Ηλιοθεραπεία-9-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Ηλιοθεραπεία: Οι 9 μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία. Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν θα σας μιλήσουμε πιο αναλυτικά για τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβει η ηλιοθεραπεία για την υγεία μας. Σίγουρα η υγεία μας παίζει πιο σημαντικό ρόλο από την εξωτερική μας εμφάνιση. Διαβάστε παρακάτω:

Το Καλοκαίρι είναι μία πανέμορφη εποχή. Γυναίκες και άντρες ανυπομονούν να ξεχυθούν στις παραλίες, να κολυμπήσουν σε δροσερά νερά και να κάνουν με τις ώρες ηλιοθεραπεία. Η μαυρισμένη επιδερμίδα έρχεται να κάνει την διάθεσή μας ακόμη πιο εξωτική και δεν είναι ψέμα να πούμε ότι σε πολλούς και πολλές χαρίζει μία γοητεία.

Παρόλα αυτά η ηλιοθεραπεία δεν ήταν ποτέ μία υγιεινή συνήθεια. Πόσο μάλλον τώρα που η τρύπα του όζοντος κάνει τον ήλιο άκρως βλαβερό και επιθετικό όχι μόνο προς τον πλανήτη γενικότερα αλλά και προς τους ανθρώπους.

Δείτε ακόμα Προσωπαγνωσία ή τυφλότητα προσώπου: – Η ασθένεια και τα συμπτώματα

Γι’ αυτό και κάθε Καλοκαίρι συμβουλεύουμε να μην πηγαίνετε για μπάνιο μέσα στο μεσημέρι, να προτιμάτε σκιερά μέρη για να κάτσετε, να φοράτε πάντα καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό και φυσικά να πίνετε πολύ νερό και πολλά υγρά γενικότερα.

 

Το μαύρισμα από τον ήλιο δεν είναι τόσο ακίνδυνο όσο φαίνεται

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο κάθε Καλοκαίρι οι περισσότεροι από εμάς επιδιώκουμε να μαυρίσουμε. Η μαυρισμένη επιδερμίδα χαρίζει μία γοητεία στους ανθρώπους και κάνει την εμφάνισή τους να δείχνει ακόμη πιο εξωτική.

Ενώ λοιπόν το αποτέλεσμα του μαυρίσματος μας αρέσει, η επιδερμίδα μας έχει μία τελείως διαφορετική άποψη από εμάς. Διότι στην πραγματικότητα η μαυρισμένη επιδερμίδα υποδηλώνει τον τραυματισμό στο ανώτερο στρώμα του δέρματος.

Με λίγα λόγια το δέρμα απορροφά υπεριώδεις ακτίνες του ήλιο και το μαύρισμα δείχνει ότι η επιδερμίδα φθείρεται από αυτό. Αυτό σημαίνει ότι η εμφάνιση ρυτίδων γίνεται πιο γρήγορη και αυξάνονται οι πιθανότητες να δημιουργηθεί καρκίνος του δέρματος.

Ηλιοθεραπεία-9-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Photo via: queen.gr

Από την ηλιοθεραπεία προκαλούνται ηλιακά εγκαύματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα στο πρώτο τους μπάνιο στην θάλασσα καίγονται, ακόμη κι αν έχουν εφαρμόσει αντηλιακό. Πόσο μάλλον εκείνοι που επίτηδες δεν βάζουν αντηλιακό για να μαυρίσουν πιο γρήγορα.

Ένα έγκαυμα το οποίο είναι επιφανειακό θα κάνει την επιδερμίδα μας να κοκκινίσει, θα είναι πιο ζεστή στα σημεία που είναι πιο κόκκινη και ίσως να υπάρχει ένα τσούξιμο ή ακόμη και πόνος. Υπάρχουν όμως και πιο σοβαρά εγκαύματα από τον ήλιο που βλάπτουν την επιδερμίδα ακόμη πιο βαθιά και αργούν πολύ στην επούλωση.

Και το έγκαυμα επιβαρύνει την επιδερμίδα μας και ειδικά όταν γίνεται από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσουμε καρκίνο του δέρματος.

Ηλιοθεραπεία-9-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Photo via: diklis.gr

Η ηλιοθεραπεία αυξάνει τις ρυτίδες

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η αυξημένη έκθεσή μας στον ήλιο χωρίς κανενός είδους προστασία αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσουμε ρυτίδες. Αυτό συμβαίνει διότι ο ήλιος καταστρέφει το κολλαγόνο του δέρματος οπότε και την ελαστικότητά του, με την πρόωρη γήρανση να μας…χτυπάει την πόρτα.

Δείτε ακόμα Αλλεργία στον ήλιο: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πως να προστατευθείς

Ηλιοθεραπεία-9-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Photo via: tilife.gr

Αλλάζει το χρώμα της επιδερμίδας σας…ριζικά

Αυτό μπορεί να σας φαίνεται καλό όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Η αυξημένη έκθεσή μας στον ήλιο και μάλιστα χωρίς προστασία κάνει μερικά σημεία του δέρματος να είναι πιο σκούρα και άλλα πιο ανοιχτά.

Όταν αυτό γίνεται συστηματικό τότε αυτή η ανομοιομορφία χρώματος στην επιδερμίδα μπορεί να γίνει οριστική, αφού βλάπτονται σοβαρά αρκετά κύτταρα της επιδερμίδας μας.

Αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουμε φακίδες

Σίγουρα οι φακίδες δεν είναι κάτι αναγκαστικά κακό. Παρόλα αυτά πολλοί καρκίνοι του δέρματος ξεκινούν με σύμπτωμα τις φακίδες οπότε αν κάποια από τις φακίδες σας, σας φαγουρίζει, σαν ενοχλεί, ή ματώνει τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Ηλιοθεραπεία-9-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Photo via: govastileto.gr

Εμφανίζονται κηλίδες ηλικίας

Οι κηλίδες ηλικίας εμφανίζονται συνήθως όταν γεράσουμε στο πρόσωπο, στα χέρια ή στο στέρνο. Παρόλο που εμφανίζονται καθώς γερνάμε, δεν σημαίνει ότι είναι αποτέλεσμα των γηρατειών. Συνδέονται με την αυξημένη έκθεσή μας στον ήλιο, χωρίς προστασία.

Ηλιοθεραπεία-9-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Photo via: onmed.gr

Ακτινική κεράτωση

Υπάρχουν κάποια κόκκινα ή καφέ ή στο χρώμα του δέρματος μπαλώματα στην επιδερμίδα και είναι συνήθως μικρά και φολιδωτά. Εμφανίζονται τις περισσότερες φορές στο κεφάλι, στα χέρια ή στον λαιμό μας αν και μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματός μας.

Αν έχετε τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας διότι αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να μετατραπούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, που είναι ένας τύπος καρκίνος του δέρματος.

Ηλιοθεραπεία-9-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Photo via: rpsmelbourne.com.au

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος και είναι και η πιο εύκολη στην θεραπεία. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου εμφανίζεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται χωρίς προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο και εξαπλώνεται αργά.

Οι όγκοι μπορούν να λάβουν πολλές μορφές. Μία από αυτές τις μορφές θυμίζει μαργαριτάρι λευκό ή κηρώδης εξόγκωμα, συχνά με ορατά αιμοφόρα αγγεία στα αυτιά, στον λαιμό ή στο πρόσωπο.

Ηλιοθεραπεία-9-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Photo via: meygeia.gr

Μπορεί να εμφανίσουμε μελάνωμα

Τέλος το μελάνωμα δεν είναι τόσο συχνός καρκίνος του δέρματος όσο άλλοι όμως είναι και ο πιο σοβαρός. Το μελάνωμα μπορεί να επηρεάσει μόνο το δέρμα ή μπορεί να εξαπλωθεί και σε οστά ή όργανα. Μπορεί να θεραπευτεί αρκεί να λάβετε άμεσα θεραπεία.

Ηλιοθεραπεία-9-κίνδυνοι-για-την-υγεία-

Photo via: drpatsis.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close