Υγρό στον πνεύμονα: Πότε η δυσκολία στην αναπνοή αποτελεί σύμπτωμα & πως επηρεάζει την καρδιά

Υγρό στον πνεύμονα: Πότε η δυσκολία στην αναπνοή αποτελεί σύμπτωμα και πως επηρεάζει την καρδιά. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το υγρό στον πνεύμονα.

Το υγρό στον πνεύμονα είναι μία ασθένεια που έχει προσβάλλει πολλούς ανθρώπους. Φαίνεται πως είναι μία κατάσταση που δεν ξεχωρίζει ηλικίες και μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίο αν ο ασθενής δεν δώσει την κατάλληλη σημασία και δεν επισκεφθεί εγκαίρως έναν γιατρό.

Οι πνεύμονες άλλωστε παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της ζωής. Παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα σχετικά με το υγρό του πνεύμονα. Πότε η δυσκολία στην αναπνοή αποτελεί σύμπτωμα της ύπαρξης του υγρού πνεύμονα και με ποιον ακριβώς τρόπο το υγρό του πνεύμονα επηρεάζει την υγεία της καρδιάς; Διαβάστε παρακάτω: 

Ποια είναι τα συμπτώματα που φανερώνουν το υγρό στον πνεύμονα;

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του υγρού στον πνεύμονα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου. Εξαρτώνται πάντα από τον τύπο του πνευμονικού οιδήματος. Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικότερα.

Υγρό στον πνεύμονα: Πότε η δυσκολία στην αναπνοή αποτελεί σύμπτωμα & πως επηρεάζει την καρδιά

Ξαφνικό ή οξύ πνευμονικό οίδημα

Το ξαφνικό ή οξύ πνευμονικό οίδημα χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην αναπνοή, δηλαδή δύσπνοιες, που επιδεινώνονται όταν κάνουμε κάποια σωματική δραστηριότητα ή όταν ξαπλώνουμε. Νιώθουμε να πνιγόμαστε και αυτό το αίσθημα επιδεινώνεται όταν ξαπλώνουμε.

Επίσης ο ασθενής εκδηλώνει παραγωγικό βήχα, και σε μερικές περιπτώσεις τα πτύελα εμπεριέχουν αίμα. Αναπτύσσει συριγμό ή λαχανιασμένη αναπνοή, κρύο δέρμα, άγχος, αίσθημα φόβου και ανησυχία, μπλε χρώμα στα χείλη και ταχυκαρδίες.

Μακροπρόθεσμο ή χρόνιο πνευμονικό οίδημα

Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής εκδηλώνει δυσκολία στην αναπνοή όταν κάνει κάποια δραστηριότητα ή όταν ξαπλώνει. Ξυπνάει μέσα στη νύχτα βήχοντας. Έχει δύσπνοιες που μπορεί να μειώνονται όταν είναι σε καθιστή θέση.

Φυσικά οι δύσπνοιες γίνονται πιο έντονες όταν εκτελεί κάποια σωματική δραστηριότητα. Επίσης ο ασθενής εκδηλώνει συριγμό, γρήγορη αύξηση βάρους, πρήξιμο στα πόδια του, νιώθει διαρκώς κουρασμένος και ο βήχας του γίνεται πιο έντονος όσο περνάει ο καιρός.

Υγρό στον πνεύμονα από τη διαβίωση σε μεγάλο υψόμετρο

Υγρό στον πνεύμονα: Πότε η δυσκολία στην αναπνοή αποτελεί σύμπτωμα & πως επηρεάζει την καρδιά

Αυτό μπορεί να συμβεί και σε ενήλικες και σε παιδιά που ταξιδεύουν ή ασκούνται σε μεγάλα υψόμετρα. Τα σημάδια και τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα που εμφανίζουν οι ασθενείς με οξύ πνευμονικό οίδημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο σαν πρώτο σύμπτωμα.

Δείτε ακόμα Καρκίνος του πνεύμονα: Αν δείτε αυτό στο φλέγμα σας Δείτε άμεσα το γιατρό σας!

Επίσης ο ασθενής εμφανίζει δύσπνοιες όταν πραγματοποιεί οποιαδήποτε δραστηριότητα οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη κι αν ο ασθενής δεν κάνει τίποτα. Παρουσιάζει μειωμένη ικανότητα άσκησης σε σύγκριση με παλιότερα και σαν πρώτο σύμπτωμα μπορεί να εμφανίσει ξηρό βήχα.

Καθώς περνάει ο καιρός ο βήχας γίνεται παραγωγικός και τα πτύελα είναι αφρώδη και ροζ. Ο παλμός της καρδιάς του γίνεται πολύ γρήγορος και πονάει στο στήθος. Μπορεί να εμφανίσει και χαμηλό πυρετό. Τα σημάδια και τα συμπτώματα του συγκεκριμένου πνευμονικού οιδήματος, γίνονται πιο έντονα την νύχτα.

Υγρό στον πνεύμονα εξαιτίας προβλήματος στην καρδιά

Για αρχή πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πνεύμονες έχουν πολλούς, μικρούς ελαστικούς αερόσακους που ονομάζονται κυψελίδες. Με κάθε αναπνοή μας λοιπόν οι αερόσακοι αυτοί προσλαμβάνουν οξυγόνο και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Υπό κανονικές συνθήκες αυτή η ανταλλαγή αερίων συμβαίνει χωρίς προβλήματα.

Μερικές φορές όμως αυτές οι κυψελίδες γεμίζουν με υγρό αντί για αέρα. Έτσι εμποδίζουν το οξυγόνο να απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος. Το πνευμονικό οίδημα που συνδέεται με ασθένειες της καρδιάς προκαλείται από αυξημένες πιέσεις στην καρδιά.

Αυτό λοιπόν  σημαίνει πως το συγκεκριμένο πνευμονικό οίδημα πολλές φορές είναι αποτέλεσμα καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν μία άρρωστη ή καταπονημένη αριστερή κοιλία δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό οξυγόνο από το αίμα – το οποίο εισέρχεται από τους πνεύμονες – οι πιέσεις στην καρδιά αυξάνονται.

Δείτε ακόμα Ανακοπή καρδιάς: 6 συμπτώματα που θα νιώσετε μερικές μέρες πριν

Η αυξημένη πίεση ωθεί το υγρό στον πνεύμονα μέσω των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων στους αερόσακους των πνευμόνων. Παρακάτω θα δούμε πιο αναλυτικά τις ασθένειες της καρδιάς που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια οπότε και να οδηγήσουν σε πνευμονικό οίδημα.

Υγρό στον πνεύμονα: Πότε η δυσκολία στην αναπνοή αποτελεί σύμπτωμα & πως επηρεάζει την καρδιά

Στεφανιαία νόσος

Με την πάροδο του χρόνου οι αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον καρδιακό μυ μπορεί να στενέψουν από λιπαρές εναποθέσεις ή αλλιώς πλάκες. Η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να κάνει την αριστερή κοιλία πιο αδύναμη.

Σε μερικές περιπτώσεις σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μία από αυτές τις στενωμένες αρτηρίες κι έτσι η ροή του αίματος εμποδίζεται, βλάπτοντας μέρος του καρδιακού μυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καρδιακή προσβολή. Ένας κατεστραμμένος καρδιακός μυς δε μπορεί πλέον να αντλεί αίμα τόσο καλά όσο θα έπρεπε.

Καρδιομυοπάθεια

Ο όρος καρδιομυοπάθεια σημαίνει βλάβη του καρδιακού μυός. Αν ένας ασθενής έχει καρδιομυοπάθεια η καρδιά του δυσκολεύεται να αντλήσει αίμα και η πίεση ανεβαίνει. Η καρδιά μπορεί να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε συνθήκες που απαιτούν να δουλέψει περισσότερο όπως στην σωματική άσκηση.

Επίσης η καρδιά εμφανίζει λοίμωξη ή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Όταν η αριστερή κοιλία δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις που τίθενται σε αυτήν, το υγρό επιστρέφει στους πνεύμονες.

Προβλήματα καρδιακών βαλβίδων

Πρέπει να ξέρετε ότι η στένωση των αορτικών ή μιτροειδών καρδιακών βαλβίδων ή μία βαλβίδα που διαρρέει ή δεν κλείνει σωστά επηρεάζουν φυσικά την ροή του αίματος στη καρδιά.

Οι καρδιά υπό κανονικές συνθήκες δουλεύει περισσότερο όταν οι πιέσεις ανεβαίνουν. Αν η διαρροή βαλβίδας αναπτυχθεί ξαφνικά μπορεί ο ασθενής να αποκτήσει ξαφνικό και σοβαρό πνευμονικό οίδημα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση ή πιο κοινά υπέρταση δεν έχει την κατάλληλη θεραπεία από τον γιατρό η υπέρταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την ζωή μας. Η υπέρταση χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, διογκώνει την καρδιά.

Άλλα καρδιακά προβλήματα

Άλλα καρδιακά προβλήματα είναι η φλεγμονή του καρδιακού μυ, συγγενή καρδιακά ελαττώματα και μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί. Και αυτές οι παθήσεις μπορεί να συσσωρεύσουν υγρό στον πνεύμονα.

Πως η νεφρική νόσος συνδέεται με το υγρό του πνεύμονα

Η υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω στένωσης των νεφρικών αρτηριών ή η συσσώρευση υγρών εξαιτίας νεφρικής νόσου μπορούν να προκαλέσουν πνευμονικό οίδημα.

Άλλες χρόνιες καταστάσεις υγείας που συνδέονται με το υγρό στον πνεύμονα.

Με το υγρό στον πνεύμονα συνδέεται επίσης και η νόσος του θυρεοειδούς και η συσσώρευση σιδήρου ή πρωτεΐνης. Και σε αυτές τις περιπτώσεις αν ο ασθενής δεν παρακολουθηθεί από τον γιατρό μπορεί να εξελιχθούν σε καρδιακή ανεπάρκεια που με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει υγρό στον πνεύμονα.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close