Guillain-Barre_σύνδρομο_που_εμφάνισε_νοσηλεύτρια_στην_Κέρκυρα_

Guillain-Barre: Τι είναι το σύνδρομο που εμφάνισε η νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα. Φαίνεται πως μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου για τον Covid-19, νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα εμφάνισε το σύνδρομο Guillain-Barre. Ένα σύνδρομο που οι περισσότεροι από εμάς πρώτη φορά διαβάζουμε και ακούμε.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε τι είναι ακριβώς το σύνδρομο Guillain-Barre. Το γεγονός ότι το εμφάνισε η νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα μετά την δεύτερη δόση του πολυσυζητημένου εμβολίου για τον Covid-19 πυροδότησε νέες συζητήσεις σχετικά με το εμβόλιο.

Ως γνωστόν το εμβόλιο για τον κορονοϊό έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Οι μισοί πολίτες υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο δεν έχει ελεγχθεί αρκετά καλά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές, κάνοντας το πλήθος ουσιαστικά πειραματόζωα. Το άλλο μισό κοινό υποστηρίζει θερμά το εμβόλιο.

Δείτε ακόμα Ασθένεια Χ: Πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό

Δηλώνει πως πρέπει να το κάνουμε, πως όλα αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι κοινές ιστορίες συνομωσίας χωρίς καμία επιστημονική υπόσταση και ότι αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τον κορονοϊό το εμβόλιο είναι μονόδρομος. Εμείς δε θα πάρουμε θέση σχετικά με το ζήτημα.

Θα δούμε όμως μαζί σας παρακάτω τι ακριβώς είναι το σύνδρομο Guillain-Barre που παρουσίασε η νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου. Διαβάστε παρακάτω: 

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré;

Το σύνδρομο Guillain-Barré, εμφάνισε νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας ύστερα από την δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, όπου και της χορηγήθηκε. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ, Γιαννακός υπογράμμισε πως η νοσηλεύτρια ήταν καλά στην υγεία της.

Επίσης τόνισε ότι έλαβε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη δόση του εμβολίου όμως λίγο μετά την δεύτερη δόση παρέλυσαν τα κάτω άκρα της. Συγκεκριμένα λοιπόν το σύνδρομο Guillain-Barré, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο νευρολογικό νόσημα.

Σε αυτό το νόσημα το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα νεύρα με αποτέλεσμα ο ασθενής να εμφανίζει παράλυση και μούδιασμα συνήθως στα χέρια και στα πόδια. Στις βαριές περιπτώσεις εκδήλωσης αυτού του συνδρόμου, δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες και χρειάζεται μηχανικός αερισμός στην εντατική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αιτία που το προκαλεί παραμένει άγνωστη. Πολύ συχνά πριν εμφανιστεί το συγκεκριμένο σύνδρομο, υπάρχει μία λοίμωξη, για παράδειγμα στο αναπνευστικό σύστημα. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική και οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να αναρρώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain-Barré. Αυτές είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις, η λοίμωξη από HIV, η νόσος Hodgkin και άλλα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Τα συμπτώματα ξεκινούν με μούδιασμα και αδυναμία στα πόδια. Το μούδιασμα μπορεί να είναι αρχικά μία αίσθηση φαγούρας ή σαν κάποιος να σε τσιμπάει με βελόνες. Η αδυναμία εκδηλώνεται ως αστάθεια στο περπάτημα.

Η αδυναμία ανεβαίνει με την πάροδο των ημερών και ξεκινά να προσβάλλει και τα χέρια. Έτσι, εκδηλώνεται με δυσκολία σε καθημερινές κινήσεις όπως το γράψιμο, η δυνατότητά του να κρατάει αντικείμενα στα χέρια ενώ σε μερικές περιπτώσεις ο ασθενής αντιμετωπίζει προβλήματα στην ούρηση και στην αφόδευση.

Σε πιο βαριές περιπτώσεις επηρεάζονται και τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες της κατάποσης, της ομιλίας και της αναπνοής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πνίγεται με το σάλιο του, να νιώθει ότι η φωνή του εξασθενεί συνεχώς και να μην μπορεί να πάρει ανάσα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαστική η μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο. Η παράλυση στους μύες των χεριών και των ποδιών φτάνει στο μέγιστο σε ένα διάστημα κατά μέσο όρο εβδομάδων. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σε σπάνιες περιπτώσεις η εικόνα είναι δραματική και εξελίσσεται το σύνδρομο μέσα σε λίγες ώρες.

Οι δηλώσεις το καθηγητή Θεόδωρου Βασιλακόπουλου

Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε στο κανάλι ΑΝΤ1 και προχώρησε σε μερικές δηλώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Στην ουσία ανέφερε πως πρόκειται για ένα σύνδρομο που μπορεί να εμφανιστεί μετά από εμβολιασμό και όχι μόνο τον συγκεκριμένο εμβολιασμό.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο σύμφωνα με τον ίδιο εμφανίζεται κυρίως μετά από ιώσεις. Συγκεκριμένα τόνισε πως:

«Οποτεδήποτε υπάρχει ανάπτυξη κάποιας νόσου πρέπει να δούμε κατά πόσο συνδέεται με τον εμβολιασμό ή με ένα γεγονός που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως.

Μέχρι τώρα αν κατανοώ από αυτά που είπατε η επιπλοκή θα μπορούσε να ονομάζεται ένα σύνδρομο Guillain Barré, το οποίο έχει παρατηρηθεί μερικές φορές, σπάνια μετά από εμβολιασμούς, πολύ συχνότερα μετά από φυσική λοίμωξη».

Μάλιστα ο καθηγητής παρουσίασε στοιχεία από έρευνα στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος. Σύμφωνα με την έρευνα ο κίνδυνος να πάθει κάποιος το σύνδρομο Guillain Barre αν νοσήσει από φυσική λοίμωξη με κορονοϊό είναι 8-9 περισσότερος από τον κίνδυνο να πάθει το σύνδρομο υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Τέλος ο καθηγητής τόνισε πως δεν είναι εύκολο να συνδέσουμε το εμβόλιο με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «Το σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως μετά από ιώσεις, παρά μετά από εμβολιασμούς για ιώσεις» .

«Δεν είναι τόσο εύκολο να συνδέσουμε αιτιολογικά το εμβόλιο με το σύνδρομο και να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως «για να το μάθουμε αυτό, θα πρέπει αυτή η επιπλοκή να εμφανιστεί σε πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο» , ολοκλήρωσε.

Διαβάστε όλα τα άρθρα που αφορούν την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: trudenta.com

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close