Αν θέλεις να βρεις τον εαυτό σου πρώτα γίνε! Η αλήθεια κρύβεται στην αυθεντικότητα!

Αν ρωτήσεις τον φίλο ή το άλλο σου μισό, θα σου πει γεμάτος σιγουριά, ότι είναι αυθεντικός. Ότι δεν φοβάται να παρουσιάσει την αλήθεια του ακόμη κι αν ο κόσμος τον παρεξηγήσει. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κανείς από εμάς δεν είναι τελείως αληθινός.

Όλοι έχουμε τις άμυνες μας. Φοράμε τις μάσκες μας και προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε μια άκρως ανταγωνιστική κοινωνία. Δεν είναι δικό μας το λάθος. Μας έμαθαν να πιστεύουμε ότι η αλήθεια πονάει και είναι δύσκολο να την αποδεχτεί ο άλλος.

Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Όμως γιατί είναι τόσο σημαντικό να μας αποδέχονται οι άλλοι; Σίγουρα είμαστε κοινωνικά όντα. Σίγουρα έχουμε ανάγκη να κάνουμε φιλίες και σχέσεις. Όμως φαίνεται πως την σημερινή εποχή ζούμε μόνο για την εικόνα που χτίζουμε για τους άλλους.

Έχουμε χάσει τον εαυτό μας και φοράμε μάσκες! Η αλήθεια κρύβεται στην αυθεντικότητα!

Social media: Όλοι έχουμε σελίδες που μέσα από αυτές προσπαθούμε να δείξουμε πόσο όμορφοι είμαστε. Πόσο ωραία περνάμε στις διακοπές μας. Πόσο όμορφη ζωή έχουμε στην καθημερινότητα μας. Και μέσα σε όλο αυτό το ψέμα της αυτοπροβολής και της τελειότητας, χάνουμε την ουσία.

Δείτε ακόμα Τα μαύρα πρόβατα της οικογένειας είναι αυτοί που επιδιορθώνουν μια οικογένεια

Χάνουμε τους εαυτούς μας προσπαθώντας να γίνουμε αποδεκτοί από ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίσουμε ποτέ ή που μπορεί ποτέ να μη μας ενδιαφέρει πραγματικά η άποψή τους, για το πρόσωπό μας.

Έχουμε χάσει τον εαυτό μας και φοράμε μάσκες! Η αλήθεια κρύβεται στην αυθεντικότητα!

Η ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος Μαρία Μαγγανάρη προχώρησε σε μια δημοσίευση μέσα από την προσωπική της σελίδα στο Facebook. Είναι ένα κείμενο του συγγραφέα Brooke Williams, MA, LPC που εξηγεί πως μέσα από την δική μας αλήθεια θα βρούμε τον εαυτό μας. Διαβάστε παρακάτω:

Για να Βρεις τον Εαυτό σου, Ακολούθησε την Αλήθεια Σου: Η Αυθεντικότητα ως αυτοφροντίδα

Είχα μια συζήτηση με ένα φίλο τις προάλλες όσον αφορά την αυθεντικότητα—μια αξία που έχω μέσα στην καρδιά μου. Φαίνεται, σε αυτούς τους καιρούς των “ψευδών ειδήσεων” και της αμφισβήτησης της γνησιότητας πολλών από τα συστήματα γύρω μας, η ιδέα του να ζούμε μια αυθεντική ζωή μερικές φορές δημιουργεί ερωτηματικά.

Η κοινωνία μας έχει δομηθεί γύρω από μια πρόσοψη, εμείς κρύβουμε τους πραγματικούς μας εαυτούς, χτίζουμε ένα “brand,” και είμαστε το πρόσωπο του οποιουδήποτε ρόλου υποδυόμαστε εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή —γονιός, σύντροφος/σύζυγος, υπάλληλος, προϊστάμενος, σύμβουλος, φίλος, γείτονας,φροντιστής.

Έχουμε χάσει τον εαυτό μας και φοράμε μάσκες! Η αλήθεια κρύβεται στην αυθεντικότητα!

Ό,τι και να συμβαίνει πραγματικά μέσα μας ή στα άλλα κομμάτια της ζωής μας το αγνοούμε, αφού έχουμε διδαχθεί να διαχωρίζουμε το κάθε κομμάτι μας ώστε να είμαστε επιτυχημένοι.

Ως κλινική ψυχολόγος, είμαι ικανή να δω τα αποτελέσματα σε όσους έχουν φορέσει αυτές τις μάσκες, εις βάρος της εσωτερικής τους ευτυχίας.

Βλέπω το τίμημα που μπορεί να πληρώσουν όσοι αισθάνονται πιεσμένοι να δράσουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να αισθανθούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ή να πιστέψουν κάτι που δεν είναι αντανάκλαση του πραγματικού τους εαυτού.

Μπορεί να γίνει θλιβερό!

Έχουμε χάσει τον εαυτό μας και φοράμε μάσκες! Η αλήθεια κρύβεται στην αυθεντικότητα!

Πονάει να βλέπεις μια σύζυγο να υποκρίνεται πως είναι ευτυχισμένη ούσα για χρόνια σε έναν βαλτωμένο γάμο γιατί δεν θα μπορούσε να αντέξει την ιδέα του να κριθεί ευάλωτη από φίλους ή οικογένεια.

Μπορεί να σε συνθλίψει το να βλέπεις κάποιον να συνειδητοποιεί ότι οι ρηχές του φιλίες είναι η αιτία που προκαλεί ένα βαθύ συναίσθημα μοναξιάς μολονότι είναι συνεχώς ανάμεσα σε κόσμο.

Είναι τρομερό να βλέπεις την δημιουργικότητα κάποιου να στραγγίζει από μια δουλειά που απαιτεί ένα παγωμένο χαμόγελο και καθήλωση σε μια καρέκλα, παρά τις ιδέες του και τη διάθεσή του να προσφέρει περισσότερα.

Έχουμε χάσει τον εαυτό μας και φοράμε μάσκες! Η αλήθεια κρύβεται στην αυθεντικότητα!

Έτσι πώς μπορούμε να συνδεθούμε καλύτερα με το ποιοι είμαστε- ακόμη κι όταν δεν υπάρχει κανένας ρόλος να υποδυθούμε;
Υπάρχει συχνά ο φόβος του να είμαστε αυθεντικοί, ειδικά στις σχέσεις μας.

Από νεαρή ηλικία, μας λέγανε “απλά να είσαι ο εαυτός σου” χωρίς να μας διευκρινίζουν ποιοι ή τι θα έπρεπε να είμαστε. Πολύ συχνά, προσπαθούμε να καταλάβουμε σε ποιόν βασιζόμαστε, ποιοι είναι αυτοί γύρω μας, και πώς αντιδρούν σε εμάς μέσα σε μια κατάσταση.

Ξοδεύουμε τα εφηβικά μας χρόνια “δοκιμάζοντας” διάφορες ταυτότητες, και τότε απλώς υιοθετούμε τα κομμάτια που γίνονται αποδεκτά από τους γύρω μας. Επομένως όταν “είμαστε ο εαυτός μας”, στην πραγματικότητα συχνά είμαστε το άτομο που έπλασε ο κόσμος.

Έχουμε χάσει τον εαυτό μας και φοράμε μάσκες! Η αλήθεια κρύβεται στην αυθεντικότητα!

Όταν μπορείτε να βάλετε ευθύνες και ρόλους στην άκρη και να ξοδέψετε χρόνο κάνοντας πράγματα που σας γεμίζουν, έχετε περισσότερη ενέργεια να χρησιμοποιήσετε σε εκείνες τις ευθύνες και τους ρόλους σε βάθος χρόνου-έχουν λιγότερες πιθανότητες να σας ξεζουμήσουν.

Ως ενήλικες, μας ρουφάει η ρουτίνα μας με την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, συχνά εις βάρος του δημιουργικού μας κομματιού και του φυσικού μας σώματος. Ταυτιζόμαστε με αυτούς τους ρόλους, συχνά ξεχνώντας τις πραγματικές μας αξίες και τον τρόπο που ο ιδεαλιστής νεότερος εαυτός μας ήθελε να αφήσει το σημάδι του στον κόσμο.

Όταν προχωράμε με τους θεραπευόμενους στην θεραπεία στο θέμα της αυτοφροντίδας, μπορεί να είναι αποκαλυπτικό το να μιλήσουμε για τον ιδεαλιστή νεότερο εαυτό. Τι αγαπούσε να κάνει; Με τι είδους ανθρώπους του άρεσε να συναναστρέφεται; Τι επιθυμούσε για τον μελλοντικό του εαυτό; Πόσο διαφορετικός ήταν από αυτό που έγινε με τον καιρό;

Έχουμε χάσει τον εαυτό μας  και φοράμε μάσκες! Η αλήθεια κρύβεται στην αυθεντικότητα!

Ενώ συχνά θεωρούμε ως αυτοφροντίδα το να καθόμαστε στο Netflix ή να κάνουμε μανικιούρ, η πιο αποτελεσματική αυτοφροντίδα είναι να βρούμε τρόπους να πάμε πίσω στην πραγματική μας ταυτότητα και να είμαστε αυθεντικοί ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Με άλλα λόγια, ο υπεύθυνος ενήλικος εαυτός μας είναι καλός στο να στερεί τη χαρά από τα πράγματα.

Αν πάμε πίσω και επαναπροσδιορίσουμε τον νεότερο εαυτό μας, συχνά μπορούμε να βρούμε κομμάτια της ταυτότητάς μας που μπορούμε να φέρουμε πίσω στο σκηνικό ώστε να δώσουμε στον εαυτό μας περισσότερη χαρά.

Για παράδειγμα:

Αν απολαμβάνετε να δημιουργείτε ή να διαθέτετε χρόνο απλώς για να ακούτε μουσική όταν ήσασταν παιδιά, ή γράφατε σύντομες ιστορίες για πλάκα, αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να φέρουν μια νότα αυθεντικότητας πίσω στη ζωή σας.

Έχουμε χάσει τον εαυτό μας και φοράμε μάσκες! Η αλήθεια κρύβεται στην αυθεντικότητα!

Διαθέτοντας χρόνο για τον εαυτό σας με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να φέρετε περισσότερη απόλαυση στη ζωή σας.

Αν ήσασταν αθλητής, αλλά τώρα βρίσκεστε πίσω από ένα γραφείο στη δουλειά, ίσως θέλετε να βρείτε τρόπους να ξαναβάλετε στη ζωή σας τα σπορ που αγαπάτε.

Ακόμη κι αν δεν μπορείτε πια σωματικά να παίξετε τα ίδια σπορ, μπορείτε να προπονήσετε κόσμο -ή να βρείτε έναν άλλο τρόπο να εμπλακείτε- θα μπορούσε να σας βοηθήσει να επανασυνδεθείτε με το ποιοι είσαστε.

Το να μάθουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, τι απολαμβάνουμε, και τι πραγματικά μας δίνει ζωή μπορεί να κάνει αυτές τις στιγμές αυτοφροντίδας να πάνε πολύ πιο βαθιά. Γιατί αν πρόκειται να πάρετε χρόνο για τον εαυτό σας ώστε να εστιάσετε κάνοντας κάτι για εσάς, αυτό θα πρεπε να είναι κάτι που πραγματικά σας δίνει χαρά.

Αν έχετε χάσει την επαφή με το ποιοι πραγματικά είσαστε, η συνάντηση με έναν πιστοποιημένο σύμβουλο μπορεί να βοηθήσει.

Photo cover via: Pinterest

Close