γιατί-ξεχνάς εύκολα-πρόσωπα-και-ονόματα-

Ξεχνάω εύκολα ονόματα και πρόσωπα: Γιατί συμβαίνει; Ολοι το έχουμε αναρωτηθεί. Είσαι από αυτούς τους ανθρώπους που ξεχνούν εύκολα ονόματα και πρόσωπα. Μάθε γιατί συμβαίνει αυτό.

Η αλήθεια είναι πως η καθημερινότητά μας είναι έντονη και είναι πολύ λογικό να μην μπορούμε να συγκρατήσουμε όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουμε μέσα σε αυτή. Μπορεί λοιπόν να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο μέσα σε μία παρέα και αμέσως μετά να ξεχάσουμε το όνομά του.

Ή να τον δούμε μετά από ένα μήνα και να μην θυμόμαστε ότι με τον ίδιο άνθρωπο ένα μήνα πριν, είχαμε κάτσει στην ίδια παρέα και πίναμε καφέ. Το έχουμε πάθει όλοι και όλοι δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό. Σκεφτήκαμε ότι μας πέρασε παγερά αδιάφορος ή ότι “ένα μυαλό Χειμώνα – Καλοκαίρι” τι να σου κάνει;

Δείτε ακόμα Εγκεφαλίτιδα: Τα συμπτώματα , η πρόληψη και η θεραπεία

Οι επιστήμονες όμως δεν θεωρούν το ίδιο. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δείξουμε την επιστημονική θεωρία που μας εξηγεί για ποιον λόγο μερικοί από εμάς δεν έχουμε καθόλου καλή μνήμη και ξεχνάμε εύκολα πρόσωπα και ονόματα. Διαβάστε παρακάτω:

Γιατί Ξεχνάω εύκολα ονόματα και πρόσωπα;

Σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες λοιπόν η έλλειψη καλού ύπνου είναι η αιτία που ξεχνάμε εύκολα πρόσωπα και ονόματα. Ο βαθύς ύπνος ενισχύει την δύναμη του εγκεφάλου μας και αυτό με την σειρά του ενισχύει την μνήμη μας.

Ξεχνάς εύκολα ονόματα και πρόσωπα: Πως ο βαθύς ύπνος βοηθάει στην μνήμη;

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο NPJ: Science of Learning. Σε αυτή τη νέα μελέτη λοιπόν ερευνητές θεώρησαν πως η ενεργοποίηση της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου βελτιώνει την ικανότητα του ατόμου να συγκρατεί ονόματα και πρόσωπα. Για να εξετάσουν αυτή τη θεωρία πραγματοποίησαν έρευνες σε 24 συμμετέχοντες από 18 έως 31 ετών.

γιατί-ξεχνάς εύκολα-πρόσωπα-και-ονόματα-

Photo via: Pinterest

Οι ερευνητές λοιπόν έβαλαν τους συμμετέχοντες να μελετήσουν τα ονόματα και τις φωτογραφίες 40 διαφορετικών ανθρώπων από ένα υποθετικό μάθημα ιστορίας της Λατινικής Αμερικής και άλλων 40 διαφορετικών ατόμων από ένα μάθημα της ιστορίας της Ιαπωνίας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης η ομάδα έπαιζε απαλή μουσική στο βάθος. Αφού λοιπόν οι συμμετέχοντες μελέτησαν αυτά τα 80 πρόσωπα…κοιμήθηκαν. Όταν έφτασαν σε κατάσταση βαθύ ύπνου μερικά από τα ονόματα σε συνδυασμό με την μουσική έπαιζαν απαλά στο δωμάτιο.

Δείτε ακόμα Ύπνος με ανεμιστήρα: Πως μπορεί να βλάψει την υγεία μας και τρόποι προστατευθούμε

Όταν ξύπνησαν δοκιμάστηκαν ως προς την ικανότητά τους να ανακαλούν τα ονόματα των ανθρώπων που είχαν δει στις φωτογραφίες. Όπως ήταν αναμενόμενο οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα πως οι συμμετέχοντες που ενεργοποίησαν και πάλι τις αναμνήσεις τους κατά τη διάρκεια του ύπνου θυμόντουσαν πιο εύκολα πρόσωπα και ονόματα.

Όμως η ομάδα δεν κατάλαβε πόσο σημαντικός ήταν ο βαθύς ύπνος γι’ αυτήν την διαδικασία. Τα άτομα που αντιμετώπισαν διαταραχή του ύπνου όπως για παράδειγμα μερικοί από τους οποίους ξύπνησαν όταν άκουσαν προφορικές ενδείξεις των ονομάτων δυσκολεύτηκαν να βάλουν τα ονόματα στα σωστά πρόσωπα.

γιατί-ξεχνάς εύκολα-πρόσωπα-και-ονόματα-

Photo via: thesun.co.uk

Αντιθέτως τα άτομα που δεν ξύπνησαν από την μουσική και το άκουσμα των ονομάτων ήταν αυτά που θυμήθηκαν πιο εύκολα ποιο όνομα ταιριάζει σε ποιο πρόσωπο.

Δείτε ακόμα Napping: Πόσο βοηθάει ο σύντομος ύπνος στον οργανισμό μας;

«Γνωρίζουμε ήδη ότι ορισμένες διαταραχές ύπνου όπως η άπνοια (όταν η αναπνοή σταματά και ξεκινάει κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης) μπορεί να βλάψουν τη μνήμη», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nathan Whitmore.

«Η έρευνά μας προτείνει μια πιθανή εξήγηση για αυτό – οι συχνές διακοπές ύπνου τη νύχτα μπορεί να υποβαθμίζουν τη μνήμη», ολοκλήρωσε. Αυτό δείχνει πως ένας βαθύς ύπνος μας βοηθάει να επαναφορτίσουμε τον εγκέφαλό μας και να έχουμε καλύτερη μνήμη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν λοιπόν δεν κοιμόμαστε σωστά και τις κατάλληλες ώρες είναι δύσκολο κατά τη διάρκεια της ημέρας να εστιάσουμε σε προβλήματα που θα προκύψουν και φυσικά να θυμόμαστε ποιους συναντήσαμε και ποιο είναι το όνομά τους.

Ξεχνάω εύκολα ονόματα και πρόσωπα: Γιατί συμβαίνει;Πως θα καταφέρετε να έχετε έναν καλό ύπνο το βράδυ;

Αν λοιπόν είστε από τους ανθρώπους που δεν κοιμάστε καλά τα βράδια υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν. Παρόλα αυτά αν παλεύει συχνά με την αϋπνία καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

γιατί-ξεχνάς εύκολα-πρόσωπα-και-ονόματα-

Photo via: iatronet.gr

Για αρχή η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον καλό νυχτερινό ύπνο. Οι σπόροι ιατροφαρμακευτικής κάνναβης, τα φιστίκια και το ακτινίδιο βοηθούν στον καλό ύπνο αφού μιλάμε για τροφές πλούσιες με μία ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη.

Η μελατονίνη λειτουργεί για να ελέγχει τον κύκλο ύπνο – εγρήγορση κι έτσι βοηθάει το σώμα να ξεκουράζεται πι εύκολα. Επίσης το κινητό πριν τον ύπνο δεν είναι καλή ιδέα. Το φως του κινητού μπερδεύει τον εγκέφαλό μας αφού είναι πολύ έντονο.

Δείτε ακόμα 10 μυθοι σχετικά με τον καλό ύπνο και την αϋπνία

Δίνει λοιπόν το λανθασμένο μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έξω είναι μέρα και δεν τον βοηθάει να μπει σε διαδικασία ύπνου. Γι’ αυτό λοιπόν πριν τον ύπνο ελάττωσε την επαφή σου με τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά, υπολογιστές, τηλεοράσεις και άλλα.

Δείτε το βίντεο με την έρευνα:

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close