γιατί_οι_μυρωδιές_μας_ξυπνούν_αναμνήσεις_

Περνάτε από έναν φούρνο και το άρωμα φρέσκων ρολών κανέλας σας θυμίζει τον όμορφο χρόνο που περάσατε στη γιαγιά σας ως παιδί. Ή μπορεί να είναι το άρωμα της μαμάς σας που ξαφνικά αισθάνεστε στο πλήθος και σας κάνει να θέλετε να πάρετε το τηλέφωνό σας και να την καλέσετε αμέσως.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πώς οι μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν τις πιο ζωντανές αναμνήσεις και τα ισχυρότερα συναισθήματα και υπάρχει πραγματική επιστήμη πίσω από αυτό. Δεν είναι απλά μερικές μυρωδιές και συναισθηματισμοί χωρίς βάση.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα υπάρχει λόγος που οι άνθρωποι έχουν συνδέσει καταστάσεις και πρόσωπα με συγκεκριμένες μυρωδιές. Υπάρχει λόγος που ένα συγκεκριμένο ψωμί ή ένα συγκεκριμένο λουλούδι σας γυρίζει στα παλιά. Διαβάστε παρακάτω: 

Είναι η ανατομία του εγκεφάλου που συνδέει στενά τη μυρωδιά με τη μνήμη.

Το μέρος του εγκεφάλου που ασχολείται με τις μυρωδιές ονομάζεται οσφρητικός λαμπτήρας. Αυτή η δομή στέλνει περαιτέρω πληροφορίες σε άλλα μέρη του εγκεφάλου, ιδίως στον ιππόκαμπο που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία νέων αναμνήσεων.

Στον εγκέφαλό μας, ο οσφρητικός βολβός και ο ιππόκαμπος βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο. Ο οσφρητικός λαμπτήρας έχει επίσης εύκολη πρόσβαση στην αμυγδαλή, τη δομή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις αναμνήσεις και τις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Η θέση του οσφρητικού λαμπτήρα δίπλα στις δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με αναμνήσεις και συναισθήματα εξηγεί γιατί οι μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν νοσταλγία. Μπορεί να μην αναγνωρίζουμε καν συγκεκριμένες οσμές σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής, αλλά ο εγκέφαλός μας συνδέει αυτές τις οσμές με αναμνήσεις.

Δείτε ακόμα 8 φορές που δεν πειράζει να πείτε ψέματα

Εάν την πρώτη φορά που δοκιμάσατε ένα ρολό κανέλας ήταν στο σπίτι της γιαγιάς σας, είναι πιθανό ο εγκέφαλός σας να συνδέσει τη μυρωδιά του ρολού με το σπίτι της γιαγιάς σας.

γιατί_οι_μυρωδιές_μας_ξυπνούν_αναμνήσεις_

Οι γεύσεις μπορούν επίσης να επαναφέρουν τις αναμνήσεις.

Σύμφωνα με την επιστήμη, οι γεύσεις των τροφίμων είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός γεύσεων (για παράδειγμα γλυκές) και μυρωδιών. Γι ‘αυτό η νοσταλγία μπορεί να σας χτυπήσει σκληρά όταν τρώτε κάτι που ο εγκέφαλός σας έχει συνδέσει με μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας.

γιατί_οι_μυρωδιές_μας_ξυπνούν_αναμνήσεις_

Οι μυρωδιές μπορούν να σας βοηθήσουν να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας.

Η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται τόσο στενά με τις δομές του εγκεφάλου μας, ώστε η δύναμη της μυρωδιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό μας και τις γνωστικές μας δεξιότητες.

Η επιστήμη λέει ότι η μυρωδιά διαφορετικών οσμών, η απομνημόνευση και η αναγνώρισή τους, μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες που δεν συνδέονται με τη μυρωδιά, όπως η λεκτική ευχέρεια.

Δείτε ακόμα Συναισθηματικός εκβιασμός : 6 σημάδια που τον μαρτυρούν

Η λεγόμενη «προπόνηση οσμής» που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μυρίζουν και να απομνημονεύουν διαφορετικές οσμές μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων ή στην ενίσχυση των υφιστάμενων συνδέσεων.

γιατί_οι_μυρωδιές_μας_ξυπνούν_αναμνήσεις_

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα ψυχολογίας στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

Close