Ανακοπή καρδιάς: 6 συμπτώματα που θα νιώσετε μερικές μέρες πριν

Στο παρακάτω άρθρο θα μιλήσουμε για την ανακοπή καρδιάς και για τα 6 συμπτώματα που μπορεί να νιώσετε μερικές μέρες πριν σας συμβεί. Η ανακοπή καρδιάς, προσβάλει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μάλιστα το 50% των περιπτώσεων που έπαθαν ανακοπή καρδιάς εμφάνισαν συμπτώματα λίγες μέρες πριν, που όμως αγνόησαν.

Η ανακοπή καρδιάς είναι τόσο συχνό φαινόμενο, που έχει οριστεί μέχρι και η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Αυτή η μέρα είναι στην ουσία μία εκστρατεία που δημιουργήθηκε για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι καρδιακές παθήσεις είναι πολύ σημαντικές και σε πολλές περιπτώσεις μπορούν ακόμη και να στερήσουν την ζωή των ασθενών.

Δείτε ακόμα Εμβόλιο του Covid 19 μπορεί να προκαλέσει τέτοιο εξάνθημα

Γι’ αυτόν τον λόγο η γρήγορη και έγκαιρη αντιμετώπιση του εμφράγματος αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας, έτσι ώστε να σωθεί ο ασθενείς. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η καρδιακή προσβολή ξεκινάει σαν ένα ήπιος πόνος ή μία ήπια ενόχληση.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται και να φεύγουν για μέρες. Η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι η καρδιακή νόσος που προκαλεί ανακοπή καρδιάς. Συγκεκριμένα, το 40% των θανάτων προκαλείται από αυτό.

Η ανακοπή καρδιάς παραμένει μέχρι και σήμερα τόσο θανατηφόρα διότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα και αργούν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Τα καρδιακά συμπτώματα δεν είναι πάντα τόσο έντονα κι έτσι, ο ασθενής δεν τρομάζει και δεν μπαίνει σε σκέψεις.

Επίσης τα συμπτώματα που αφορούν την καρδιά ποικίλουν ανάλογα το φύλο του ασθενούς. Είναι δύσκολο πολλές φορές να αντιληφθεί ο ασθενής τα καρδιακά συμπτώματα κι έτσι αυτό το άρθρο είναι πολύ χρήσιμο, για να μάθετε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Κυρίως οι άνδρες άνω των 65 ετών αλλά και οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς στις καρδιακές παθήσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν . Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα αλλά και η κληρονομικότητα στην οικογένεια, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου.

Όσους περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει ένα άτομο τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες ένα απλό σύμπτωμα να σημαίνει πως πάει κάτι λάθος με την καρδιά του. Οι άνθρωποι πολλές φορές από φόβο δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα και να παραδεχθούν ότι είναι αρκετά μεγάλοι ή σοβαρά άρρωστοι.

Έτσι δεν πηγαίνουν στον γιατρό όταν πρέπει και η καρδιά τους, τους προδίδει. Ένα σοβαρό καρδιακό πρόβλημα μπορεί να σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να φύγει ακόμη και στον ύπνο του και είναι προτιμότερο να διαγνώσετε εγκαίρως τα συμπτώματα και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα δούμε μαζί 6 κύρια συμπτώματα που εκδηλώνει ο ασθενής λίγες μέρες πριν πάθει καρδιακή ανακοπή. Αξίζει να τα διαβάσετε κι αν νιώθετε κάτι από τα παρακάτω επικοινωνήσετε αμέσως με τον καρδιολόγο σας. Διαβάστε παρακάτω: 

Τα πιθανά συμπτώματα που δείχνουν καρδιακά προβλήματα

Πόνος στο στήθος

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι περισσότερες καρδιακές προσβολές προκαλούν ενοχλήσεις στο κέντρο του στήθους. Αυτές οι ενοχλήσεις μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από μερικά λεπτά και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι ενοχλήσεις μπορεί να έρχονται και να φεύγουν.

Οι ενοχλήσεις στο κέντρο του στήθους μπορεί να είναι ένα αίσθημα δυσάρεστης ή έντονης πίεσης στο στήθος, ένα σφίξιμο ή ένας πόνος. Ο πόνος στην προκάρδια περιοχή, δηλαδή στο κέντρο του στήθους, είναι ιδιαίτερα έντονος.

Μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 30 λεπτά και δεν μειώνεται ακόμη κι αν ξεκουραστείτε πλήρως. Εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της σωματικής προσπάθειας, είτε αυτό περιλαμβάνει άσκηση, είτε απλά μία συνηθισμένη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόνος στο στήθος είναι ένα κλασικό σύμπτωμα που αποτελεί και “καμπανάκι” για το έμφραγμα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι δεν πάσχουν από πόνο στο στήθος όλοι οι ασθενείς που εκδηλώνουν έμφραγμα. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος πόνος μπορεί να προκληθεί και από καταστάσεις που δεν σχετίζονται με την καρδιά.

Βήχας

Μπορεί να μην το περιμένατε όμως ένας βήχας που επιμένει ή ο συριγμός μπορεί να είναι και σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης υγρών στους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια κατά την διάρκεια του βήχα, αποβάλλουν φλέγματα με αίμα.

Νιώθουν ζαλάδες

Οι ασθενείς που έχουν καρδιακές παθήσεις και κινδυνεύουν να προσβληθούν από έμφραγμα, νιώθουν σε πολλές περιπτώσεις μία ελαφριά ζαλάδα και έχουν απώλεια συναίσθησης. Επίσης νιώθουν καρδιακές αρρυθμίες.

Το άγχος

Μπορεί το άγχος να επιβαρύνει την καρδιά όμως ένα έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος ή και τον φόβο του θανάτου. Εκείνοι που έπαθαν έμφραγμα και επιβίωσαν συχνά αναφέρουν ότι έχουν βιώσει μία αίσθηση του θανάτου που πλησιάζει.

Κόπωση

Η ασυνήθιστη κόπωση – ειδικά στις γυναίκες – μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα εμφράγματος. Οι ασθενείς συνήθως μπορεί να αισθανθούν κούραση και κόπωση και για άλλους λόγους. Γι’ αυτό και οι ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πότε η κόπωση είναι σύμπτωμα καρδιακής ασθένειας και πότε όχι.

Αν λοιπόν δεν νιώθετε καλά και η ατονία σας έχει καταβάλλει, μην ψάχνετε διάγνωση από βιβλία ή από το διαδίκτυο. Επικοινωνήστε με έναν παθολόγο ή και με έναν καρδιολόγο και προχωρήστε σε σίγουρη διάγνωση.

Άλλωστε η έντονη κόπωση δεν είναι ποτέ καλό σημάδι για το σώμα. Ακόμη κι αν η καρδιά σας είναι υγιέστατη, η υπερκόπωση δεν είναι μία πάθηση που είναι εύκολη υπόθεση.

Ναυτία ή έλλειψη όρεξης για φαγητό

Πολλοί ασθενείς κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος νιώθουν ναυτία, δεν έχουν όρεξη να φάνε και κάνουν συχνούς εμετούς. Ο κοιλιακούς πόνος σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια και φυσικά μπορεί να επηρεάσει και την όρεξη.

Πόνοι σε άλλα σημεία του σώματος

Οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν ενοχλήσει ή πόνους στον έναν ή και στους δύο βραχίονες, στην πλάτη, στην σιαγόνα, στον λαιμό ή στο στομάχι. Σε πολλές περιπτώσεις εμφράγματος, ο πόνος ξεκινά από το στήθος και εξαπλώνεται στους ώμους, στα χέρια, στους αγκώνες, στην πλάτη, στον αυχένα, στην γνάθο ή στην κοιλιά.

Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα δεν υπάρχει καθόλου πόνος στο στήθος και οι ασθενείς νιώθουν πόνο σε όλα τα υπόλοιπα σημεία του σώματος που αναφέραμε πιο πάνω. Ο πόνος και σε αυτή την περίπτωση έρχεται και φεύγει.

Συγκεκριμένα οι άνδρες κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος, συχνά αναφέρουν πόνο στο αριστερό χέρι. Από την άλλη στις γυναίκες ο πόνος είναι πιθανότερο να γίνει αισθητός και στα δύο χέρια ή ανάμεσα στους ώμους. Από την άλλη στις γυναίκες, ο πόνος εκδηλώνεται συνήθως και στα δύο χέρια ταυτόχρονα ή ανάμεσα στους ώμους.

Ταχυπαλμία ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ταχυπαλμία σε μερικές φάσεις της ζωής τους και όταν αυτή είναι περιστασιακή δεν αποτελεί ανησυχητικό σύμπτωμα. Μην ξεχνάτε ότι η ταχυκαρδία πολλές φορές εμφανίζεται και ως ψυχοσωματικό εξαιτίας του έντονου άγχους και του στρες.

Όταν όμως ένας ασθενής νιώθει ταχύ ή ακανόνιστο παλμό που συνοδεύεται με αδυναμία, ζαλάδα ή δύσπνοια, μπορεί να είναι σύμπτωμα εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας ή αρρυθμίας. Αν δεν αντιμετωπιστούν, οι αρρυθμίες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ή αιφνίδιο θάνατο.

Δύσπνοια

Οι άνθρωποι που νιώθουν αδυναμία ή δυσκολία να αναπνεύσουν ενδεχομένων να υποφέρουν από παθήσεις όπως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αλλά η δύσπνοια μπορεί να είναι και ένδειξη εμφράγματος ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Σε μερικές περιπτώσεις οι άνθρωποι που παθαίνουν έμφραγμα δεν αισθάνονται πίεση στο στήθος ή πόνο αλλά και έντονη δύσπνοια. Είναι σαν να έχουν τρέξει μαραθώνιο, ενώ δεν έχουν κουνηθεί καθόλου από την θέση τους.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια του εμφράγματος, η δύσπνοια συχνά συνοδεύεται από δυσφορία στο στήθος αλλά μπορεί και να εκδηλωθεί πριν ή και μετά από την δυσφορία.

Εφίδρωση

Η έντονη αιφνίδια εφίδρωση είναι το κοινότερο σύμπτωμα του εμφράγματος. Εμφανίζεται σε στιγμές χαλάρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη σωματική άσκηση.

Οίδημα

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στο σώμα. Αυτό προκαλεί πρήξιμο (συχνά στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πέλματα ή την κοιλιά) καθώς και απότομη αύξηση βάρους και μερικές φορές απώλεια της όρεξης.

Αδυναμία

Τις ημέρες που προηγούνται του εμφράγματος, καθώς και κατά τη διάρκεια του, μερικοί ασθενείς βιώνουν σοβαρή και ανεξήγητη αδυναμία.

Τα 6 συμπτώματα που δείχνουν ότι κινδυνεύετε από ανακοπή καρδιάς

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από ανακοπή καρδιάς νιώθουν πόνο στο στήθος, έντονη εφίδρωση και ταχυπαλμίες. Επίσης έχουν μία αίσθηση σαν να δέχονται μαχαιριές στην καρδιά.

Είναι ωχροί και αντιμετωπίζουν αδυναμία στην κίνηση. Νιώθουν το χέρι τους να μουδιάζει και αυτός ο πόνος αντανακλά και στην πλάτη, τον αυχένα και το σαγόνι. Τέλος νιώθουν πόνους στο στομάχι.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close