λόγοι-που-οι-selfies-κάνουν-καλό-στην-ψυχολογία-

Τείνουμε να συνδέουμε τις selfies με τη ματαιοδοξία ή την ανάγκη να αντισταθμίσουμε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αλλά σύμφωνα με την επιστήμη, αυτό δεν είναι πάντα ακριβές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι selfies μπορούν να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον κλάδο της υγείας. Και ότι αυτό το είδος αυτοαγάπης μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην προστασία της ψυχικής και σωματικής σας ευεξίας.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε όλους αυτούς τους λόγους που μερικές selfies την ημέρα…τον γιατρό τον κάνουν πέρα. Τί περιμένετε λοιπόν; Ανοίξτε την μπροστινή κάμερα του κινητού σας, ποζάρετε και…χαμογελάστε! Διαβάστε παρακάτω: 

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι οι selfies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ασθενειών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι selfies θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς γιατρούς να εντοπίσουν πιθανές καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Και η εκτέλεση των φωτογραφιών προφίλ μέσω τεχνητής νοημοσύνης οδήγησε σε αλγόριθμους που εντόπισαν σωστά την ύπαρξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Δείτε ακόμα Σαλτάρεις από το άγχος; Αυτά τα 8 φυτά θα σε κάνουν ζεν

Η μελέτη βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χρήση selfies και μεθοδολογιών που υποστηρίζονται από AI μπορεί να είναι ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο ελέγχου.

Δεν είναι απαραίτητα ναρκισσισμός, αλλά μια πράξη αυτοφροντίδας.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι selfies βοήθησαν τους ανθρώπους να κάνουν ένα «διάλειμμα» και να προσέχουν περισσότερο τη μέρα τους. Ένας συμμετέχων είπε: «Η δουλειά μου ήταν ένας πολύ αγχωτικός παράγοντας…

Υπήρχαν μερικές μέρες που σχεδόν δεν είχα χρόνο ούτε να αναπνεύσω». Η λήψη φωτογραφιών ήταν σαν μια ανάσα καθαρού αέρα που τους επέτρεπε να βιώσουν κάτι διαφορετικό. Επίσης τονώνει την αυτοπεποίθηση και σε κάνει να νιώθεις πιο δημιουργικός άνθρωπος.

λόγοι-που-οι-selfies-κάνουν-καλό-στην-ψυχολογία-

© selenagomez / Instagram, © selenagomez / Instagram

Οι selfies μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης ενός ατόμου.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών μελέτησε συμμετέχοντες που έβγαζαν χαμογελαστές selfies κάθε μέρα για αρκετές εβδομάδες. Και τα υποκείμενα ανέφεραν ότι ακόμη και τα ψεύτικα χαμόγελά τους για τη φωτογραφία ανέβασαν τη διάθεσή τους. «Με έκανε να νιώθω καλά, σκεπτόμενος, «Μάλλον έτσι θα μοιάζω για την υπόλοιπη μέρα»».

Η λήψη της δικής σας εικόνας μπορεί να σας κάνει πιο σίγουρους.

Οι καμπάνιες σήμερα αφορούν την αγάπη του εαυτού σας και η τακτική λήψη φωτογραφιών του εαυτού σας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλά και να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την εικόνα και το σώμα σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι βγάζουν selfie αισθάνονται πιο ελκυστικοί και αρεστοί από εκείνους που δεν το κάνουν.

Μία φωτογραφία την ημέρα μπορεί επίσης να διώξει την θλίψη. «Όσο περνούσαν οι μέρες, ένιωθα πιο άνετα να φωτογραφίζω τον εαυτό μου. Εάν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, τότε μια selfie θα ήταν ένας τρόπος να το αποτυπώσετε», μοιράστηκε ένα άτομο.

Δείτε ακόμα Αυτό το κείμενο μιλάει για σένα. Που τρέχεις και δεν φτάνεις και νιώθεις πως χάνεις τον εαυτό σου.

Ένας άλλος συμμετέχων είπε ότι η καθημερινή φωτογράφηση τον βοήθησε να γίνει καλύτερος στο χαμόγελο και επίσης παρατήρησε λιγότερο άγχος στο πρόσωπό του.

Αυτά τα στιγμιότυπα μπορούν να βοηθήσουν στον αυτοστοχασμό.

Οι καθημερινές selfies μπορούν να είναι ένας τρόπος καταγραφής της προσωπικής σας εξέλιξης. Για παράδειγμα, ένας συμμετέχων πέρασε μια προσωπική κρίση και κοιτάζοντας πίσω στις φωτογραφίες του από εκείνη την εποχή, τον βοήθησε να σκεφτεί πώς είχε αλλάξει.

Έβλεπε πώς επιβίωσε σιγά σιγά τις «σκοτεινές μέρες», και ακόμη και στοιχεία από τις φωτογραφίες – όπως το φως και τα χρώματα – του θύμισαν τις φωτεινές στιγμές.

λόγοι-που-οι-selfies-κάνουν-καλό-στην-ψυχολογία-

© ladygaga / Instagram, © ladygaga / Instagram

Η selfie με κάποιον άλλον μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ή να διατηρήσετε κοινωνικές σχέσεις.

Η ανάρτηση selfies στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησε μερικούς ανθρώπους να ανακαλύψουν συνδέσεις, να ξεκινήσουν συνομιλίες και να βρουν ομάδες υποστήριξης.

Οι νέοι συνταξιούχοι, για παράδειγμα, ένιωθαν ότι τα σχόλια στις φωτογραφίες που μοιράστηκαν προσομοίωσαν τις πραγματικές συνομιλίες με τις οποίες θα είχαν αν εργάζονταν ακόμα σε ένα γραφείο. Για άλλους συμμετέχοντες,  η συζήτηση για το πένθος τους με μια υποστηρικτική διαδικτυακή κοινότητα βοήθησε στην ανάρρωσή τους.

Οι selfies είναι επίσης ένα εργαλείο για την καταγραφή ειδικών αναμνήσεων.

Η νοσταλγία είναι καλή για την ψυχική μας υγεία και βοηθά να προσθέσουμε σθένος στη ζωή μας. Όλες αυτές οι selfies θα εμφανίζονται ως «αναμνήσεις» στις εφαρμογές μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μερικούς μήνες ή χρόνια από τώρα.

Και όπως το θέτει ένα άτομο, «Είναι ωραίο να μπορείς να ανατρέξεις προς τα πίσω και να δεις καλές αναμνήσεις. Ξέρετε, η φωτογραφία που τράβηξα θα έχει μια θετική ανάμνηση στο μέλλον».

Όπως όλα τα καλά πράγματα, το μέτρο είναι το κλειδί.

Υπάρχει ένα πράγμα που ονομάζεται “Selfitis”, το οποίο περιγράφεται ως η ιδεοψυχαναγκαστική επιθυμία να βγάλει κανείς φωτογραφίες τον εαυτό του και να τις δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ειδικοί λοιπόν συμβουλεύουν πως 2 φωτογραφίες την ημέρα είναι υγιές. Πάνω από 4-5 όμως, όχι.

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close