Το ήξερες πως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα μπορεί να σε δηλητηριάσουν άσχημα;

Το ήξερες πως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα μπορεί να σε δηλητηριάσουν άσχημα;

Μπορεί να μην το περιμένατε όμως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, όταν δεν φτιάχνονται με τα χεράκια μας ή δεν προσέχουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε, μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Όλες οι πληροφορίες.

Κάθε χρόνο ανυπομονούμε να έρθουν τα Χριστούγεννα για να απολαύσουμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Αυτά τα παραδοσιακά γλυκά έχουν θαυμαστές σε όλη την χώρα, όμως όταν δεν φτιάχνονται από εμάς ή δεν προσέχουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να τα παρασκευάσουμε, μπορεί να είναι υπεύθυνα για κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης. Τί πρέπει να προσέξεις.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις αυξάνονται την περίοδο των Γιορτών και οι λόγοι είναι πολλοί. Αγοράζουμε μαζικά γλυκά και αλμυρά τρόφιμα από μαγαζιά που πολλές φορές δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής, πολλοί προτιμούμε τις ταβέρνες ενώ δεν είναι λίγοι που δεν έχουν μέτρο στο τί ποσότητες φαγητού θα καταναλώσουν.

Παρόλα αυτά σχεδόν κανείς δεν σκέφτεται ότι τροφική δηλητηρίαση μπορεί να πάθει ακόμη και από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Στο σημερινό άρθρο θα εξηγήσουμε αναλυτικά τους λόγους που μπορεί αυτά τα δύο γλυκά να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία, τί πρέπει να προσέξουμε αλλά και αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την τροφική δηλητηρίαση. Διαβάστε παρακάτω:

τί είναι Τροφική δηλητηρίαση από κουραμπιέδες και μελομακάρονα

Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση;

Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν κανείς καταναλώσει μολυσμένα, τοξικά ή αλλοιωμένα τρόφιμα ή και μολυσμένο νερό και ροφήματα. Έτσι, όταν καταναλωθούν τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά και επαρκώς, που δεν έχουν διατηρηθεί σωστά ή έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή εργαλεία, τότε η τροφική δηλητηρίαση είναι πολύ πιθανή.

Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται κυρίως σε μικρόβια, ιούς και παράσιτα. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι οι εξής:

  • Σταφυλόκοκκος
  • Αλλαντίαση
  • E. Coli
  • Σαλμονέλα και σιγκέλλα
  • Καμπυλοβακτηρίδιο και εντεροκολίτιτα
  • Ιός ηπατίτιδας Α
  • Τριχινέλλα
  • Τοξόπλασμα.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης

Η τροφική δηλητηρίαση συχνά συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα, που προκαλούν σημαντική ενόχληση και δυσφορία. Σε ήπιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα δηλητηρίασης διαρκούν περίπου μία με δύο μέρες. Όταν όμως η δηλητηρίαση είναι πιο σοβαρή, τότε μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο ή και να χρειαστούν ιατρική περίθαλψη.

Τα πιο κοινά είναι τα εξής:

  • Ναυτία, εμετός και διάρροια, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από αίμα και βλεννώδεις εκκρίσεις
  • Πόνος και κράμπες στην κοιλιά και το στομάχι
  • Πυρετός με ρίγη
  • Αίσθημα εξάντλησης και ατονίας
  • Πονοκέφαλος
  • Αφυδάτωση

Πως να αντιμετωπίσετε την τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση συνήθως δεν είναι απειλητική για την υγεία και μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Ωστόσο, κάποιες φορές τα συμπτώματα επιμένουν και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες επιπλοκές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επικοινωνία με έναν ιατρό είναι απαραίτητη. Στην πρώτη περίπτωση, σε αυτή δηλαδή μίας ήπιας τροφικής δηλητηρίασης προτείνονται τα εξής:

Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη από μία τροφική δηλητηρίαση. Επειδή το πιο έντονο σύμπτωμα είναι οι εξαγωγές, το σώμα χάνει πολύτιμα υγρά και υπάρχει κίνδυνος να υποστεί αφυδάτωση. Έτσι, η αργή και σταδιακή κατανάλωση νερού, ηλεκτρολυτών και τσαγού είναι πολύ σημαντικό βήμα για την ανάρρωση.

Ξεκούραση

Όταν κανείς έχει υποστεί τροφική δηλητηρίαση, η ξεκούραση είναι επιβεβλημένη. Το σώμα πρέπει να εστιάσει στην αντιμετώπιση της κατάστασης και άρα είναι σημαντικό να μην το επιβαρύνουμε. Οπότε ξεκουραστείτε και υπομονή.

Μελομακάρονα-

Διατροφή

Αν και το να φάει κανείς που έχει τροφική δηλητηρίαση δεν είναι πάντα εύκολο, είναι σημαντικό να καταναλώνονται τροφές με άμυλο και φυσικά να αποφεύγονται τα βαριά φαγητά. Οι πιο ενδεδειγμένες τροφές σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι μπανάνες, που είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών, και οι πατάτες.

Επίσης, το ρύζι, το κοτόπουλο και οι φρυγανιές είναι κατάλληλα τρόφιμα για να μην επιβαρύνουν το στομάχι και γενικά τον οργανισμό. Δεν πρέπει να καταναλώνονται τροφές που αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, όπως είναι αυτές με φυτικές ίνες και λιπαρά.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό;

Όπως προαναφέρθηκε, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι από ήπια έως και σοβαρή. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι ακολουθώντας τις παραπάνω απλές συμβουλές. Υπάρχουν όμως σημεία που υποδεικνύουν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή και τότε πρέπει να απευθυνθεί κανείς σε γιατρό. Αυτά είναι τα εξής:

  • Επίμονη διάρροια και εμετός με διάρκεια πάνω από 3 ημέρες και αν συνοδεύονται από αίμα
  • Υψηλός πυρετός
  • Έντονο κοιλιακό άλγος
  • Ζαλάδα
  • Σύγχυση και χαμηλή πίεση
  • Αφυδάτωση.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν κάποιες πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες καλό είναι να απευθυνθούν στο γιατρό τους αμέσως μόλις καταλάβουν ότι έχουν πάθει τροφική δηλητηρίαση. Αυτές είναι οι εξής:

  • Οι ηλικιωμένοι
  • Οι εγκυμονούσες
  • Βρέφη και μικρά παιδιά
  • Άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη
  • Καρκινοπαθείς ή άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Ποια είναι τα επικίνδυνα υλικά που μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση στους κουραμπιέδες;

Υπάρχουν πολλές συνταγές για κουραμπιέδες που περιέχουν αυγά. Τα αυγά είναι υπεύθυνα για σαλμονέλα. Η σαλμονέλα, ή γαστρεντερίτιδα από βακτήρια σαλμονέλας, είναι μια κοινή μορφή βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης. Η ασθένεια προκαλεί κυρίως διάρροια και πόνους στο στομάχι, ενώ μερικές φορές ονομάζεται σαλμονέλωση για να διαχωριστεί από άλλες παθήσεις που σχετίζονται με διαφορετικά στελέχη σαλμονέλας, όπως ο τυφοειδής πυρετός.

κουραμπιέδες-

Πώς επηρεάζει η σαλμονέλα το σώμα;

Όταν μολυνθείτε από σαλμονέλα, τα βακτήρια καταφέρνουν να ξεπεράσουν την άμυνα του στομαχικού οξέος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Εισβάλλουν στα κύτταρα του εντέρου σας, προκαλώντας βλάβες που εμποδίζουν το σώμα να απορροφήσει επαρκώς το νερό, κάτι που προκαλεί στομαχικές κράμπες.

Η αδυναμία του σώματος να διατηρήσει υγρά οδηγεί σε διάρροια, μέσω της οποίας το νερό αποβάλλεται γρήγορα. Φυσικά πέρα από τα αυγά πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση από κουραμπιέδες, εφόσον δεν τους φτιάξατε μόνοι σας και τους αγοράσατε. Μολυσμένο βούτυρο με διάφορα βακτήρια ή κακή συντήρηση των συγκεκριμένων γλυκών μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας.

Τροφική δηλητηρίαση από μελομακάρονα εξαιτίας μολυσμένου αλευριού

Το αλεύρι είναι ωμό φαγητό ακόμη κι αν δεν το αντιμετωπίζετε ως τέτοιο. Μάλιστα, κρύβει σχεδόν του ίδιους κινδύνους που έχουν το κρέας και τα φρέσκα λαχανικά ή φρούτα που δεν έχουν πλυθεί. Τον Ιούλιο του 2021 σημειώθηκε επιδημία δηλητηριάσεων από E. Coli στις ΗΠΑ. Υπεύθυνο ήταν άψητο μείγμα για κέικ.

Ενώ και το 2009 στις ΗΠΑ σημειώθηκαν πολλά κρούσματα τροφικών ασθενειών που προκλήθηκαν από ωμό αλεύρι ή προϊόντα που περιείχαν ακατέργαστο αλεύρι, όπως μίγματα κέικ και ζύμη μπισκότων. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα 168 ασθένειες και 20 νοσηλείες.

Λίγα χρόνια αργότερα πάλι στην Αμερική, από τον Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 σημειώθηκε μαζική δηλητηρίαση περίπου 60 ατόμων. Αν και κανένα από τα άτομα που νόσησαν δεν έχασε τη ζωή του, πολλοί εκδήλωσαν διάρροια με ίχνη αίματος, εμετό και σοβαρή αφυδάτωση, ενώ ένας εκ των ασθενών εμφάνισε νεφρική ανεπάρκεια.

Αιτία των δηλητηριάσεων ήταν η ύπαρξη του βακτηρίου STEC στο ωμό αλεύρι. Η λοίμωξη από τα βακτήρια STEC προκαλεί συμπτώματα όπως η διάρροια με ίχνη αίματος, ο εμετό και αφυδάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο για αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), έναν τύπο νεφρικής ανεπάρκειας που προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 ετών, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό.

Ο κίνδυνος λοίμωξης από το βακτήριο, σύμφωνα με τη μελέτη, ήταν αυξημένος λόγω της κατανάλωσης ωμής ζύμης. Το βακτήριο STEC βρίσκεται συνήθως σε υγρά περιβάλλοντα, επομένως είναι πιο πιθανό να μολύνει τον άνθρωπο λόγω της κατανάλωσης ωμών λαχανικών ή ωμού κιμά. Τα νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν όμως ότι μπορεί να βρίσκεται και σε ξηρά προϊόντα όπως το αλεύρι.

Παράλληλα οι κόκκοι που αλέθονται για να γίνουν αλεύρι καλλιεργούνται σε χωράφια και, όπως όλα τα τρόφιμα που καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να εκτίθενται σε μια ποικιλία επιβλαβών βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και τα παθογόνα Escherichia coli (E. coli). Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι να φτιάξετε μελομακάρονα και κουραμπιέδες μόνοι σας. Δείτε εδώ τις καλύτερες συνταγές.

Photo via χαρακτηριστικής εικόνας: Pexels.com από τον δημιουργό Andrea Piacquadio

Σχετικά άρθρα:

Εσείς έχετε πάθει ποτέ τροφική δηλητηρίαση από χαλασμένους κουραμπιέδες ή μελομακάρονα; Πείτε μας στα σχόλια.

Όλα τα άρθρα για την υγεία στο daddy-cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.