Ασκίτης: Τι είναι, συμπτώματα και θεραπεία_

Για τον ασκίτη Θα μάθουμε αναλυτικά στο παρακάτω άρθρο , τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία.

Ο ασκίτης, είναι ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να μην ακούμε συχνά όμως ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους. Συνήθως εκδηλώνετε στους ανθρώπους που πάσχουν από κίρρωση του ήπατος, όπως συμβαίνει και σε περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας, οπότε παλιότερα είτε ήταν αλκοολικοί, είτε οτιδήποτε άλλο τους προκάλεσε την κύρωση.

Ο ασκίτης, είναι στην ουσία συσσώρευση υγρού στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό το υγρό φυσικά και πρέπει να αφαιρεθεί. Οι ασθενείς με ασκίτη, έχουν πρήξιμο στην κοιλιά ενώ μπορεί να μην τρώνε πολύ. Στο παρακάτω άρθρο θα μάθουμε αναλυτικά για τα συμπτώματα του ασκίτη αλλά και την θεραπεία. Διαβάστε παρακάτω: 

Τι είναι ακριβώς ο ασκίτης;

Συγκεκριμένα ο ασκίτης είναι η συσσώρευση μίας παθολογικής ποσότητας υγρού μέσα στην κοιλιά. Αυτό δυστυχώς είναι μία κοινή επιπλοκή στους ανθρώπους που πάσχουν από κίρρωση του ήπατος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των ασθενών που εκδηλώνουν ασκίτη, πάσχουν από κίρρωση του ήπατος.

Τι προκαλεί τον ασκίτη;

Ο ασκίτης όπως καταλαβαίνετε είναι το τελικό αποτέλεσμα μίας σειράς γεγονότων. Η κίρρωση του ήπατος είναι όπως αναφέραμε και πιο πάνω ή πιο συνηθισμένη αίτια. Όταν ένας ασθενής εμφανίσει κίρρωση, η ροή του αίματος μέσω του ήπατος εμποδίζεται.

Αυτή η απόφραξη προκαλεί αυξημένη πίεση στην πυλαία φλέβα, η οποία μεταφέρει το αίμα από τα πεπτικά όργανα στο ήπαρ. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται πυλαία υπέρταση. Ο ασκίτης λοιπόν εμφανίζεται όταν αναπτύσσεται η πυλαία υπέρταση.

Δείτε ακόμα Απόστημα στην σπλήνα: Συμπτώματα και θεραπεία

Με λίγα λόγια, τα νευρά δεν μπορούν να απαλλάξουν το σώμα από το νάτριο, δηλαδή το αλάτι μέσω των ούρων, όπως γίνεται συνήθως. Η μη απομάκρυνση του αλατιού προκαλεί την δημιουργία υγρών στην κοιλιά κι έτσι ο ασκίτης εκδηλώνεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι περισσότεροι ασθενείς με ασκίτη, αναπτύσσουν μεγάλη κοιλιά και το βάρος τους αυξάνεται γρήγορα εξαιτίας της συσσώρευσης του υγρού. Μερικά άλλα συμπτώματα είναι το οίδημα στους αστραγάλους και η δυσκολία στην αναπνοή.

Πως εντοπίζεται ο ασκίτης;

Για να διαγνωστεί ο ασκίτης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση, ο γιατρός να παρακολουθήσει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, να γίνουν εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία και παρακέντηση. Η παρακέντηση είναι μία διαδικασία κατά την οποία μία βελόνα, εισέρχεται μέσω του κοιλιακού τοιχώματος.

Φυσικά γι’ αυτήν την διαδικασία πραγματοποιείται τοπική αναισθησία. Μέσω της παρακέντησης αφαιρείται και το υγρό από την κοιλιά. Αυτό το υγρό εξετάζεται για σημεία λοίμωξης, καρκίνου ή άλλων ιατρικών προβλημάτων.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν;

Πόνος στην κοιλιά και αίσθημα δυσφορίας στην αναπνοή

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν όταν ο ασθενής συσσωρεύσει υπερβολικό υγρό στην κοιλιακή κοιλότητα. Αυτό μπορεί να περιορίσει την ικανότητά του να τρώει, να περπατά και να εκτελεί καθημερινές και συνηθισμένες δραστηριότητες.

Δείτε ακόμα Το τεστ του αντίχειρα δείχνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας

Λοίμωξη

Τα υγρά που συσσωρεύονται στο έντερο ως αποτέλεσμα του ασκίτη, θα μπορούσαν να μολυνθούν και από βακτηρίδια. Όταν λοιπόν κάτι τέτοιο συμβεί,. αυτή  η κατάσταση ονομάζεται αυτόματη βακτηριακή περιτονίτιδα. Συνήθως προκαλεί πυρετό και πόνους στην κοιλιά.

Η διάγνωση γίνεται με την λήψη δείγματος από την κοιλιά. Η αυτόματη βακτηριακή περιτονίτιδα είναι μία σοβαρή κατάσταση και απαιτεί θεραπεία με IV αντιβιοτικά. Μετά την θεραπεία από αυτή την λοίμωξη, απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία από το στόμα με αντιβιοτικά για να μην επαναληφθεί.

Υγρό στους πνεύμονες

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται πλευριτική συλλογή. Με λίγα λόγια το κοιλιακό υγρό γεμίζει τον πνεύμονα και κυρίως την δεξιά πλευρά του πνεύμονα.

Αυτό οδηγεί σε δύσπνοια, βήμα, υποξαιμία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου στο αίμα και δυσφορία στο στήθος. Ο πλευρίτης μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα με την απομάκρυνση του ασκίτη της κοιλιάς με την παρακέντηση.

Νεφρική ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι η επιδείνωση της κίρρωσης του ήπατος. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ηπατονεφρικό σύνδρομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σπάνιο αλλά είναι μία σοβαρή κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Οι καλύτερες θεραπείες για τον ασκίτη

Για αρχή θα πρέπει ο ασθενής να περιορίσει το αλάτι από την διατροφή του. Το πιο σημαντικό βήμα στην θεραπεία του ασκίτη, είναι να μειώσετε δραματική την ποσότητα του αλατιού. Ένας διατροφολόγος είναι πολύ χρήσιμος σε αυτό, αφού το αλάτι δύσκολο περιορίζεται από την διατροφή κάποιου.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρόλα αυτά υποκατάστατα αλατιού. Συχνά οι ασθενείς θα χρειαστούν διουρητικά για να θεραπεύσουν τον ασκίτη. Αυτά τα χάπια μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα με τους ηλεκτρολύτες νατρίου και καλίου και με την λειτουργία των νεφρών.

Η λήψη διουρητικών χαπιών δεν αποτελεί υποκατάστατο για την μείωση της προσλήψεων αλατιού. Και τα δύο είναι άκρως απαραίτητα για την θεραπεία του ασκίτη.

Πιο “επιθετικές” θεραπείες

Η παρακέντηση

Μερικές φορές τα υγρά συνεχίζουν να συσσωρεύονται στην κοιλιά παρά τη χρήση διουρητικών και του περιορισμού του αλατιού από την διατροφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν παρακέντηση για να απομακρύνουν αυτή τη μεγάλη ποσότητα υγρού από την κοιλιά.

Χειρουργική επέμβαση

Κατά την χειρουργική επέμβαση τοποθετείτε ένας σωλήνας μεταξύ της πύλης φλέβας και των μικρότερων φλεβών και χρησιμοποιείται πολλές φορές και σαν θεραπεία. Ένας ακτινολόγος, μπορεί να τοποθετήσει μία παρακέντηση κατευθείαν μέσω του ήπατος, ανακουφίζοντας έτσι την πυλαία υπέρταση και μειώνοντας τον ασκίτη.

Με την αύξηση της ροή του αίματος, όλα τα όργανα του σώματος είναι καλύτερα και πιο ικανά να εκτελούν τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα οι ασθενείς με ασκίτη, βοηθιούνται με την βελτιωμένη λειτουργία των νεφρών, αφού απομακρύνεται από το σώμα του υπερβολικό αλάτι. Έτσι αποτρέπεται και η συσσώρευση υγρού.

Μεταμόσχευση ‘ήπατος

Αυτή η ιατρική λύση, δίνεται σε ανθρώπους με κίρρωση του ήπατος, το οποίο υπολειτουργεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταμόσχευση, προτείνεται σε ανθρώπους με σοβαρή κίρρωση του ήπατος.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ασκίτη

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ασκίτη είναι οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος. Αυτές οι ασθένειες είναι η ηπατίτιδα Β, η ηπατίτιδα C και ο αλκοολισμός. Άλλες ασθένειες που οδηγούν σε συσσώρευση υγρών είναι οι καρκίνοι στην κοιλιά, η ανεπάρκεια στην καρδιά και η ανεπάρκεια στα νεφρά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ελέγξουμε τον ασκίτη;

Αρχικά θα πρέπει να ζυγίζεστε καθημερινά και να καλείτε τον γιατρό σας αν λαμβάνετε περισσότερα από 4 κιλά ή και περισσότερα από 1 κιλό την ημέρα σε τρεις συνεχόμενες μέρες. Θα πρέπει επίσης να σταματήσετε την λήψη αλκοόλ.

Θα πρέπει να περιορίσετε την χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η ιβουπροφαίνη, η ασπιρίνη, η ινδομεθακίνη είναι μερικά τέτοια φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα επιβαρύνουν τα νεφρά, προκαλώντας κατακράτηση νερού και αλατιού στο σώμα. Τέλος, ακολουθήστε δίαιτα χαμηλή σε αλάτι.

 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close