Εγκεφαλίτιδα: Τα συμπτώματα , η πρόληψη και η θεραπεία_

Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπτώματα , την πρόληψη και τη θεραπεία της εγκεφαλίτιδας.

Η εγκεφαλίτιδα είναι μία σπάνια όμως σοβαρή φλεγμονώδης νόσος του εγκεφάλου. Συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη και τα αίτια γι’ αυτήν την λοίμωξη μπορεί να είναι τα βακτήρια ή τα παράσιτα. Συμβαίνει επίσης ορισμένες φορές λόγω άμεσης εισβολής ενός ιού στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκεφαλίτιδα διακρίνεται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Πρωτογενή είναι όταν ο ιός εισέρχεται απευθείας στον εγκέφαλο που είναι και η πιο σοβαρή περίπτωση. Δευτερογενή είναι όταν ο ιός εισέρχεται και μολύνει τον οργανισμό από κάποιο άλλο σημείο εκτός του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Δείτε ακόμα Ομίχλη εγκεφάλου: Η ψυχολογική πάθηση που προκάλεσε η πανδημία

Στο παρακάτω άρθρο θα μάθουμε τα αίτια που προκαλούν εγκεφαλίτιδα, την πρόληψη, τα συμπτώματα αλλά και την θεραπεία. Ένα πολύ χρήσιμο άρθρο για την υγεία, που όμως δεν πρέπει να το λάβουμε απολύτως σοβαρά προτού ενημερωθούμε και από κάποιον γιατρό. Διαβάστε παρακάτω: 

Τα αίτια της εγκεφαλίτιδας

Τα αίτια της δευτερογενούς εγκεφαλίτιδας μπορεί να είναι η υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος προς μία ξένη ουσία. Υπήρχαν περιπτώσεις αλκοολικών που εκδήλωσαν εγκεφαλίτιδα. Τη δευτεροπαθή εγκεφαλίτιδα την συνοδεύει μία ιογενής λοίμωξη, όπως η ιλαρά, η ανεμοβλογιά, η ερυθρά ή η παρωτίτιδα.

Και στην πρωτογενή – που είναι και η πιο σοβαρή μορφή εγκεφαλίτιδας – και στην δευτερογενή, τα συμπτώματα μπορεί να έχουν απρόβλεπτη εξέλιξη γι’ αυτό κι αν έχουν συμπτώματα εγκεφαλίτιδας θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα τον γιατρό τους.

Τα συμπτώματα της εγκεφαλίτιδας

Ένας ασθενής με εγκεφαλίτιδα μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα ίδια με αυτά της γρίπης όπως είναι ο πυρετός και ο πονοκέφαλος. Μπορεί επίσης ο ασθενής να εκδηλώνει σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις ή διαταραχές των αισθήσεων και της κίνησης. Σε αρκετά περιστατικά εγκεφαλίτιδας δεν εκδηλώνονται καθόλου συμπτώματα ή τα συμπτώματα είναι ήπια.

Στα παιδιά από την άλλη, υπάρχουν σπασμοί, κεφαλαλγίες ή ευαισθησία στο φως. Στους ενήλικες οι διανοητικές διαταραχές από σοβαρό αποπροσανατολισμό μέχρι κώμα αποτελούν τα κυριότερα συμπτώματα. Συγκεκριμένα τα συμπτώματα συνήθως είναι ζάλη, σύγχυση και αποπροσανατολισμός, σπασμοί και ξαφνικός πυρετός.

Επίσης οι ασθενείς μπορεί να πάσχουν από έντονους πονοκεφάλους, ναυτίες και εμετούς ή να νιώθουν ότι φοβούνται πολύ. Περιστασιακά ένας ασθενής μπορεί να εμφανίσει και δυσκαμψία στον αυχένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη νευρολογικών σημείων και συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει.

Δείτε ακόμα Εγκεφαλικό: Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, μασάζ στον αυχένα & απότομη στροφή κεφαλιού!

Μπορεί ένας ασθενής να είναι σοβαρά άρρωστος μέσα σε 24 ώρες μετά τα αρχικά του συμπτώματα ή μπορεί να περάσει μία εβδομάδα πριν γίνει εμφανής η νευρολογική συμμετοχή. Σε περίπτωση δευτεροπαθούς ιογενούς εγκεφαλίτιδας η νόσος μπορεί να αναπτυχθεί σε 7 έως και 30 μέρες μετά την έναρξη της αρχικής ιογενούς λοίμωξης.

Η διάγνωση της εγκεφαλίτιδας

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με την ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού το οποίο λαμβάνεται με οσφυονωτιαία παρακέντηση. Η ανάλυση του υγρού αποκαλύπτει αυξημένα ποσά λευκών αιμοσφαιρίων, που σημαίνει πως ο οργανισμός σας μάχεται ενάντια κάποιας λοίμωξης.

Επίσης μπορεί να βρεθεί απουσία βακτηρίων που βοηθάει στον αποκλεισμό της οξείας βακτηριακή μηνιγγίτιδας. Όταν οι αιμορραγίες αποτελούν μέρος της νόσους, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί να είναι ελαφρώς αιμορραγικό.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, η μαγνητική τομογραφία, η αξονική τομογραφία μπορεί να βοηθήσουν να γίνει η διάγνωση της εγκεφαλίτιδας. Η διάγνωση της ερπητικής εγκεφαλίτιδας είναι ορισμένες φορές δύσκολη. Πρόσφατες πρόοδοι στην χρήση ευαίσθητων DNA μεθόδων έχουν επιτρέψει την ανίχνευση του ιού στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Δείτε ακόμα Πως είναι να βιώνεις ημικρανία με αύρα & γιατί συνδέεται με το εγκεφαλικό;

Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται και η διάγνωση. Αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και τα σημεία και τα συμπτώματα το δικαιολογούν μπορεί να είναι απαραίτητη η βιοψία εγκεφάλου. Επειδή η βιοψία αυτή ενέχει κάποιο κίνδυνο, η θεραπεία με αντιικούς παράγοντες αρχίζει νωρίς.

Αν επέλθει ανταπόκριση με την αντιική θεραπεία μπορεί να συστηθεί βιοψία εγκεφάλου.  Η ιογενής εγκεφαλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σποραδικά σε οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου ή σε επιδημία. Η πιο συχνή σποραδική μορφή είναι η εγκεφαλίτιδα από έρπητα. Μπορεί να ξεκινήσει ως ήπιας μορφής ασθένεια με κεφαλαλγία και πυρετό.

Αυτό ακολουθείται από νευρολογικά σημεία και συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι δυσχέρεια στην ομιλία, αδυναμία, σύγχυση, απώλεια συνείδησης ή επαναλαμβανόμενοι σπασμοί. Οι επιδημικές μορφές προκαλούνται από ιούς που μεταφέρονται με κουνούπια και συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Η πρόληψη

Μπορεί η ιογενής εγκεφαλίτιδα να είναι σπάνια όμως ένας καλός τρόπος για να αποφευχθεί η δευτερογενής εγκεφαλίτιδα είναι να επιβεβαιωθεί πως εσείς και τα παιδιά σας είστε ανοσοποιημένοι ενάντια στις ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλίτιδα, όπως είναι η ανεμοβλογιά, η ιλαρά κλπ.

Για να προστατευθείτε από τις εγκεφαλίτιδες που προκαλούνται από κουνούπι κατά της διάρκεια της έξαρσης της νόσους θα πρέπει να φοράτε μπλούζες με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια αν βρίσκεστε έξω μεταξύ σούρουπου και χαράματος.

Θα πρέπει να φοράτε εντομοαπωθητικό για τα κουνούπια στο δέρμα και στα ρούχα. Όμως ακόμη κι έτσι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε απωθητικά κουνουπιών στα παιδιά. Συγκεκριμένα η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά την χρήση ενός εντομοαπωθητικού στα παιδιά που περιέχει λιγότερο από 10% DEET.

Δείτε ακόμα Τι είναι η εγκεφαλική εμβολή; Τα 6 ανησυχητικά συμπτώματα, οι κίνδυνοι & οι τρόποι θεραπείας

Ακόμη κι αυτό όμως θα πρέπει να το απλώνετε κυρίως στα ρούχα τους και όχι στο δέρμα τους. Επίσης θα πρέπει να επισκευάσετε όλες τις τρύπες ή τις σίτες του σπιτιού σας. Εξαφανίστε τα λιμνάζοντα νερά αδειάζοντας κουβάδες, πεταμένα λάστιχα, ποτίστρες πουλιών, στραγγιστήρες, καροτσάκια, πιατάκια από γλάστρες και άλλα.

Να είστε βέβαιοι πως αλλάζετε το πιατάκι με το νερό του κατοικίδου σας καθημερινά. Βάλτε στις διακοσμητικές πισίνες ψάρια που τρώνε κουνούπια. Καθαρίστε τις υδρορροές σας.

Καθαρίστε τις λακκούβες όταν είναι δυνατό, γεμίστε τις τρύπες στα δέντρα και τους κομμένους κορμούς με κονίαμα. Τέλος βάλτε προτεραιότητα στις στέρνες και στα ανοίγματα των δεξαμενών νερού.

Η θεραπεία

Επειδή οι ιοί που προκαλούν εγκεφαλίτιδα δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά, η βασική θεραπεία συνίσταται γενικώς σε ανάπαυση, καλή σίτιση και επαρκή πρόσληψη υγρών, για να επιτραπεί στη φυσική σας άμυνα να αντιμετωπίσει τον ιό.

Στην πρώιμη φάση η ευερεθιστότητα είναι συχνή. Αυτοί που εμφανίζουν νοητικές διαταραχές μπορεί να χρειάζονται λογοθεραπείες και φυσικοθεραπείες.

Στην περίπτωση ερπητικής εγκεφαλίτιδας έχουν χρησιμοποιηθεί στα πρώτα στάδια επιτυχώς αντιιικοί παράγοντες, όπως η ακικλοβίρη. Για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να είναι απαραίτητα αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr εγκ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close