8_σημάδια_που_δείχνουν_ότι_δεν_έχετε_αυτοεκτίμηση_

Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι δεν έχετε αυτοεκτίμηση και τι μπορείτε να κάνετε για να το διορθώσετε αυτό.

Η αυτοεικόνα μας είναι πολύ σημαντική. Ανάλογα με την αυτοεκτίμηση που έχουμε είμαστε σε θέση να κλείσουμε δουλειές, να κάνουμε γνωριμίες, να γίνουμε η ψυχή της παρέας, να δημιουργήσουμε όμορφες οικογένειες. Αν δεν έχουμε αυτοεκτίμηση σε όλα θα είμαστε μέτριοι.

Γιατί, όταν νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε και τόσα πολλά αυτό αντανακλά και στους υπόλοιπους. Έτσι το να έχουμε αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντικό και για την ψυχολογία μας και για τις σχέσεις που θα έχουμε με τις άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν επίσης 10 σημάδια που δείχνουν ότι δεν σέβεστε τον εαυτό σας.

Δείτε ακόμα 10 σημάδια που δείχνουν ότι σε μεγάλωσαν νάρκισσοι γονείς

Οι περισσότεροι από εμάς όμως δεν έχουμε αυτοεκτίμηση. Πολλές φορές μάλιστα δεν γνωρίζουμε καν ότι ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε τα 8 σημάδια που αποδεικνύουν ότι δεν έχετε αυτοεκτίμηση και τι πρέπει να κάνετε. Διαβάστε παρακάτω: 

Είσαι σκυφτός ή σκυφτή

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη στάση σας, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους σας. Έρευνες δείχνουν ότι αν κάθεστε όρθιοι ή στέκεστε ίσια, είναι καλύτερο για την αυτοεκτίμηση και τη διάθεσή σας.

Μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα το άγχος. Έτσι, εάν η στάση σας είναι πτωτική, μπορεί να καταλήξετε με το αντίθετο αποτέλεσμα και να νιώσετε κουρασμένοι, λιγότερο σίγουροι και με κακή διάθεση.

8_σημάδια_που_δείχνουν_ότι_δεν_έχετε_αυτοεκτίμηση_

Είσαι αναβλητικός ή αναβλητική

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να καθυστερήσουν γιατί η καθυστέρηση ή η αποφυγή εργασιών χρησιμεύει ως δικαιολογία εάν τα αποτελέσματα είναι κακά και έτσι «προστατεύουν» την αυτοπροβολή του εαυτού τους.

Φοβούνται να μην είναι ατελείς και να μην κάνουν τη δουλειά τους αρκετά καλά, και η αναβολή είναι ο τρόπος αντιμετώπισής αυτού του φόβου. Ωστόσο, αυτό οδηγεί μόνο σε περισσότερο άγχος και ενοχές, καθώς και σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.

Αν είστε τέτοιος άνθρωπος, προσπαθήστε να αφήσετε τη σκέψη ότι πρέπει να κάνετε τα πάντα τέλεια και απολαύστε τη διαδικασία. Επίσης, όταν κάνετε κάτι, προσπαθήστε να μην σκέφτεστε πράγματα που δεν σας αρέσουν και επικεντρωθείτε στα οφέλη που θα σας αποφέρει το εγχείρημά σας όταν το ολοκληρώσετε.

8_σημάδια_που_δείχνουν_ότι_δεν_έχετε_αυτοεκτίμηση_

Χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «πρέπει» και «θα ‘πρεπε».

Αυτές οι λέξεις δεν χρειάζεται να έχουν αρνητική σημασία, αλλά γίνονται προβληματικές όταν θέτετε στόχους που είναι πραγματικά δύσκολο να επιτευχθούν και δεν αποδέχεστε τίποτα άλλο ως αρκετά καλή λύση.

Οι αυστηροί κανόνες θα σας αγχώνουν περισσότερο και αν δεν μπορείτε να τους ακολουθήσετε, πιθανότατα θα απογοητευτείτε από τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να αλλάξετε τις σκέψεις σας έτσι ώστε όταν θέτετε στόχους, να επιτρέπετε επίσης στον εαυτό σας να είναι ατελής ή να κάνει λάθη.

8_σημάδια_που_δείχνουν_ότι_δεν_έχετε_αυτοεκτίμηση_

Κατηγορείς τον εαυτό σου όταν δεν φταις εσύ.

Εάν παρατηρήσετε ότι συχνά αισθάνεστε ένοχοι για κάτι, προσπαθήστε να παρατηρήσετε τις καταστάσεις που το προκαλούν αυτό και τις σκέψεις που εμφανίζονται στο μυαλό σας όταν συμβαίνει.

Σκεφτείτε κριτικά αν ένα λάθος που συνέβη είναι πραγματικά δικό σας λάθος, ή ίσως είναι λάθος κάποιου άλλου, ή απλώς ένα ατύχημα και δεν θα μπορούσατε να αλλάξετε τίποτα ούτως ή άλλως.

Δείτε ακόμα Συναισθηματικός εκβιασμός : 6 σημάδια που τον μαρτυρούν

Ρωτήστε έναν φίλο τι πιστεύει για την ίδια κατάσταση και ίσως συνειδητοποιήσετε ότι κατηγορείτε τον εαυτό σας, παρόλο που δεν ήσασταν εσείς που μπερδεύσατε μία κατάσταση.

8_σημάδια_που_δείχνουν_ότι_δεν_έχετε_αυτοεκτίμηση_

Περιμένεις πάντα το χειρότερο.

Ίσως νομίζετε ότι το να περιμένετε το χειρότερο αποτέλεσμα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα μία κατάσταση, ειδικά αν κάτι πάει στραβά επειδή θα είστε προετοιμασμένοι για αυτό.

Και αν όλα πάνε καλά, θα νιώσετε ακόμη μεγαλύτερη. Ωστόσο, αυτό το είδος σκέψης μπορεί να ενισχύσει την πεποίθησή σας ότι πάντα αποτυγχάνετε και ότι τίποτα από αυτά που κάνετε δεν αποδεικνύονται αρκετά καλό.

8_σημάδια_που_δείχνουν_ότι_δεν_έχετε_αυτοεκτίμηση_

Νιώθεις ότι πρέπει να είσαι ευγνώμων για όλα.

Λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης, μπορεί σπάνια να αποκτήσετε πράγματα που πραγματικά θέλετε και αντ ‘αυτού να συμβιβαστείτε με λιγότερα, είτε πρόκειται για τη δουλειά είτε για την ερωτική σας ζωή.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν αξίζετε περισσότερα και ότι πρέπει να είστε ευγνώμονες για τα πράγματα που έχετε ήδη. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, οπότε μην αφήνετε τις αμφιβολίες σας να σας εμποδίσουν να πάρετε αυτό που θέλετε.

8_σημάδια_που_δείχνουν_ότι_δεν_έχετε_αυτοεκτίμηση_

Επιτρέπετε στους άλλους να σας συμπεριφέρονται άσχημα.

Είτε κάποιος είναι απλώς αγενής ή αγενής απέναντί ​​σας, μπορείτε να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά του και να αποδεχτείτε τον τρόπο που σας συμπεριφέρεται, ακόμα κι αν αυτό που λέει ή κάνει σας κάνει να νιώθετε άβολα ή άσχημα με τον εαυτό σας.

Αν θέλετε να σταματήσετε να σας αντιμετωπίζουν έτσι οι άλλοι άνθρωποι, αρχίστε πρώτα να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Αν αγαπάτε και σέβεστε τον εαυτό σας, δεν θα επιτρέψετε στους άλλους να σας συμπεριφέρονται άσχημα.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πώς να θέτετε όρια γιατί θα αντικατοπτρίζει την αυτοεκτίμησή σας και θα δείχνει στους ανθρώπους τι είδους συμπεριφορά δεν θα είναι ανεκτή.

8_σημάδια_που_δείχνουν_ότι_δεν_έχετε_αυτοεκτίμηση_

Αποφεύγετε τον κίνδυνο.

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να σας αποτρέψει από το να κάνετε κάτι προκλητικό ή ακόμη και επικίνδυνο, ακόμη και αν το αποτέλεσμα θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει τη ζωή σας προς το καλύτερο.

Εάν συνεχίζετε να αποφεύγετε τις προκλήσεις, ο εγκέφαλός σας θα συνηθίσει στην ιδέα ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε τίποτα από απόσταση στη ζωή σας, πόσο μάλλον να κάνετε λάθος ή να αποτύχετε, κάτι που μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή σας και να σας κάνει ακόμη πιο φοβισμένους όσων αφορά τον κόσμο και τις προκλήσεις του.

8_σημάδια_που_δείχνουν_ότι_δεν_έχετε_αυτοεκτίμηση_

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close