Τι αλλάζει στην περίοδο μετά τα 40_

Τι αλλάζει στην περίοδο μετά τα 40; Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε τι αλλάζει στο σώμα μίας γυναίκας όσων αφορά την περίοδο μετά τα 40. Η αλήθεια είναι ότι όσων αφορά την περίοδο, δεν υπάρχουν κανόνες. Κάθε γυναικείο σώμα είναι διαφορετικό.

Έτσι η περίοδος ή η εμμηνόπαυση, έρχεται σε διαφορετικές ηλικίες σε κάθε γυναίκα. Όμως υπάρχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά που αφορούν τις περισσότερες γυναίκες. Αυτά τα συμπτώματα θα αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο σχετικά με την περίοδο μετά τα 40.

Δείτε ακόμα Χαμηλός σίδηρος: Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουμε

Μάλιστα πως τις πληροφορίες γι’ αυτό το άρθρο τις βρήκαμε από την Lauren Streicher, MD, γυναικολόγος μαιευτήρας και συγγραφέας του S3x Rx-Hormones, Health, and Your Best Sex Ever. Ένα πολύ χρήσιμο άρθρο για τις γυναίκες που έχουν περάσει τα 40 ή που τα φτάνουν. Διαβάστε παρακάτω: 

Η περίοδος μετά τα 40

Όταν μία γυναίκα φτάνει στην δεκαετία των 40 αυτό σημαίνει ότι μπαίνει στην φάση της προ εμμηνόπαυσης. Οι ορμόνες της λοιπόν αρχίζουν να αλλάζουν και αυτές οι αλλαγές αποτελούν μόνο ένα preview για τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν, στα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης λοιπόν, το σώμα προετοιμάζεται για την εμμηνόπαυση που κατά μέσο όρο ξεκινάει στην αρχή των 50. Όμως δεν είναι δεδομένο. Υπάρχουν γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και στην ηλικία των 40. Είναι λιγότερες με βάση τα ποσοστά, όμως υπάρχουν.

Οι ορμονικές αλλαγές και η περίοδος μετά τα 40

Δείτε ακόμη 20 πράγματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης

Οι ορμονικές αλλαγές λοιπόν συμβαίνουν και αυτές οι αλλαγές γίνονται το νέο “φυσιολογικό” για το σώμα. Οι ωορρηξία γίνεται πιο ακανόνιστη. Μπορεί να έχεις συχνά καθυστερήσεις χωρίς αυτό να σημαίνει πως είσαι έγκυος ή η περίοδός σου να έρχεται πιο νωρίς από ότι περίμενες.

Οι περίοδοι μπορεί να έχουν πολύ πόνο ενώ μέχρι τότε δεν πονούσες κατά την περίοδο ή μπορεί και να μην πονάς καθόλου. Μπορεί να βλέπεις κηλίδες αίματος στο εσώρουχο χωρίς να έχεις περίοδο και γενικότερα το προ εμμηνορρυσιακό σύνδρομο κρατάει περισσότερο.

Μάλιστα σύμφωνα με την Dr Streicher «Αυτό που λέω πάντα σχετικά με τα συμπτώματα αυτής της περιόδου: Το μόνο που μπορούμε να προβλέψουμε είναι ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτε» . Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την φάση, οι γυναίκες νιώθουν σιγά φουντώματα ή νιώθουν να κρυώνουν χωρίς η θερμοκρασία του χώρου να το δικαιολογεί.

Μία σημαντική επισήμανση

Μπορεί η περίοδος μετά τα 40 να γίνει ακανόνιστη, όμως εσύ εξακολουθείς να είσαι γόνιμη. Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις πάνω από λίγες μέρες καθυστέρηση θα πρέπει να κάνεις τεστ εγκυμοσύνης ή να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου.

Να θυμάσαι επίσης πως η περίοδος γενικά αποκαλύπτει πολλά για την γενική υγεία του σώματός σου. Αν λοιπόν βιώνεις ασυνήθιστα συμπτώματα ενημέρωσε και πάλι τον γυναικολόγο σου.

Αν η περίοδός σου γίνει ξαφνικά πολύ ακανόνιστη ή αν έχεις έντονες αλλαγές στην ροή της περιόδου θα μπορούσαν αυτά τα συμπτώματα να αποτελούν ένδειξη για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή κάποιο άλλο θέμα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει και πάλι να επικοινωνήσεις με τον γυναικολόγο σου.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo via: boro.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close