Αθόρυβο έμφραγμα: Τι είναι & ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσουν

Αθόρυβο έμφραγμα: Τι είναι και ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν. Λίγοι γνωρίζουν το αθόρυβο έμφραγμα όμως είναι αρκετά επικίνδυνο.

Δυστυχώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από το έμφραγμα. Οι κακές διατροφικές συνήθειες και το άγχος οδηγούν στην αύξηση των εμφραγμάτων. Κι ενώ ο κίνδυνος είναι μεγάλος λίγοι άνθρωποι προσέχουν και ξέρουν ακριβώς τι εστί έμφραγμα.

Το αθόρυβο έμφραγμα είναι ένας εξίσου επικίνδυνος τύπος εμφράγματος αλλά λίγοι άνθρωποι τον γνωρίζουν. Και σε αυτή την περίπτωση η υγεία του ασθενή θέτεται σε μεγάλο κίνδυνο. Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για το έμφραγμα και το αθόρυβο έμφραγμα. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για το έμφραγμα

Το έμφραγμα προκαλείται όταν οι περιοχές της καρδιάς δεν αιματώνονται όπως θα έπρεπε. Με λίγα λόγια αυτές οι περιοχές της καρδιάς δεν λαμβάνουν την ποσότητα του αίματος που χρειάζονται για να λειτουργήσει σωστά η καρδιά.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι στεφανιαίες αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά μας αποφράσσονται εξαιτίας της ρήξης της αθηρωματικής πλάκας και την δημιουργία θρόμβων.

Για ποιον λόγο προκαλείται το έμφραγμα;

Το έμφραγμα λοιπόν προκαλείται εξαιτίας τις ισχαιμίας. Η ισχαιμία είναι η μειωμένη ή η πλήρους διακοπή αιμάτωσης συγκεκριμένου σημείου της καρδιάς. Αφού η ισχαιμία διατηρηθεί για διάστημα μεγαλύτερο από όσο αντέχουν τα μυοκαρδιακά κύτταρα να διατηρήσουν την ομοιόστασή τους προκύπτουν σοβαρές βλάβες και νέκρωση στο συγκεκριμένο τμήμα της.

Τα συμπτώματα του εμφράγματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα που φανερώνουν το έμφραγμα δεν είναι κοινά σε όλους. Όμως τα πιο κύρια είναι η αίσθηση σφιξίματος στο θώρακα. ο πόνος στον θώρακα ο οποίος αντανακλάται στην γνάθο, στον λαιμό στον ώμο και στην πλάτη αλλά και ο πόνος ή το μούδιασμα στο αριστερό χέρι ή δεξιό χέρι ή και στα δύο.

Δείτε ακόμηΠροσοχή! Η καρδιακή προσβολή έχει διαφορετικά συμπτώματα στις γυναίκες!

Επίσης ο ασθενής πονάει στην περιοχή της άνω κοιλίας, έχει δυσκολία στην αναπνοή, έχει τάση για εμετό ή κάνει εμετό, ταλαιπωρείται από έντονη εφίδρωση, είναι χλωμός και νιώθει κουρασμένος. Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει όπως είπαμε από ασθενή σε ασθενή.

Κάποιοι ίσως βιώνουν πιο έντονα τον πόνο και τα υπόλοιπα συμπτώματα και κάποιοι άλλοι πιο ήπια και μερικές φορές με τα βίας τα αναγνωρίζουν ή τα αντιλαμβάνονται. Ειδικά αυτοί που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη πολλές φορές δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τα συμπτώματα.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την εμφάνιση εμφράγματος;

Φυσικά ο τρόπος ζωής μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση του εμφράγματος τις περισσότερες φορές. Συγκεκριμένα οι παράγοντες που αυξάνουν την εμφάνιση του εμφράγματος είναι η υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το οικογενειακό ιστορικό.

Επίσης η παχυσαρκία, η έλλειψη γυμναστικής και η χρήση ναρκωτικών ουσιών όπως είναι η μεθ@μφεταμίνη ή η κοκ@ϊνη, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ιστορικό του ίσως μέλλοντα ασθενή.

αθόρυβο-έμφραγμα-συμπτώματα-

Πως γίνεται η διάγνωση του εμφράγματος;

Η διάγνωση του εμφράγματος γίνεται λόγω της κλινικής εικόνας που παρουσιάζει ο ασθενής. Οι γιατροί με την βοήθεια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και των υπερήχων καρδιάς μπορούν να δουν την δραστηριότητα της καρδιάς και να εντοπίσουν την περιοχή που έχει υποστεί βλάβη.

Επίσης ο ασθενής κάνει αιματολογικές εξετάσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται η αύξηση των μυοκαρδιακών ενζύμων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει νέκρωση σε τμήμα του μυοκαρδίου.

Δείτε ακόμα Ανακοπή καρδιάς: 6 συμπτώματα που θα νιώσετε μερικές μέρες πριν

Τέλος μέσω του καρδιακού καθετηριασμού δηλαδή το στεφανιογράφημα ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τις περιοχές των στεφανιαίων αγγείων που έχουν υποστεί βλάβη.

Η θεραπεία του εμφράγματος

Η θεραπεία για το έμφραγμα χωρίζεται σε τρία στάδια. Το πρώτο είναι η παύση της διαδικασίας πήξης του αίματος. Το δεύτερο είναι η διάνοιξη της αρτηρίας που έχει υποστεί φραγή και το τρίτο είναι η αντιμετώπιση των ενδεχόμενων επιπλοκών.

Ο χρόνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όσων αφο0ρά την επιτυχή θεραπεία του ασθενή. Αμέσως μόλις ο ασθενής εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα πρέπει να αναζητήσει ιατρική θεραπεία. Η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία προκαλώντας κάποια μη αναστρέψιμη βλάβη ή ακόμη και θάνατο.

Οι πιθανές επιπλοκές του εμφράγματος

Αθόρυβο έμφραγμα: Τι είναι & ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσουν

Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι οι αρρυθμίες και η βλάβη του μυοκαρδίου. Όσο καθυστερεί να γίνει η διάνοιξη της αρτηρίας τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να παρουσιαστούν επιπλοκές. Όμως ακόμη και μετά την διάνοιξη ο κίνδυνος να παρουσιαστούν επιπλοκές είναι υπαρκτός.

Συγκεκριμένα τα πρώτα 24ωρα μετά την εμφάνιση του εμφράγματος. Ο ασθενής λοιπόν θα πρέπει για λίγες μέρες να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να παρακολουθείται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Πως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του εμφράγματος;

Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε έτσι ώστε να μειώσουμε την εμφάνιση εμφράγματος. Αυτά είναι η διακοπή του καπνίσματος, η καθημερινή γυμναστική, μία υγιεινή διατροφή και η απώλεια βάρους.

Λίγα λόγια για το αθόρυβο έμφραγμα

Το αθόρυβο έμφραγμα τις περισσότερος φορές προσβάλλει τις γυναίκες και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Τα συμπτώματα που έχουν συνδεθεί με το αθόρυβο έμφραγμα είναι η ανεξήγητη κούραση, η δύσπνοια, οι ενοχλήσεις στον λαιμό, στον αυχένα, στο σαγόνι ή σε κάποια από τα άκρα. Άλλοι ασθενείς μετά το επεισόδιο νιώθουν καούρες.

Πως αναγνωρίζουμε το αθόρυβο έμφραγμα;

Αθόρυβο έμφραγμα: Τι είναι & ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσουν

Ασθενείς που έχουν πάθει αθόρυβο έμφραγμα μπορεί να επισκεφθούν τον γιατρό τους βδομάδες ή και μήνες μετά και τότε να ενημερωθούν για το επεισόδιο. Η διάγνωση προκύπτει συνήθως με την βοήθεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος καθώς ο γιατρός με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δει την έκταση της βλάβης στους μύες της καρδιάς.

Ακόμη πιο ακριβέστερη εικόνα έχει με το ηχοκαρδιογράφημα. Αφορμή για να επισκεφθούν τον γιατρό οι ασθενείς μετά το αθόρυβο έμφραγμα είναι συχνά η επίμονη κούραση και η δύσπνοια που νιώθει ο ασθενής. Σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα οφείλονται σε διαρροή από την μιτροειδή βαλβίδα της καρδιάς.

Επίσης μπορεί να οφείλονται από τον σχηματισμό ουλώδους ιστού που προκάλεσε στην καρδιά το έμφραγμα. Οι σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν μετά από ένα αδιάγνωστο αθόρυβο έμφραγμα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες και οι λιποθυμίες.

Δείτε ακόμα Υγρό στον πνεύμονα: Πότε η δυσκολία στην αναπνοή αποτελεί σύμπτωμα και πως επηρεάζει την καρδιά

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η ήπια φύση των συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται να επισκεφθεί τον γιατρό. Η δυσφορία που επιμένει για αρκετά λεπτά, ειδικά αν μοιάζει ανεξήγητη και δεν έχει εκδηλωθεί ξανά στο παρελθόν δεν πρέπει να μην ανησυχήσει τον ασθενή που πρέπει σύντομα να επισκεφθεί έναν γιατρό.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close