Σύμφωνα με τους ειδικούς αν μαγειρέψουμε τα συγκεκριμένα τρόφιμα στο Air Fryer κινδυνεύει σοβαρά η υγεία μας. Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα και γιατί απαγορεύεται να τα μαγειρεύουμε στη φριτέζα αέρος.
Μπορεί τα air fryer να ήρθαν για μία πιο γρήγορη, εύκολη και υγιεινή διατροφή, όμως δεν μπορούμε σύμφωνα με τους ειδικούς να μαγειρέψουμε όλα τα τρόφιμα εκεί. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα που αν τα μαγειρέψουμε στη φριτέζα αέρος, γίνονται επικίνδυνα για την υγεία. Ποιες είναι αυτές οι τροφές και γιατί απαγορεύεται να τις μαγειρεύουμε σε αυτή τη συσκευή;
Η φριτέζα αέρος ήρθε για να μας λύσει τα χέρια σχετικά με την μαγειρική. Μαγειρεύει σε πιο λίγο χρόνο, πολύ πιο υγιεινά και τα φαγητά εκεί γίνονται πεντανόστιμα. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε όλα τα τρόφιμα εκεί. Υπάρχουν μερικές τροφές που στο air fryer γίνονται επικίνδυνες για την υγεία. Ποιες είναι αυτές; Διαβάστε παρακάτω:
Τα τρόφιμα που απαγορεύεται να μαγειρέψουμε στη φριτέζα αέρος
Τρόφιμα με ζύμη
Η ωμή ζύμη που στάζει μέσα στο καλάθι δημιουργεί καπνό και ανομοιόμορφο μαγείρεμα. Έτσι μπορεί να κινδυνεύσουμε από τροφική δηλητηρίαση αφού μπορεί να μην μαγειρευτεί καλά και παράλληλα να βλάψει την συσκευή μας.

Τυρί που λιώνει
Τα τυριά που λιώνουν δεν πρέπει να μαγειρεύονται στο Air Fryer αφού βλάπτουν την συσκευή. Μπορεί ακόμη και να κάψουμε τη φριτέζα αέρος ή και το φαγητό μας αν αποπειραθούμε να φτιάξουμε ένα φαγητό με τυριά εκεί.

Λαχανικά
Τα λαχανικά, δεν μπορούν να μαγειρευτούν στη φριτέζα αέρος αφού στεγνώνουν, δεν μαγειρεύονται ομοιόμορφα και παράλληλα μπορεί ακόμη και να τα κάψουμε. Γι’ αυτό και καλό θα ήταν σε αυτές τις περιπτώσεις να προτιμήσετε τον φούρνο.

Πολύ λιπαρά κρέατα
Μπορεί το κρέας γενικά να μπορεί να μαγειρευτεί εκεί, όμως τα πολύ λιπαρά κρέατα απαγορεύονται. Το λίπος που στάζει μπορεί να προκαλέσει καπνό στην συσκευή με αποτέλεσμα να φθαρεί τόσο εκείνη όσο και το φαγητό που μαγειρεύεται. Επίσης το κρέας, αν είναι χοντρό το κομμάτι κινδυνεύει να μη ψηθεί καλά.

Οι κίνδυνοι για την υγεία
Κάθε ένα από αυτά τα είδη παρουσιάζει είτε κίνδυνο για την ασφάλεια, είτε διατροφική υποβάθμιση, είτε πρόβλημα ποιότητας. Για παράδειγμα, τα φαγητά σε ζύμη είναι καλύτερα να τηγανίζονται σε τηγάνι ή φριτέζα για να διατηρήσουν την υφή τους, ενώ τα λιπαρά κρέατα απελευθερώνουν λίπος που μπορεί να αυξήσει τον καπνό και να καταστρέψουν τη συσκευή με την πάροδο του χρόνου. Έχετε πάθει ποτέ τροφική δηλητηρίαση από φαγητό που δεν μαγειρεύτηκε σωστά; Δείτε τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης εδώ.
