπάγεται ότι ο ιός είναι αδύνατο να μεταδοθεί από τα χέρια στα γεννητικά όργανα. Όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν συμβαίνει και γι’ αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες θεωρείται απίθανο.

Οι περισσότεροι ενήλικες οι οποίοι φυσικά έχουν ολοκληρωμένες σχέσεις θα μολυνθούν κάποια στιγμή με τον ιό HPV χωρίς να το καταλάβουν. Αυτό συμβαίνει διότι το ανοσοποιητικό τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζει τον ιό γρήγορα.

Ο συγγραφέας της μελέτης Eduardo Franco, πρόεδρος του Τμήματος Ογκολογίας Gerald Bronfman στο Πανεπιστήμιο McGill δήλωσε ότι τα προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αλλά δεν παρέχουν απόλυτη προστασία. Συγκεκριμένα:

Δείτε ακόμα Ασκίτης : Τι είναι, συμπτώματα και θεραπεία

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης και των καρκίνων που προκαλεί ο HPV, είναι επομένως ο εμβολιασμός». Στην Αμερική οι ειδικοί προτείνουν όλα τα κ@ρίτσια και τα αγ@ρια να κάνουν το εμβόλιο για τον ιό του HPV από την ηλικία των 11 ή των 12 ετών.

Επίσης είναι σημαντικό να το κάνουν και οι νεαροί ενήλικες που δεν το έκαναν όταν ήταν παιδιά. Οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις για να αποφύγουν τον κίνδυνο ή την μόλυνση από τον ιό HPV.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο της μήτρας. Τέλος αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού The Lancet Infectious Diseases.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close