ο_άντρας_μου_έχει_κατάθλιψη_και_δεν_θέλει_να_κάνει_θεραπεία_

Ο άντρας μου έχει κατάθλιψη και αρνείται να κάνει θεραπεία. Ένα ζήτημα που απασχολεί τους ανθρώπους στις σύγχρονες κοινωνίες είναι η αύξηση των ψυχολογικών ασθενειών. Το άγχος, οι οικονομικές δυσκολίες, τα λάθος οικογενειακά περιβάλλοντα έκαναν τους ανθρώπους να κλειστούν στους εαυτούς τους.

Η αναγνώστρια της σημερινής μας ιστορίας μοιράστηκε μαζί μας ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την οικογένειά της. Ο άντρας της έχει κατάθλιψη όμως φαίνεται πως ο ίδιος αρνείται να ακολουθήσει θεραπεία. Τι της προτείνετε να κάνει; Διαβάστε παρακάτω: 

Με τον άντρα μου είμαστε παντρεμένοι 10 χρόνια και δεν έχουμε δικά μας παιδιά. Έχουμε αποφασίσει και οι δύο πως δεν θέλουμε να φέρουμε στον κόσμο κάποιο παιδί. Αυτό το είχαμε αποφασίσει από την αρχή της σχέσης μας, εξαιτίας της ψυχολογίας του άντρα μου.

Ο άντρας μου ανέκαθεν ήταν μελαγχολικός. Ήταν απαισιόδοξος και κάπως μίζερος σαν άνθρωπος. Βέβαια στην παρέα ήταν τελείως διαφορετικός. Έκανε χιούμορ, είχε άποψη για όλα και έκανε εύκολα φιλίες. Στους ανθρώπους που ανοιγόταν πραγματικά όμως, άφηνε να φανεί ο πραγματικός του εαυτός.

Είχε ανασφάλειες, ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα και γενικότερα πολλές φορές στο παρελθόν είχα σκεφτεί ότι ίσως χρειάζεται ψυχολόγο, όμως δεν είχε γίνει κάτι τόσο ανησυχητικό για να τον πιέσω. Άλλωστε πολλοί άνθρωποι είναι συναισθηματικοί και απαισιόδοξοι από την φύση τους. Ή μπορεί και όχι, όμως εγώ αυτό πίστευα.

Δείτε ακόμα Το συγκλονιστικό μήνυμα μητέρας που παλεύει με την κατάθλιψη και αποπειράθηκε να αυτoκτονήσει

Πριν δύο χρόνια όμως ο άντρας μου ξεκίνησε να γίνεται άλλος άνθρωπος. Ξαφνικά μου παραπονιόταν ότι νιώθει το δεξί του χέρι να μουδιάζει και ένιωθε γενικότερα να μουδιάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν κοιμόταν καλά, ένιωθε συνεχώς ταχυκαρδίες και μερικές φορές πεταγόταν μέσα στον ύπνο του επειδή νόμιζε πως του κοβόταν το οξυγόνο.

Φυσικά κλείσαμε αμέσως ραντεβού με γιατρό γιατί φοβηθήκαμε τα χειρότερα. Ο γιατρός όμως δεν βρήκε κάτι σωματικό και μας ενημέρωσε ότι πιθανότατα είναι ψυχοσωματικά συμπτώματα και ίσως ακόμη και κρίσεις πανικού.

Η αλήθεια είναι πως εκείνη την περίοδο ο άντρας μου είχε αρκετό άγχος για την δουλειά. Γινόντουσαν απολύσεις, φοβόταν ότι θα χάσει κι αυτός την δουλειά του και σκεφτήκαμε ότι όλο αυτό το άγχος ξέσπασε. Και πάλι δεν τον πίεσα να πάει σε ψυχολόγο. Τον βοήθησα να ηρεμήσει και του είπα ότι αν τα πράγματα χειροτερεύσουν, βλέπουμε.

Δείτε ακόμα Ένας εναλλακτικός και αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις πανικού

Για ένα χρόνο περίπου τα πράγματα κυλούσαν ομαλά. Ο άντρας μου σταμάτησε να έχει κρίσεις πανικού ή τουλάχιστον έτσι μου έλεγε. Μέχρι που έφτασε η πρώτη καραντίνα. Ο εγκλεισμός, ο φόβος μη μείνει άνεργος και ο κορονοϊός έκαναν έναν άνθρωπο με άγχος, φοβίες μην πεθάνει και ακόμη πιο καταθλιπτικό.

Πάθαινε συνεχώς κρίσεις πανικού. Από ένα σημείο και μετά αμφισβητούσε αυτά που του έλεγα. Παλιότερα, μπορούσα να τον ηρεμήσω, πλέον όχι. Μου έλεγε ότι είμαι χαζή που δεν καταλαβαίνω πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα.

Δεν παραδεχόταν ότι είναι αρρωστοφοβικός. Πίστευε ότι κάθε λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα έτσι σοβαρά είχε πάρει το ζήτημα του κορονοϊού και των πολιτικών εξελίξεων στην χώρα. Και τότε είναι που ξεκίνησα να ανησυχώ.

Δείτε ακόμα Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης & οι 4 βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται

Όμως ο άντρας μου δεν δεχόταν να πάει σε ψυχολόγο. Παρόλο που του έλεγα ότι ο ψυχολόγος είναι ένα δώρο που όλοι πρέπει να κάνουμε που και που στον εαυτό μας, αυτός πίστευε ότι μπορεί να τα λύσει και μόνος του τα προβλήματά του.

Όμως αυτά δεν λυνόντουσαν. Κρίσεις πανικού διαρκώς, πλέον δεν κοιμάται καλά, δεν τρώει καλά, έχει χάσει το χιούμορ του. Το Καλοκαίρι που δεν είχαμε καραντίνα, μέσα στις παρέες δεν επικοινωνούσε καν. Ήταν συνεχώς με ένα κινητό στο χέρι και χάζευε στο Facebook.

Φυσικά η ερωτική μας ζωή έχει πιάσει πάτο. Και δεν μπορώ να του πω και τίποτα γιατί όταν η ψυχολογία σου δεν είναι καλή, πως να έχεις όρεξη για όλα τα υπόλοιπα; Μέχρι που προχθές, μου είπε ότι είδε την γιαγιά του καθώς ξύπνησε για να πάει τουαλέτα.

Δείτε ακόμα Γνωρίζετε κάποιον που παθαίνει κρίσεις πανικού; Δείτε πως μπορείτε να τον βοηθήσετε!

Η γιαγιά του δεν ζει πια. Στην αρχή σκέφτηκα πως ίσως ήταν ένα πολύ δυνατό και ζωντανό όνειρο. Όμως αυτός μου είπε ότι ήταν σίγουρος πως δεν κοιμόταν. Δεν έδωσα συνέχεια όμως έψαξα στο internet και είδα ότι τα οράματα είναι σύμπτωμα κατάθλιψης και μάλιστα βαριάς μορφής.

Έχω τρομάξει πολύ. Δεν ακούει κανέναν. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο μπορώ να τον μεταπείσω να πάμε μαζί σε έναν ψυχολόγο. Αν κάποιος είναι ψυχολόγος και διαβάσει την ιστορία μου, θα τον παρακαλούσα να μου πει έστω μερικές τεχνικές να ξεπεράσουμε τις κρίσεις πανικού. Ευχαριστώ.

Διαβάστε όλες τις ιστορίες στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Photo cover via: truemed.gr

Close