Αναλυτικές συνταγές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες για σίγουρη επιτυχία με όλα τα μυστικά τους για τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ.
Υλικά:
- ελαιολαδο 1 ποτήρι
- ηλιέλαιο 1 ποτήρι
- ζαχαρη 1 ποτήρι
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1 πορτοκάλι
- Σιμιγδάλι ψιλό 1 φλυτζάνι του καφέ
- κονιάκ 1 φλυτζάνι του καφέ
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
- βανίλια 1
- σοδα 1 κουταλάκι γλυκού
- κανελά 1 κουταλιά σούπας
- γαρίφαλο 1 κουταλάκι γλυκού τριμμένο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις Περίπου 1 κιλό (όσο πάρει η ζύμη)
Για το πασπάλισμα στα μελομακάρονα :
- καρυδια Κατά βούληση τριμμένα
Για το σιρόπι στα μελομακάρονα :
Για τους κουραμπιέδες:
- βούτυρο γάλακτος 500 γραμμάρια καλό
- ζάχαρη άχνη 1 κούπα
- ουζο 1 σφηνάκι
- αμυγδαλα 1 κούπα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό (περίπου, όσο πάρει η ζύμη)
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
- βανίλια 1
Για το πασπάλισμα στους κουραμπιέδες:
- ζάχαρη άχνη 1 κιλό περίπου
Τόσο οι κουραμπιέδες όσο και τα μελομακάρονα είναι τα αγαπημένα μας Χριστουγεννιάτικα γλυκά κι αν δεν τα έχεις ξαναφτιάξει ποτέ, βρήκαμε για σένα δύο συνταγές με σίγουρη επιτυχία και απλά υλικά. Θα δούμε όλα τα μυστικά τους για να βγουν τα μελομακάρονα τραγανά απέξω και μελωμένα από μέσα και οι κουραμπιέδες αφράτοι και βουτυρένιοι.
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και μπουφέ φέτος τα Χριστούγεννα με σίγουρη επιτυχία και όλα τα μυστικά τους. Ακόμη κι αν δεν έχεις επιχειρήσεις να ξαναφτιάξεις, αυτές οι συνταγές σίγουρα θα σου λύσουν τα χέρια και θα ενθουσιάσουν όλη την οικογένεια.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες:

Εκτέλεση βήμα προς βήμα για τα μελομακάρονα
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, τη κανέλα, το γαρίφαλο και τη σόδα. Ανακατεύουμε και προσέχουμε γιατί θα αφρίσει το μείγμα λόγω της σόδας. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ή με μία κουτάλα και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε και πάλι και ξεκινάμε να ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και να ζυμώνουμε παράλληλα απαλά την ζύμη, μέχρι να πάρουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι για 5 λεπτά για το σιρόπι. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά ακόμα. Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά και σιροπιάζουμε στο ταψί τα κρύα μελομακάρονα με το καυτό σιρόπι. Τα βγάζουμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.
Εκτέλεση για τους κουραμπιέδες βήμα προς βήμα
Αρχικά βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε μέτριο φούρνο, δηλαδή στους 170 βαθμούς Κελσίου για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και έπειτα τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο και λευκό. Προσθέτουμε το ούζο ή το τσίπουρο, τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα το βούτυρο το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε ελαφρώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Θέλουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Άλλες συνταγές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες που θα λατρέψεις:
- Κουραμπιέδες: Η καλύτερη συνταγή για το 2025
- Δίχρωμα σοκολατένια μελομακάρονα
- Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες της γιαγιάς του Γιώργου Ζώλη
- Μελομακάρονα με το μυστικό σιρόπιασμα της Βέφας Αλεξιάδου
Οι συνταγές είναι της φίλης μας Ελένη Παπατσάνη
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr