Αυτή είναι η θαυματουργή συνήθεια που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύμφωνα με τους ειδικούς και πρέπει να την βάλεις οπωσδήποτε στην καθημερινότητά σου τώρα που η γρίπη και οι ιώσεις είναι σε έξαρση.
Είναι γνωστό πως τις τελευταίες εβδομάδες τόσο η γρίπη όσο και οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Έτσι και αλλιώς κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα κρούσματα μετά τα Χριστούγεννα. Πώς μπορούμε να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με φάρμακα; Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή η θαυματουργή συνήθεια που ενισχύει τον οργανισμό και πρέπει όλοι να την βάλουμε στη καθημερινότητά μας.
Αν θέλεις να προφυλάξεις τόσο τον εαυτό σου όσο και την οικογένειά σου από την γρίπη, τις διάφορες ιώσεις αλλά και το κοινό κρυολόγημα, τότε σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει σίγουρα να βάλεις μέσα στο πρόγραμμα αυτή τη θαυματουργή συνήθεια, που έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Διαβάστε παρακάτω:
Η θαυματουργή συνήθεια που ενισχύει το ανοσοποιητικό και πρέπει να την βάλεις στην καθημερινότητα σου
Πιο συγκεκριμένα ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ανακάλυψαν ότι η άσκηση πυροδοτεί την απελευθέρωση ρυθμιστικών Τ κυττάρων, γνωστών και ως Tregs, τα οποία ενισχύουν την ικανότητα των μυών να χρησιμοποιούν ενέργεια ως καύσιμο και βελτιώνουν την αντοχή. Μάλιστα τα ίδια κύτταρα παίζουν ρόλο και στην αντιμετώπιση της φλεγμονής που συνδέεται με μία σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, του διαβήτη και της άνοιας.

Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την άσκηση έχουν επικεντρωθεί στον ρόλο των ορμονών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκειά της και τις επιδράσεις τους σε διαφορετικά όργανα. Αυτή η νέα έρευνα όμως είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον ρόλο του ανοσοποιητικού.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ασκεί ισχυρές επιδράσεις στο εσωτερικό των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Diane Mathis, Καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ανοσοβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των κυτταρικών και μοριακών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της άσκησης και ωφελούν την υγεία.
«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η σωματική άσκηση προκαλεί φλεγμονή, αλλά δεν κατανοούμε πλήρως τις ανοσολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Kent Langston, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Χάρβαρντ. «Η μελέτη μας δείχνει τι κάνουν τα Τ κύτταρα στο σημείο όπου γίνεται η άσκηση, στους μυς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση προκαλεί προσωρινή βλάβη στους μυς μέσω μίας “καταιγίδας” φλεγμονωδών αποκρίσεων. Ενισχύει την έκφραση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη δομή των μυών, τον μεταβολισμό και τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων, των μικροσκοπικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.
Τα μιτοχόνδρια διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη προσαρμογή της άσκησης, βοηθώντας τα κύτταρα να ανταποκριθούν στη μεγαλύτερη ενεργειακή ζήτηση της άσκησης. Οι ερευνητές ανέλυσαν μάλιστα τί συμβαίνει σε κύτταρα που πάρθηκαν από τους μύες των πίσω ποδιών ποντικών που έτρεχαν σε διάδρομο μία φορά και ζώων που έτρεχαν τακτικά.
Στη συνέχεια τα συνέκριναν με μυϊκά κύτταρα που ελήφθησαν από ποντίκια που κάθονταν. Τα μυϊκά κύτταρα των ποντικών που έτρεχαν σε διαδρόμους, είτε μία φορά είτε τακτικά, έδειξαν κλασικά σημάδια φλεγμονής –μεγαλύτερη δραστηριότητα σε γονίδια που ρυθμίζουν διάφορες μεταβολικές διεργασίες και υψηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένης της ιντερφερόνης.
Και οι δύο ομάδες είχαν αυξημένα επίπεδα των Treg στους μύες τους. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι και στις δύο ομάδες, τα Tregs μείωσαν τη φλεγμονή που προκαλείται από την άσκηση. Καμία από αυτές τις αλλαγές δεν παρατηρήθηκε στα μυϊκά κύτταρα των καθιστικών ποντικών.
Όμως, τα οφέλη για τον μεταβολισμό ήταν εμφανή μόνο στα ποντίκια που έτρεχαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε αυτήν την ομάδα, τα Tregs όχι μόνο μείωσαν τη φλεγμονή και τη μυϊκή βλάβη που προκλήθηκε από την άσκηση, αλλά άλλαξαν και τον μεταβολισμό και την απόδοση των μυών.
Αυτό το εύρημα επιβεβαιώνει ότι μόνο μία περίοδος άσκησης, δεν οδηγεί σε σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση και ότι απαιτείται τακτική δραστηριότητα με την πάροδο του χρόνου για να αποκομίσουμε οφέλη. Περαιτέρω αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι τα Tregs είναι, πράγματι, υπεύθυνα για τα ευρύτερα οφέλη που παρατηρούνται σε τακτικά ασκούμενους.
Τα ζώα που δεν είχαν Tregs είχαν ασυγκράτητη μυϊκή φλεγμονή, που χαρακτηρίζεται από την ταχεία συσσώρευση κυττάρων που προάγουν τη φλεγμονή στους μύες του οπίσθιου ποδιού τους. Τα μυϊκά τους κύτταρα είχαν επίσης εντυπωσιακά διογκωμένα μιτοχόνδρια, σημάδι μεταβολικής ανωμαλίας.
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα ζώα που δεν είχαν Tregs δεν προσαρμόστηκαν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της άσκησης με την πάροδο του χρόνου. Οι μύες αυτών των ζώων είχαν επίσης υπερβολικές ποσότητες ιντερφερόνης, γνωστής αιτίας φλεγμονής.
Περαιτέρω αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η ιντερφερόνη δρα απευθείας στις μυϊκές ίνες για να αλλάξει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και να περιορίσει την παραγωγή ενέργειας. Ο αποκλεισμός της ιντερφερόνης απέτρεψε μεταβολικές ανωμαλίες και βελτίωσε την αερόβια ικανότητα σε ποντίκια που δεν είχαν Tregs.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι με την άσκηση, έχουμε έναν φυσικό τρόπο να ενισχύσουμε τις ανοσολογικές αποκρίσεις του σώματος για να μειώσουμε τη φλεγμονή», είπε ο Mathis. «Έχουμε εξετάσει μόνο τους μυς, αλλά είναι πιθανό η άσκηση να ενισχύει τη δραστηριότητα των Treg και σε άλλα σημεία του σώματος».
Τί υποστηρίζει ο δρ. Ιωάννου για τη γυμναστική όσων αφορά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού εναντίον της γρίπης
“Δεν είναι λίγοι αυτοί που ταλαιπωρούνται από εποχικές ιώσεις και κρυολογήματα αυτή την περίοδο. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις είναι η γυμναστική.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η συστηματική γυμναστική σε συνδυασμό με σωστή διατροφή μειώνει έως και 50% τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιου κοινού κρυολογήματος, ενώ μειώνει τα συμπτώματα και βοηθάει στη γρηγορότερη ανάρρωση του οργανισμού.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 1.000 εθελοντές να καταγράψουν για τους 6 φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, τη συχνότητα που αρρώσταιναν, καθώς επίσης και τις διατροφικές τους συνήθειες και το επίπεδο της αθλητικής τους δραστηριότητας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ακολουθούσαν ένα active lifestyle είχαν αρρωστήσει λιγότερες φορές από τους υπόλοιπους, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ότι αθλούνταν συστηματικά.“. Δες εδώ όλους τους τρόπους να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου με φυσικούς τρόπους.
cover photo via pexels.com Pavel Danilyuk
Σχετικά άρθρα
- Το 100% φυσικό ρόφημα που δρα σαν βόμβα κατά του κρυολογήματος και της γρίπης- Θα ξανανιώσετε μέσα σε 24ώρες
- Τι ισχύει με τις απουσίες αν το παιδί αρρωστήσει με γρίπη; Η εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας
- Μεγάλη έξαρση της γρίπης: Πότε αναμένεται να κορυφωθούν τα κρούσματα
Εσύ γυμνάζεσαι στη καθημερινότητά σου; Πες μας στα σχόλια.
Όλα τα άρθρα για την υγεία στο daddy-cool.gr.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.