Έτσι θα καταλάβετε εάν έχετε πλάκα στο λαιμό σας!

Αισθανθήκατε ποτέ ερεθισμό ή ενόχληση στον λαιμό και δεν ήσασταν σίγουροι αν ήταν πλάκα; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Η πλάκα στον λαιμό αποτελεί σύμπτωμα οξείας αμυγδαλίτιδας που οφείλεται σε βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος.

Προσβάλλει τόσο ενήλικες όσο και παιδιά, ειδικά τα πιο μικρά σε ηλικία που τείνουν να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους, έτσι η μόλυνση εξαπλώνεται πιο εύκολα στον λαιμό.

Σε μερικές περιπτώσεις η πλάκα στον λαιμό συνοδεύεται από οξεία φαρυγγίτιδα GABHS, που είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου ο οποίος καλύπτει τον φάρυγγα. Η συγκεκριμένη πλάκα είναι γεμάτη πύον και μπορεί να προκαλέσει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Υψηλό πυρετό.
  • Πόνο στα αφτιά.
  • Πονοκεφάλους.
  • Πονόλαιμο.
  • Δυσκολία στην κατάποση.

Δείτε ακόμα: Απομακρύνετε αυτά τα ενοχλητικά σκουρόχρωμα σημάδια από το λαιμό,τις μασχάλες και στο εσωτερικό των μηρών σε 15 λεπτά

Άλλα συμπτώματα.

Αν προσέξετε αυτά τα συμπτώματα (ή τα περισσότερα από αυτά), συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε πλάκα στον λαιμό
Αν ο πονόλαιμός σας οφείλεται σε πλάκα, μπορεί να οδηγήσει σε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα, ή σε όλα.

1. Πόνος και δυσκολία κατά την κατάποση

Έτσι θα καταλάβετε εάν έχετε πλάκα στο λαιμό σας!

Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και πολύ ενοχλητικός κατά την κατάποση. Συνήθως ξεκινάει με ελαφριά φαγούρα που αυξάνεται, μέχρι που είναι δύσκολο να φάτε, να πιείτε ή να καταπιείτε το σάλιο σας.

Αν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, η πλάκα είναι εκτεταμένη και ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και ενοχλητικός. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια θεραπεία με αντιβίωση, που θα συνταγογραφηθεί από τον γιατρό σας.

2. Πόνος στα αφτιά

 

Έτσι θα καταλάβετε εάν έχετε πλάκα στο λαιμό σας!

Σε περίπτωση ιογενούς λοίμωξης, μπορεί να αισθάνεστε πόνο στη γνάθο και στο κεφάλι σας. Τα αντιβιοτικά δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Επομένως είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που πρέπει να πάρετε.

3. Δυσάρεστη αναπνοή

Έτσι θα καταλάβετε εάν έχετε πλάκα στο λαιμό σας!

Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, όμως όταν η λοίμωξη οφείλεται σε στρεπτόκοκκο, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή. Αυτό οφείλεται στην αναπαραγωγή των βακτηρίων.

Δείτε ακόμα: Σπιτική θεραπεία, για να απομακρύνετε τα σκουρόχρωμα σημάδια γύρω από το λαιμό!

4. Ελέγξτε τους λεμφαδένες στον λαιμό σας

Έτσι θα καταλάβετε εάν έχετε πλάκα στο λαιμό σας!

Οι λεμφαδένες σας παγιδεύουν και καταστρέφουν τα μικρόβια που μπαίνουν στον λαιμό σας. Όταν βρίσκονται σε φλεγμονή, είναι ευαίσθητοι στο άγγιγμα, αν έχετε μολυνθεί από στρεπτόκοκκο.

Ψηλαφίστε με τα ακροδάχτυλά σας την περιοχή μπροστά από το αφτί σας και συνεχίστε κάνοντας κυκλικές κινήσεις πίσω από το αφτί σας.
Εξετάστε την περιοχή του λαιμού κάτω από το πηγούνι σας, αφού είναι συνηθισμένο να υπάρχουν εκεί λεμφαδένες με φλεγμονή.
Ελέγξτε επίσης την περιοχή κάτω από τη γνάθο, ανάμεσα στο πηγούνι και στο αφτί σας.
Κινήστε τα δάχτυλά σας κυκλικά και πίσω προς το αφτί σας.
Ολόκληρη η περιοχή των λεμφαδένων μπορεί να παρουσιάζει φλεγμονή λόγω της λοίμωξης και της πλάκας στον λαιμό σας.

5. Ελέγξτε τη γλώσσα σας

Έτσι θα καταλάβετε εάν έχετε πλάκα στο λαιμό σας!

Οι άνθρωποι με λοίμωξη από στρεπτόκοκκο στον λαιμό συχνά έχουν κόκκινα εξογκώματα στο πίσω μέρος της γλώσσας τους. Μπορεί να είναι ανοιχτά κόκκινα ή σκούρα κόκκινα και να παρουσιάζουν φλεγμονή.

6. Ελέγξτε τις αμυγδαλές σας

Έτσι θα καταλάβετε εάν έχετε πλάκα στο λαιμό σας!

Γενικά η φλεγμονή οδηγεί σε αμυγδαλίτιδα. Οι αμυγδαλές συνήθως κοκκινίζουν και πρήζονται. Μπορεί επίσης να καλύπτονται από λευκό ή κίτρινο επίχρισμα.

Η πλάκα στον λαιμό μπορεί να οφείλεται σε ιό. Αν οφείλεται σε εποχική γρίπη, τα αντιβιοτικά δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα να επιλέξτε σπιτικές θεραπείες ή ομοιοπαθητική.

Πηγή: meygeia

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close