τα-10-μέρη-του-σώματος-που-μπορούμε-να-ζήσουμε-και-χωρίς-αυτά-

Τα 10 μέρη του σώματος που δεν χρειάζονται στην επιβίωσή μας. 10 όργανα στο σώμα που αν για κάποιο λόγο καταστραφούν μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά.

Σίγουρα η φύση έχει μία εξήγηση για οτιδήποτε δημιούργησε. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι εκτός από τα νεφρά που εδώ και χρόνια ξέρουμε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει ζώντας μία φυσιολογική ζωή έχοντας μόνο ένα, όλα τα άλλα όργανα του σώματος είναι ζωτικής σημασίας.

Όμως δεν είναι έτσι. Πολλά από τα μέρη του μέρη του σώματος δεν είναι ζωτικής σημασίας και μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά παίρνοντας φυσικά πάντα την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Ποια είναι αυτά και γιατί ακόμη υπάρχουν στο σώμα μας; Διαβάστε παρακάτω: 

Μέρη του σώματος που αν τα χάσουμε μπορούμε να επιβιώσουμε: Ρουθούνια

Η μύτη μας έχει 2 τρύπες, ή ρουθούνια, που χωρίζονται από ένα διάφραγμα (αυτό είναι που χωρίζει το δεξί και το αριστερό ρουθούνι). Χωρίζονται από κάτι που λέγεται ρινικός κύκλος και αυτό βασικά μας δίνει 2 μύτες. Αυτός ο κύκλος κάνει το ένα ρουθούνι σας λειτουργεί πιο καλά από το άλλο.

Κάθε λίγες ώρες, μεταβαίνουμε με την αναπνοή από το ένα ρουθούνι στο άλλο λόγω του πρηξίματος των ιστών μας μέσα. Είναι σημαντικό το ένα ρουθούνι να δέχεται λιγότερη ροή αέρα από το άλλο, γιατί μας βοηθάει να μυρίζουμε σούπερ μυρωδιές. Είμαστε πραγματικά υπεράνθρωποι!

τα-10-μέρη-του-σώματος-που-μπορούμε-να-ζήσουμε-και-χωρίς-αυτά-

Μέρη του σώματος που αν τα χάσουμε μπορούμε να επιβιώσουμε: Πνεύμονας

Οι πνεύμονες, όπως γνωρίζουμε, χρησιμεύουν για την παροχή οξυγόνου στο σώμα. Αλλά αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε και να επιβιώσουμε μόνο με έναν πνεύμονα, με μερικές αναποδιές.

Οι αθλητές, για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαν να ασκηθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, αλλά θα εξακολουθούσαν να μπορούν να ασκούνται. Το σώμα θα συνηθίσει να λειτουργεί χωρίς έναν πνεύμονα, αναπληρώνοντας την απώλεια οξυγόνου.

Επίσης, ο πνεύμονας που δεν αφαιρείται θα γίνει μεγαλύτερος προσαρμόζοντας τον εαυτό του σε αυτές τις αλλαγές. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος και εξάσκηση για να το συνηθίσετε πλήρως.

τα-10-μέρη-του-σώματος-που-μπορούμε-να-ζήσουμε-και-χωρίς-αυτά-

Μέρη του σώματος που αν τα χάσουμε μπορούμε να επιβιώσουμε: Στομάχι

Καλά ακούσατε, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς στομάχι. Ενώ τα λεπτά έντερα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και το πιο σημαντικό μέρος για την πέψη, το στομάχι δεν είναι. Το σώμα μας είναι σε θέση να παραλείψει τη διάσπαση της τροφής και να τη μεταφέρει στα έντερα.

Ως χειρουργική επέμβαση, οι χειρουργοί μπορούν να συνδέσουν τον οισοφάγο (ο σωλήνας που συνδέει το λαιμό με το στομάχι) με το λεπτό έντερο, και ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε κανονικά με την προσθήκη συμπληρωμάτων βιταμινών.

Δείτε ακόμα Σοβαρές παθήσεις που έχουν ίδια συμπτώματα με το άγχος

Ωστόσο, το στομάχι αφαιρείται συνήθως μόνο εάν ένα άτομο έχει μια σοβαρή ασθένεια όπως ο καρκίνος του στομάχου.

τα-10-μέρη-του-σώματος-που-μπορούμε-να-ζήσουμε-και-χωρίς-αυτά-

Μέρη του σώματος που αν τα χάσουμε μπορούμε να επιβιώσουμε: Αμυγδαλές

Ως επί το πλείστον, η αφαίρεση των αμυγδαλών γίνεται σε νεαρή ηλικία για τα παιδιά. Αλλά και οι ενήλικες μπορούν να τις αφαιρέσουν και είναι δυνατό να ζήσουν χωρίς αυτές. Οι αμυγδαλές βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού σας και η δουλειά τους είναι να εμποδίζουν τα μικρόβια να εισέλθουν στο στόμα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, συνήθως γίνονται μικρότερες καθώς μεγαλώνουμε, αλλά μερικές φορές όχι – και αυτό συμβαίνει όταν μολύνονται και πρέπει να αφαιρεθούν μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αμυγδαλεκτομή.

τα-10-μέρη-του-σώματος-που-μπορούμε-να-ζήσουμε-και-χωρίς-αυτά-

Μέρη του σώματος που αν τα χάσουμε μπορούμε να επιβιώσουμε: Μερικά σημεία στα αυτιά μας

Φυσικά, χρειαζόμαστε αυτιά για να ακούσουμε, αλλά δεν χρειάζεται να τα κινήσουμε για να το κάνουμε αυτό. Υπάρχει μια ομάδα μυών που ονομάζονται auriculares που οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν για να κινούν τα αυτιά τους για καλύτερη ακρόαση και έκφραση συναισθημάτων όπως κάνουν τα ζώα.

Αν και τα έχουμε ακόμα και σήμερα και μπορούμε να τα κουνήσουμε ελαφρώς, είναι πιο αδύναμα λόγω εξελικτικών λόγων. Ωστόσο, τα αυτιά μας κινούνται όταν νιώθουμε συναισθήματα όπως η ευτυχία, και αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να εξηγηθεί.

τα-10-μέρη-του-σώματος-που-μπορούμε-να-ζήσουμε-και-χωρίς-αυτά-

Μέρη του σώματος που αν τα χάσουμε μπορούμε να επιβιώσουμε: Παχύ έντερο

Ο κύριος ρόλος του παχέος εντέρου είναι να απομακρύνει τα απόβλητα από το σώμα. Δεν συμβάλλει πραγματικά στον μεταβολισμό γι’ αυτό οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτό. Δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθεί, εκτός και αν οφείλεται σε σοβαρή ασθένεια. Αλλά μην φοβάστε, μπορείτε να ζήσετε μια γεμάτη ζωή χωρίς αυτό.

Δείτε ακόμα 5 Καταπραϋντικά αιθέρια έλαια για να ανακουφιστείτε άμεσα από το πόνο του ισχιακού νεύρου

τα-10-μέρη-του-σώματος-που-μπορούμε-να-ζήσουμε-και-χωρίς-αυτά-

Μέρη του σώματος που αν τα χάσουμε μπορούμε να επιβιώσουμε: Ένα τρίτο βλέφαρο

Αν κοιτάξετε τα μάτια σας στον καθρέφτη, θα δείτε έναν μικρό ροζ κύκλο να βρίσκεται στη γωνία του ματιού σας. Αυτό είναι το τρίτο σας βλέφαρο, άχρηστο για εμάς, αλλά χρήσιμο για τα ζώα, όπως τα πουλιά, για να εμποδίζουν τη σκόνη να μπει στα μάτια τους.

Εάν έχετε ακούσει για τη φυσική επιλογή, αυτό μπορεί να σας ακούγεται οικείο. Για να το θέσω εν συντομία, η φυσική επιλογή διατηρεί τα μέρη του σώματος για πολλές γενιές, αλλά μερικά από αυτά είναι επιβλαβή και έτσι καταργούνται σταδιακά στην επόμενη γενιά και άλλα που δεν παραμένουν, όπως το τρίτο βλέφαρο.

τα-10-μέρη-του-σώματος-που-μπορούμε-να-ζήσουμε-και-χωρίς-αυτά-

Μέρη του σώματος που αν τα χάσουμε μπορούμε να επιβιώσουμε: Ουρά

Πράγματι, έχουμε ουρά και είναι αρκετά άχρηστο για εμάς, σε αντίθεση με τα θηλαστικά που το χρειάζονταν για ισορροπία και επικοινωνία. Ήταν άχρηστο ακόμη και για τους προγόνους μας όταν άρχισαν να μαθαίνουν να περπατούν στα 2 πόδια.

Η εξέλιξη το μετέτρεψε σε οστό που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης. Κάποια ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό το οστό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την υποστήριξη ορισμένων μυών και της πυελικής περιοχής, αλλά έχει αποδειχθεί ότι τελικά έχει μικρή έως μηδαμινή χρήση.

τα-10-μέρη-του-σώματος-που-μπορούμε-να-ζήσουμε-και-χωρίς-αυτά-

Μέρη του σώματος που αν τα χάσουμε μπορούμε να επιβιώσουμε: Σπλήνα

Ο σπλήνας βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς, δίπλα στο στομάχι σας. Είναι ένα σημαντικό όργανο, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Όταν ο σπλήνας σταματά να λειτουργεί σωστά, όπως όταν μεγεθύνεται ή να καταστραφεί, δημιουργείται πρόβλημα. Αυτό θα ήταν ένα σημάδι για να το αφαιρέσετε.

Μετά την αφαίρεσή του, τα αποτελέσματα μπορεί να σας κάνουν επιρρεπείς στην ανάπτυξη λοιμώξεων πιο γρήγορα. Ωστόσο, το συκώτι, για παράδειγμα, θα αναλάβει τα καθήκοντά του και θα εξακολουθείτε να είστε σε θέση να διαχειριστείτε αυτές τις λοιμώξεις.

τα-10-μέρη-του-σώματος-που-μπορούμε-να-ζήσουμε-και-χωρίς-αυτά-

Μέρη του σώματος που αν τα χάσουμε μπορούμε να επιβιώσουμε: Χοληδόχος κύστις

Η χοληδόχος κύστη τοποθετείται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς κάτω από το συκώτι. Χωρίς αυτό, το σώμα δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει τους πεπτικούς χυμούς που ονομάζονται χολή, αλλά ως αντικατάσταση, το συκώτι θα εκτελούσε αυτό το έργο και θα το απελευθέρωνε στο λεπτό έντερο.

Θα εξακολουθείτε να είστε σε θέση να αφομοιώσετε πολλά τρόφιμα, ωστόσο, η κατανάλωση πολλών λιπαρών  τροφών μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, καθώς θα οδηγήσει σε φούσκωμα και αέρια.

τα-10-μέρη-του-σώματος-που-μπορούμε-να-ζήσουμε-και-χωρίς-αυτά-

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close