Σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και πως θα προφυλαχτούμε

Σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου: Η ΩΡΛ δίνει συμβουλές για την υγεία όλων μας .

Η Δρ. Αυλωνίτου Ειρήνη – Χειρουργός ΩΡΛ ενηλίκων και παίδων με ανάρτησή της στο Facebook προειδοποιεί γονείς και παιδιά για το άγνωστο σε πολλούς σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, «σήμα κατατεθέν» των Χριστουγέννων, την τελευταία δεκαετία ενοχοποιείται για προβλήματα στην υγεία. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε για μην αρρωστήσουμε μέσα στις γιορτές.

Δείτε επίσης : Χριστούγεννα 2022: 32 ιδέες για Χριστουγεννιάτικα δώρα σε δασκάλες

Η ανάρτηση της ΩΡΛ

Το φτάρνισμα, ο βήχας, και το «μπούκωμα» είναι μερικά συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν κατά κόρον αυτή την περίοδο και συνήθως τα αποδίδουμε στις διάφορες ιώσεις που κυκλοφορούν, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα. Πολύ πιθανό είναι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, να οφείλονται στο ιδιαίτερα επίκαιρο «σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου»…

Ο «βασιλιάς» των Χριστουγέννων, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, από πηγή χαράς και γιορτινής διάθεσης γίνεται σε πολλά σπίτια η αιτία δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και αϋπνίας, λήθαργου ή και δύσπνοιας.

Το φαινόμενο έχει πάρει την ονομασία «σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου» και οφείλεται στη μούχλα που αναπτύσσεται στο δέντρο λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στο σπίτι αλλά και στα σπόρια που απελευθερώνει η μούχλα στους εσωτερικούς χώρους.

Αν πιστεύετε ότι η λύση στο πρόβλημα είναι το ψεύτικο δέντρο, δυστυχώς αυτό δεν ισχύει σύμφωνα με το infokids.gr . Και το ψεύτικο δέντρο μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις λόγω της σκόνης και της μούχλας που μπορεί να συσσωρεύτηκε σ’ αυτό ενώ βρισκόταν στην αποθήκη ή στο πατάρι σας όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Δείτε επίσης : 31 ιδέες στολισμού για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε κόκκινο χρώμα

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε παλιότερα από ερευνητές στο Upstate Medical University της Νέας Υόρκης έδειξε ότι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα φιλοξενούν έως και 53 διαφορετικά είδη μούχλας, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται στενά με τις αλλεργίες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα αερομεταφερόμενα σπόρια της μούχλας πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, φτάνοντας από 800 σε 5.000 ανά κυβικό μέτρο μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες από την ημέρα που θα φέρουμε το δέντρο στο σπίτι.

Επειδή όμως δεν θέλουμε να χαλάσουμε τη γιορτινή σας διάθεση, δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να περιορίσετε τις ενοχλήσεις.

Αν έχετε αληθινό δέντρο στο σπίτι:

– Ξεπλύνετε πολύ καλά το δέντρο με το λάστιχο και αφήστε το να στεγνώσει πριν το βάλετε στο σπίτι.

– Τοποθετήστε το δέντρο στο πιο δροσερό μέρος του σπιτιού.
Αν και πάλι παρατηρήσετε συμπτώματα σε κάποιο μέλος της οικογένειας, καλό θα είναι να απομακρύνετε το δέντρο από το σπίτι…

Αν έχετε ψεύτικο δέντρο:

– Σκουπίστε καλά τόσο το δέντρο όσο και τα στολίδια με ένα βρεγμένο πανί πριν στολίσετε.
– Όταν μαζεύετε το δέντρο και τα στολίδια, τοποθετήστε τα σε πλαστικές σακούλες και κουτιά για να αποφύγετε την υπερβολική συσσώρευση σκόνης.

Έξτρα tips:

– Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα για να περιορίσετε τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού.

Δείτε επίσης : Χριστούγεννα 2022: Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο  Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

– Βάλτε λίγο συχνότερα ηλεκτρική σκούπα για να περιορίσετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα.

Δείτε το post της γιατρού

Σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου: Τι είναι και πως θα προφυλαχτούμε

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close