10 σημάδια_που_δείχνουν_ότι_σε_μεγάλωσαν_ναρκισσιστές γονείς_

Αυτά είναι τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι σε μεγάλωσαν νάρκισσοι γονείς.

Τα παιδιά διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους ανάλογα με τα ερεθίσματα που παίρνουν από το σπίτι τους. Όλοι μας έχουμε τα θέματά μας και με μαθηματική ακρίβεια αυτά τα θέματα τα αποκτήσαμε από τους γονείς μας και το οικογενειακό μας περιβάλλον.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις μεθόδους διαπαιδαγώγησης που ακολουθούν. Γιατί το οποιοδήποτε λάθος σχετικά με την διαπαιδαγώγηση του παιδιού επηρεάζει την μετέπειτα ζωή του παιδιού σαν ενήλικα και τις σχέσεις που θα έχουν τα παιδιά με γονείς αλλά και με άλλους ανθρώπους.

Δείτε ακόμα 10 σημάδια που δείχνουν πως κάποιος δικός σας άνθρωπος έχει κάποια ψυχολογική ασθένεια

Οι νάρκισσοι γονείς επηρεάζουν φυσικά αρνητικά τα παιδιά τους. Παρόλα αυτά δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τους ναρκισσιστές γονείς και φυσικά δεν μπορούμε πάντα να αντιληφθούμε αν μεγαλώσαμε με τέτοιους γονείς. Σήμερα θα μάθουμε τα 10 σημάδια που το δείχνουν. Διαβάστε παρακάτω: 

Δεν νιώθεις ποτέ αρκετός ή αρκετή

Οι ναρκισσιστές γονείς θέλουν να δείχνουν τέλειοι μπροστά στους άλλους και φυσικά θεωρούν ότι είναι καλύτεροι από όλους και αυτό θέλουν και να δείχνουν. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά τους. Οι ναρκισσιστές γονείς έχουν την ανάγκη το παιδί τους να είναι τέλειο σε όλα.

Σαν παιδί λοιπόν ένιωθες την ανάγκη διαρκώς να δείχνεις τέλειο και να ικανοποιείς τους γονείς σου. Μεγαλώνοντας λοιπόν νιώθεις διαρκώς ανασφάλειες.

Επειδή για τους γονείς σου ποτέ δεν ήσουν αρκετός ή αρκετή και όταν ήσουν, είχες καταπιέσει πολλά από τα θέλω σου για να το καταφέρεις αυτό, σαν ενήλικος νιώθεις διαρκώς ότι πρέπει να αποδείξεις κάτι. Έτσι δεν νιώθεις ότι είσαι αρκετός ή αρκετή όντας τον εαυτό σου και συνεχώς υπερπροσπαθείς για να το καταφέρεις.

10 σημάδια_που_δείχνουν_ότι_σε_μεγάλωσαν_ναρκισσιστές γονείς_

Φοβάσαι να εκφράσεις την άποψή σου

Οι νάρκισσοι γονείς όπως είπαμε θέλουν πάντα να είναι τέλειοι, να είναι καλύτεροι από τους άλλους και να έχουν πάντα δίκιο. Αυτό ισχύει και με τα παιδιά τους. Οι ναρκισσιστές γονείς δεν έχουν μάθει να παραδέχονται τα λάθη τους στα παιδιά και φυσικά δεν επιτρέπουν το παιδί να πει μία αντίθετη άποψη.

Μαθαίνοντας από μικρός να καταπίνεις την γνώμη σου, σαν ενήλικος φοβάσαι να ορθώσεις ανάστημα. Φοβάσαι να πεις μία άποψη στην δουλειά, στην παρέα, στο άλλο σου μισό, γιατί πιστεύεις ότι θα έχεις άδικο ή φοβάσαι τις αντιδράσεις αυτών που θα διαφωνήσεις.

10 σημάδια_που_δείχνουν_ότι_σε_μεγάλωσαν_ναρκισσιστές γονείς_

Δημιουργείς προβληματικές σχέσεις

Οι άνθρωποι που επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας σαν ενήλικοι πολλές φορές έχουν χαρακτηριστικά των γονιών μας. Για παράδειγμα αν είχες αδυναμία στην μαμά σου πιθανότατα να θες να βρεις κάποιον ή κάποια που να έχει κοινά χαρακτηριστικά.

Μερικές άλλες φορές επιλέγεις το άλλο σου μισό σύμφωνα με τα πρότυπα συμπεριφοράς που είχες μέσα στο σπίτι, παρόλο που αυτά τα πρότυπα δεν σου άρεσαν ασυναίσθητα. Έτσι αν έχεις μεγαλώσει με γονείς που σε μείωναν διαρκώς θα επιλέξεις έναν άνθρωπο που θα σε μειώνει και θα σε καταπιέζει όπως ακριβώς οι γονείς σου.

Και το χειρότερο; Δε θα μπορείς να αντιληφθείς το πρόβλημα και να φύγεις, αφού για σένα αυτές οι συμπεριφορές, είναι φυσιολογικές, δικαιολογημένες και σου αξίζουν.

10 σημάδια_που_δείχνουν_ότι_σε_μεγάλωσαν_ναρκισσιστές γονείς_

Δυσκολεύεσαι να γίνεις ανεξάρτητος ή ανεξάρτητη

Όταν έχεις μεγαλώσει με γονείς που είχαν συνεχώς τον πλήρη έλεγχο πάνω σου είναι δύσκολο να μάθεις να ζεις χωρίς τον έλεγχό τους. Όταν για παράδειγμα οι γονείς σου, στην προσπάθειά τους να σου χτίσουν το τέλειο προφίλ, επέλεγαν τις σχέσεις σου, την δουλειά σου, τις σπουδές σου κοκ, σαν ενήλικος δεν έχεις μάθει να παίρνεις αποφάσεις για τον εαυτό σου.

10 σημάδια_που_δείχνουν_ότι_σε_μεγάλωσαν_ναρκισσιστές γονείς_

Δεν γνωρίζεις ουσιαστικά τον εαυτό σου

Ζώντας με ναρκισσιστές γονείς έχεις μάθει να ορίζουν άλλοι τις επιλογές σου και το ποιος είσαι. Ένας ναρκισσιστής δεν θα σε αφήσει να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός με τα θετικά και τα αρνητικά του διότι κανείς δεν θέλει να χαλάσει την τέλεια εικόνα που έχει χτίσει ο γονιός σου για σένα.

Δεν θα σου επιτρέψει να πέσεις χαμηλά για να μάθεις να σηκώνεσαι, διότι δεν το επιτρέπει ούτε στον εαυτό του. Όμως μέσα από τις δυσκολίες μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις προβλήματα και φυσικά μαθαίνεις τις αντοχές σου και τα ελαττώματά σου.

Δείτε ακόμα 10 σημάδια ότι κάποιος δεν σέβεται τον εαυτό του

Έτσι φτάνεις σε ένα σημείο στην ενήλικη ζωή σου, που δεν γνωρίζεις ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύναμα σημεία σου αφού δεν σε άφησαν ποτέ να τα ανακαλύψεις. Έχεις μάθει να μιλούν και να δρουν άλλοι για σένα και η αυτό εικόνα σου είναι ανύπαρκτη. Ζεις με βάση αυτά που πιστεύουν άλλοι για σένα.

10 σημάδια_που_δείχνουν_ότι_σε_μεγάλωσαν_ναρκισσιστές γονείς_

Είσαι αγχώδης

Σαν παιδί μεγαλώσατε με άγχος διότι οι γονείς σας, το προκαλούσαν σε εσάς. Αγχωνόσασταν να κάνετε κάτι λάθος διότι ξέρατε ότι θα σας μάλωναν και θα σας τιμωρούσαν. Έτσι αυτό το άγχος έγινε τρόπος ζωής. Πλέον αγχώνεστε για την γνώμη των άλλων, αγχώνεστε για ζητήματα δουλειάς και σχέσεων και γενικά αγχώνεστε.

10 σημάδια_που_δείχνουν_ότι_σε_μεγάλωσαν_ναρκισσιστές γονείς_

Μπορεί να έχετε κάποιες ανθυγιεινές συνήθειες.

Όταν δεν παίρνεις αγάπη από τους γονείς σου, την αναζητάς αλλού. Έτσι, μπορεί να παλέψατε με ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές στην παιδική σας ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή σας.

Θα μπορούσε να είναι η υπερκατανάλωση τροφής ή τα καταναγκαστικά ψώνια, για παράδειγμα. Τέτοια πράγματα λειτουργούν ως υποκατάστατα της αγάπης και σε κάνουν προσωρινά να νιώσεις καλύτερα.

10 σημάδια_που_δείχνουν_ότι_σε_μεγάλωσαν_ναρκισσιστές γονείς_

Ζείτε για να ικανοποιείτε τους άλλους

Επειδή έπρεπε συνεχώς να κάνετε τους γονείς σας να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους ως παιδί, μπορεί να κάνετε το ίδιο πράγμα για άλλους ανθρώπους ως ενήλικας.

Ξεχνάτε τον εαυτό σας και ίσως ακόμη και να σκεφτείτε ότι αυτό που χρειάζεστε δεν είναι τόσο σημαντικό όσο αυτό που χρειάζονται οι άλλοι. Μπορεί να αισθάνεστε φοβισμένοι μήπως αναστατώσετε τους άλλους και να προσπαθήσετε να τους ικανοποιήσετε με κάθε τρόπο.

10 σημάδια_που_δείχνουν_ότι_σε_μεγάλωσαν_ναρκισσιστές γονείς_

Μπορεί να κατηγορείς συνεχώς τον εαυτό σου.

Οι ναρκισσιστές γονείς σας κατηγορούν για τα πάντα διότι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι είναι λάθος και φυσικά δεν θέλουν να χαλάσουν την τέλεια εικόνα που σας έχουν δημιουργήσει για τους ίδιους. Έτσι από παιδί μάθατε να κατηγορείτε τον εαυτό σας για τα πάντα και το ίδιο πράγμα ακολουθείτε και σαν ενήλικας.

10 σημάδια_που_δείχνουν_ότι_σε_μεγάλωσαν_ναρκισσιστές γονείς_

Δεν ξέρετε πως να βάζετε όρια

Φυσικά οι ναρκισσιστές γονείς δεν σας έμαθαν να βάζετε όρια, διότι αυτό που τους ένοιαζε ήταν να σας επιβληθούν και όχι να σας μάθουν τα δικαιώματά σας. Έτσι, στο παρόν είναι πολύ λογικό να δημιουργείτε τοξικές σχέσεις που παραβιάζουν συνεχώς τα προσωπικά σας όρια κι εσείς δεν είστε σε θέση να τους βάλετε ένα “stop”.

10 σημάδια_που_δείχνουν_ότι_σε_μεγάλωσαν_ναρκισσιστές γονείς_

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα ψυχολογίας στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close