κατσαρόλα-με-φαγητό-μέσα-στο-ψυγείο

Αποθήκευα κι εγώ το φαγητό με την κατσαρόλα στο ψυγείο μέχρι που έμαθα τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία

Αποθήκευα κι εγώ το φαγητό μου με την κατσαρόλα στο ψυγείο μέχρι που ανακάλυψα αυτούς τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Δες κι εσύ γιατί πρέπει να σταματήσεις αυτή τη συνήθεια.

Αποθήκευα κι εγώ το φαγητό μου με την κατσαρόλα στο ψυγείο, μέχρι που ανακάλυψα αυτούς τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει αυτή η συνήθεια για την υγεία. Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύουμε το φαγητό με την κατσαρόλα στο ψυγείο και ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι αποθήκευσης των τροφίμων για να παραμείνουν ασφαλή;

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να αποθηκεύσουν το φαγητό τους μαζί με την κατσαρόλα μέσα στο ψυγείο. Πολλές φορές βαριόμαστε να το μοιράζουμε σε ταπεράκια ή θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε αυτόν τον κόπο, αφού και οι κατσαρόλες είναι κατάλληλες για φαγητά. Παρόλα αυτά δεν είναι έτσι και αυτή μας η συνήθεια ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Διαβάστε παρακάτω:

Οι κίνδυνοι που κρύβει η συνήθεια να αποθηκεύουμε το φαγητό μας με την κατσαρόλα στο ψυγείο

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Environmental Sciences Europe υποστηρίζει ότι ορισμένα μέταλλα όπως είναι το αλουμίνιο, μπορούν αν αντιδράσουν με φαγητά που περιέχουν όξινες σάλτσες όπως είναι για παράδειγμα η σάλτσα ντομάτας ή η σάλτσα λεμονιού. Έτσι, αλλοιώνει τη γεύση του φαγητού και απελευθερώνει ουσίες βλαβερές για την υγεία.

Αποθήκευα κι εγώ το φαγητό με την κατσαρόλα στο ψυγείο μέχρι που έμαθα τους σοβαρούς κινδύνους

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με στοιχεία του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας το μέγεθος της κατσαρόλας δεν επιτρέπει την ομοιόμορφη ψύξη. Αυτό σημαίνει ότι τμήματα του φαγητού παραμένουν για αρκετή ώρα σε θερμοκρασίες μεταξύ 5 βαθμών και 60 βαθμών Κελσίου, τη λεγόμενη ζώνη κινδύνου, όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Αυτό αυξάνει και τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά αν το φαγητό μείνει στο ψυγείο για περισσότερες από δύο μέρες.

Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο

Για να παραμείνουν ασφαλή τα τρόφιμα λοιπόν οι ειδικοί προτείνουν να βάζουμε το φαγητό μας σε γυάλινα ή πλαστικά σκεύη κατάλληλα για φαγητά. Ιδανικά, προτιμήστε τα γυάλινα γιατί στα πλαστικά υπάρχει και ο κίνδυνος των μικροπλαστικών. Επίσης θα πρέπει να μοιράζουμε το φαγητό σε μικρότερες μερίδες μέσα στα δοχεία για να γίνεται πιο σωστά η ψύξη τους.

Αποθήκευα κι εγώ το φαγητό με την κατσαρόλα στο ψυγείο μέχρι που έμαθα τους σοβαρούς κινδύνους

Δεν πρέπει να αφήνουμε το φαγητό εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες, ειδικά το Καλοκαίρι. Επίσης θα πρέπει να κολλάμε ετικέτες με την ημερομηνία παρασκευής πάνω στα μπολ αποθήκευσης για να θυμόμαστε μέχρι πότε θα είναι ασφαλή. Η ιδανική θερμοκρασία για συντήρηση των τροφίμων είναι από 0 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα μαγειρεμένα τρόφιμα αντέχουν μέχρι και 5 μέρες στο ψυγείο ενώ φρέσκα ψάρια και κιμάς μέχρι δύο. Τα αυγά παραμένουν ασφαλή για 2-3 εβδομάδες. Κι αν δεν έχεις δοχεία για τρόφιμα δες πώς να χρησιμοποιήσεις τις πλαστικές σακούλες από το σούπερ μάρκετ για να αποθηκεύσεις τα φαγητά σου.

Αποθήκευα κι εγώ το φαγητό με την κατσαρόλα στο ψυγείο μέχρι που έμαθα τους σοβαρούς κινδύνους

Σχετικά άρθρα:

Εσύ το γνώριζες αυτό για την κατσαρόλα; Πώς αποθηκεύεις το φαγητό σου στο ψυγείο. Πες μας τα μυστικά σου στα σχόλια.

Όλα τα άρθρα για την υγεία στο daddy-cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη και χωρίς ενεργή πηγή .