Ναρκοληψία: Η πάθηση που σε κάνει να νυστάζεις πάντα & παντού – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ναρκοληψία: Η πάθηση που σε κάνει να νυστάζεις πάντα και παντού – Τι πρέπει να γνωρίζουμε και συμπτώματα της ναρκοληψίας

. Η ναρκοληψία είναι μία πάθηση που λίγοι γνωρίζουν.

Ο ύπνος είναι μία πολύ σημαντική λειτουργία για το ανθρώπινο σώμα. Μέσα από τον ύπνο το σώμα ξεκουράζεται και αποδίδει καλύτερα την επόμενη μέρα ενώ η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο ακόμη και στον θάνατο.

Ένας καλός ύπνος επίσης βοηθάει το σώμα να καταστείλει άλλες λειτουργίες και να ασχοληθεί με πράγματα που το αφορούν και δεν μπορεί να επικεντρωθεί όλη την υπόλοιπη μέρα. Μπορεί λοιπόν εσείς να κοιμάστε αλλά ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να διορθώνει…καταστάσεις που δεν μπορεί να διορθώσει όσο είστε ξύπνιοι.

Δείτε ακόμα Napping: Πόσο βοηθάει ο σύντομος ύπνος στον οργανισμό μας;

Κι ενώ ο ύπνος είναι ίσως η αγαπημένη στιγμή της ημέρας, όταν ένας άνθρωπος νυστάζει πάντα και παντού και θέλει να κοιμάται συνέχεια, ίσως να αποτελεί σύμπτωμα της ναρκοληψίας. Μίας πάθησης που λίγοι γνωρίζουν. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για την ναρκοληψία

Η ναρκοληψία, είναι η ασθένεια του ύπνου και αποτελεί σπάνια πάθηση. Παρόλα αυτά φαίνεται πως αφορά περίπου 5.000 Έλληνες κάτι που φυσικά είναι ανησυχητικό.

Η ασθένεια του ύπνου ή αλλιώς ναρκοληψία χαρακτηρίζεται από έντονη υπνηλία. Είναι μία χρόνια νευρολογική διαταραχή η οποία επηρεάζει σημαντικά την λειτουργία του ύπνου αλλά και την εγρήγορσης.

Τα συμπτώματα της ναρκοληψίας

Ναρκοληψία: Η πάθηση που σε κάνει να νυστάζεις πάντα & παντού – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Το κύριο σύμπτωμα της ναρκοληψίας είναι η έντονη υπνηλία που δεν μπορεί ο ασθενής να την ελέγξει, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα αυτή η υπνηλία συνεχίζει να είναι έντονη ακόμη και ο αν ασθενής κοιμάται πολλές ώρες μέσα στην ημέρα.

Η έντονη υπνηλία συμβαίνει συνήθως σε στιγμές χαμηλής δραστηριότητας όπως για παράδειγμα όταν ο ασθενής παρακολουθεί ένα μάθημα, παρακολουθεί διαλέξεις, βρίσκεται στο σινεμά ή στο θέατρο και γενικότερα είναι επικεντρωμένος σε κάτι χωρίς να κινείτε ιδιαίτερα.

Πολλές φορές η ναρκοληψία εκδηλώνεται ακόμη κι αν ο ασθενής συμμετέχει σε μία χαλαρή συζήτηση ενώ σε προχωρημένα στάδια μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν ο ασθενής βρίσκεται σε εγρήγορση ή ακόμη και όταν οδηγεί.

Δείτε ακόμα Δείτε γιατί είναι σημαντικός για την υγειά μας ο μεσημεριανός ύπνος

Επίσης οι ασθενείς από ναρκοληψία πολλές φορές κάνουν κακό ύπνο και βλέπουν συχνά κακά όνειρα που τους κάνουν να πετάγονται από τον ύπνο τους. Άλλο σύμπτωμα είναι η καταπληξία η οποία σε αντίθεση με την υπνηλία εμφανίζεται σε στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

Ο ασθενής χάνει μυϊκό ιστό σε στιγμές γέλιου ή φόβου και αυτά τα δείχνουν την ύπαρξη καταπληξίας η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή είτε σαν λύγισμα των γονάτων, πτώση της κεφαλής, άνοιγμα του στόματος και αιφνίδια παροδική αλλαγή των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Επίσης η καταπληξία μπορεί να εκδηλωθεί και με πτώση ενός ατόμου το οποίο ξαφνικά νιώθει αδύναμο να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε κίνηση. Ο χρόνος που μπορεί να διαρκέσει αυτό δεν είναι προκαθορισμένος και διαφέρει ανάλογα τον ασθενή. Σπανιότερα συμπτώματα της ναρκοληψίας είναι οι ακουστικές ή οι οπτικές ψευδαισθήσεις.

Ποιες ηλικίες προσβάλλονται από ναρκοληψία;

Ναρκοληψία: Η πάθηση που σε κάνει να νυστάζεις πάντα & παντού – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τα συμπτώματα της ναρκοληψίας εμφανίζονται στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία. Με αφορμή το 1ο Συμπόσιο Ναρκοληψίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Υπνολογίας και καθηγητής Ψυχιατρικής Α’ Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ “Αιγινήτειο” Νοσοκομείο, κύριος Δημήτρης Δικαίος μίλησε για την νόσο εκτενέστερα.

Ο καθηγητής λοιπόν ανέφερε ότι “η υπνηλία σχεδόν πάντα εκλαμβάνεται ως “τεμπελιά” με συνέπεια τα παιδιά και οι έφηβοι πέρα από το οργανικό τους πρόβλημα να αντιμετωπίζουν και την απαξίωση του σχολικού και κοινωνικού περίγυρου”.

Αφού αναζητηθεί η ιατρική βοήθεια, η ανεπαρκής ενημέρωση του ιατρικού κόσμου σε ένα σπάνιο νόσημα οδηγεί πολλές φορές σε λανθασμένες διαγνώσεις και εκτιμήσεις.

Δείτε ακόμα Τι μπορεί να σας συμβεί αν κοιμάστε με αναμμένα φώτα

Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί ασθενείς να έχουν συμπτώματα ναρκοληψίας για χρόνια πριν λάβουν την σωστή διάγνωση. Η διάγνωση συνήθως γίνεται μεταξύ των 20 και των 40 ετών.

Η νόσος που δυστυχώς πολύ συχνά δεν διαγιγνώσκεται

Η ναρκοληψία λοιπόν επηρεάζει 1 στα 2.000 άτομα. Αφορά κυρίως παιδιά ή εφήβους αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκτιμάται ότι 135.000 έως και 200.000 άτομα πάσχουν από ναρκοληψία.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΜΑ, στην Ευρώπη η ναρκοληψία παρατηρήθηκε σε περίπου 4 άτομα από τα 10.000. Δηλαδή σε ένα ποσοστό 0,04%, οπότε περίπου 205.000 περιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη.

Από την άλλη στην Ελλάδα δεν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη όμως υπολογίζεται ότι έχουμε περίπου 5.000 ασθενείς. Όμως από τους 5.000 ασθενείς μόνο οι 400 έχουν διαγνωσθεί με ναρκοληψία και λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή.

Σε ποιο μέρος γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της ναρκοληψίας γίνεται μόνο σε εξειδικευμένα Κέντρα Ύπνου. Εκεί, οι γιατροί είναι νευρολόγοι, πνευμονολόγοι, ψυχίατροι και παιδίατροι μπορούν να διενεργήσουν ιδιαίτερες μελέτες ύπνου όπως για παράδειγμα την δοκιμασία των πολλαπλών καταγραφών του λανθάνοντα χρόνου έλευσης ύπνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ σημαντική είναι και η μέτρηση της ορεξίνης, στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που λαμβάνεται με παρακέντηση. Στη διάγνωση μπορεί επίσης να βοηθήσει και η αναζήτηση συγκεκριμένων αντιγόνων ιστοσυμβατότητας (HLA).

Ποια είναι η θεραπεία και η αντιμετώπιση της ναρκοληψίας;

Δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει μία μόνιμη θεραπεία της ναρκοληψίας. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται έχουν ως στόχο την βελτίωση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν όμως και φάρμακα για την βελτίωση της εγρήγορσης, την βελτίωση του ύπνου και την αντιμετώπιση της καταπληξίας.

Photo cover via: blog.vrisko.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close