Όζοι του θυρεοειδούς: Συμπτώματα και πως τους αντιμετωπίζουμε

Δείτε τι είναι οι όζοι του θυρεοειδούς αδένα, πόσο επικίνδυνοι είναι, τι προκαλούν στην υγεία μας, ποια είναι τα συμπτώματα και πως τους αντιμετωπίζουμε.

Οι όζοι του θυρεοειδούς αποτελούν μία διόγκωση (μάζα) του θυρεοειδούς αδένα.  Είναι το γεγονός, πως τους όζους του θυρεοειδούς τους συναντάμε συχνότερα στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ τα ακριβή αίτια αυτού του φαινομένου παραμένουν υπό διερεύνηση.

Όζοι του θυρεοειδούς: Συμπτώματα και πως τους αντιμετωπίζουμε

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε

Όζοι του Θυρεοειδούς αδένα: Πότε γίνονται επικίνδυνοι;

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι μικρά σφαιρικά ογκίδια τα οποία σχηματίζονται στο εσωτερικό του θυρεοειδή αδένα. Το μέγεθός τους μπορεί να ποικίλει, ενώ μπορεί να είναι συμπαγείς ή να περιέχουν υγρό. Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν συμπτώματα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που συνυπάρχουν συμπτώματα ή ακόμα σοβαρότερες περιπτώσεις όπου οι όζοι μπορεί να υποκρύπτουν κακοήθεια.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες εμφάνισης των όζων του θυρεοειδούς;

Μέχρι και σήμερα, δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι μηχανισμοί δημιουργίας όζων του θυρεοειδούς. Ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους είναι:

Η έλλειψη ιωδίου
Η χρόνια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα
Οι κύστεις του θυρεοειδούς
Η λήψη ορισμένων φαρμάκων
Η υπερανάπτυξη του φυσιολογικού θυρεοειδικού ιστού

Συμπτώματα

Όπως προαναφέρθηκε, οι περισσότεροι καλοήθεις όζοι του θυρεοειδούς είναι ασυμπτωματικοί και ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης ή απεικονιστικών εξετάσεων. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από συμπτώματα όπως:

Γυροειδής αλωπεκία ή τριχοφάγος: Τι είναι ,ποια είναι τα αίτια, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Ορατό ή ψηλαφητό εξόγκωμα στο μπροστινό μέρος του λαιμού
Δυσκολία στην κατάποση
Δύσπνοια
Βραχνάδα ή αλλαγές στη φωνή
Πόνος ή ευαισθησία στον αυχένα
Διευρυμένος θυρεοειδής αδένας (βρογχοκήλη)

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν και άλλες παθήσεις πέραν των όζων του θυρεοειδούς. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αξιολογούνται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, ώστε στη συνέχεια να ακολουθεί η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση.

Όζοι του θυρεοειδούς: Συμπτώματα και πως τους αντιμετωπίζουμε

Όζοι Θυρεοειδούς: Πότε γίνονται επικίνδυνοι;

Οι όζοι του θυρεοειδούς γίνονται επικίνδυνοι όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να υποκρύπτουν κακοήθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η έγκυρη διάγνωση και εφαρμογή θεραπείας είναι σημαντική. Τα χαρακτηριστικά των όζων και οι συνθήκες που χρειάζονται περαιτέρω αξιολόγηση είναι:

Αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ή νόσος του GAS: Συμπτώματα και ασθένειες που προκαλεί σε παιδιά

Το μεγάλο μέγεθος. Οι μεγαλύτεροι όζοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι καρκινικοί.
Η ταχεία ανάπτυξη των όζων. Οι όζοι που αναπτύσσονται γρήγορα ή παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές στο μέγεθός τους πρέπει να αξιολογούνται άμεσα ιατρικά.

Η ηλικία του ασθενή. Σε νεότερους ασθενείς, οι πιθανότητες κακοήθειας είναι ελαφρώς αυξημένες συγκριτικά με τους ενήλικες.
Η προηγούμενη έκθεση σε ακτινοβολία. Όταν ένα παιδί εκτίθεται σε ακτινοβολία στο κεφάλι, στον λαιμό ή στον θώρακα, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς στην ενήλικη ζωή.

Ύποπτα χαρακτηριστικά στην απεικόνιση. Ορισμένα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στο υπερηχογράφημα ή σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, μπορεί να εγείρουν υποψίες για κακοήθεια.

Πώς γίνεται η διάγνωση των όζων του θυρεοειδούς;

Για τη διάγνωση των όζων του θυρεοειδούς απαιτείται η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενή, η καταγραφή των συμπτωμάτων του, η φυσική εξέταση και η διενέργεια απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων. Εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα, σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς ή αξονική τομογραφία τραχήλου μπορεί να απαιτηθούν.

Μόλυνση από άνθρακα: Συμπτώματα θεραπεία και πώς μεταδίδεται

Σε περίπτωση που ένας όζος φανεί ύποπτος ή πληροί ορισμένα κριτήρια για κακοήθεια θα ακολουθήσει η βιοψία του. Με βάση τα αποτελέσματα των παραπάνω διαδικασιών, ο ιατρός είναι σε θέση να καθορίσει εάν ο όζος είναι καλοήθης ή κακοήθης και στη συνέχεια να προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία.

Όζοι θυρεοειδούς: Ποια είναι η θεραπεία;

Η επιλογή θεραπείας των όζων του θυρεοειδούς εξαρτάται από το είδος τους (καλοήθεις ή κακοήθεις), την εξέλιξη και τα συμπτώματά τους, καθώς και τη γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενή. Εάν οι όζοι είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν συμπτώματα, ο ιατρός μπορεί να προτείνει απλώς την παρακολούθησή τους.

Λέμφωμα- Η νόσος που τα συμπτώματα της θυμίζουν γρίπη: Δείτε τι είναι και ποια η θεραπεία.

Αντίθετα, σύμφωνα με το esurgery.gr σε περιπτώσεις κακοήθειας ή πολύ σοβαρών συμπτωμάτων, απαιτείται η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα μέσω της θυρεοειδεκτομής.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγειά στο Daddy – Cool.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close