ο-δυστυχισμένος γάμος-βλάπτει-την-υγεία-όπως-το-κάπνισμα-

Ο δυστυχισμένος γάμος είναι το ίδιο ανθυγιεινός με το κάπνισμα. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κακός και δυστυχισμένος γάμος είναι το ίδιο ανθυγιεινός όσο το κάπνισμα και το ποτό.

Ο γάμος είναι σε θέση να κάνει την ζωή ενός ανθρώπου πιο χαρούμενη, αφού στο 2022 οι άνθρωποι παντρεύονται από έρωτα και αγάπη. Είναι γνωστό πως η χαρά κάνει καλό στην σωματική μας υγεία γενικότερα. Τι γίνεται όμως όταν ζούμε σε έναν δυστυχισμένο γάμο;

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες ένας δυστυχισμένος γάμος είναι τόσο ανθυγιεινός για το σώμα όσο το ποτό και το κάπνισμα. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικά τις μελέτες αλλά και τα συμπεράσματα που έβγαλαν οι ψυχολόγοι ερευνητές. Διαβάστε παρακάτω:

Ο δυστυχισμένος γάμος είναι το ίδιο ανθυγιεινός με το κάπνισμα

Ψυχολόγοι από τα αμερικάνικα πανεπιστήμια της Νεβάδα και του Μίσιγκαν παρακολούθησαν λοιπόν 373 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια κατά τα πρώτα 16 χρόνια του γάμου τους.

Οι ψυχολόγοι ήθελαν να δουν αν οι διαφωνίες που προκύπτουν σε έναν γάμο όπως είναι η ανατροφή των παιδιών, τα χρήματα, τα πεθερικά και άλλα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι ψυχολόγοι ερευνητές λοιπόν συνέκριναν στην συνέχεια την υγεία των συζύγων που ανέφεραν μεγαλύτερο αριθμό θεματικών συγκρούσεων, με όσες ανέφεραν λιγότερο.

ο-δυστυχισμένος γάμος-βλάπτει-την-υγεία-όπως-το-κάπνισμα-

Photo via: krone.at

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τσακωμοί μέσα στο γάμο επηρέασαν αρνητικά την υγεία και των ανδρών και των γυναικών. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως οι καυγάδες είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους άνδρες. Τα ευρήματα υπολογίστηκαν μέσα από ερωτήσεις που έγιναν στο ζευγάρι.

Δείτε ακόμα Πως τα κομπλιμέντα μπορούν να αλλάξουν την ζωή σας

Οι ερωτήσεις αφορούσαν την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένου το πως επηρέασε την υγεία και η δουλειά ή αν ήταν αρκετά υγιείς για να κάνουν πράγματα που ήθελαν. Ρωτήθηκαν αν είχαν προβλήματα με τον ύπνο ή αν ένιωθαν νευρικοί και αντιμετώπιζαν πονοκεφάλους.

Η υγεία λοιπόν βαθμολογήθηκε σε κλίμα μέχρι το πέντε με την υψηλότερη βαθμολογία να είναι η υγιέστερη. Τα ζευγάρια που είχαν χαμηλό επίπεδο τσακωμών παρουσίαζαν μέση βαθμολογία το 4,07 κατά την έναρξη του γάμου. Όμως τα ζευγάρια με πολλούς καυγάδες που είχαν άσχημα υγεία είχαν μέσο όρο 3,86.

ο-δυστυχισμένος γάμος-βλάπτει-την-υγεία-όπως-το-κάπνισμα-

Photo via: facty.com

Διαφορετικοί κίνδυνοι

Με τον ίδιο τρόπο που ένας καλός γάμος μπορεί να ωφελήσει με πολλούς τρόπους την υγεία μας έτσι κι ένας κακός γάμος μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά με διάφορους τρόπους. Ένας τσακωμός σε μία σχέση μπορεί να κάνει το σώμα να έχει πολύ αρνητικές αντιδράσεις.

Μάλιστα όταν αυτοί οι τσακωμοί είναι συχνοί το σώμα μπορεί να εμφανίσει φλεγμονές, αλλαγές στην όρεξη και πολύ στρες. Το στρες με την σειρά του επηρεάζει διάφορες πτυχές της υγείας που κυμαίνονται από την καρδιακή λειτουργία μέχρι και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι έντονοι καυγάδες σε μία σχέση είναι αρκετά επιζήμιοι για την υγεία όταν γίνονται συχνά. Μάλιστα η ζημιά που κάνουν ισοδυναμεί με την ζημιά που κάνει το κάπνισμα ή το ποτό. Βλέπετε ο γάμος δεν ωφελεί τους ανθρώπους απλά και μόνο επειδή παντρεύτηκαν.

Δείτε ακόμα 7 τρόποι να αντιμετωπίσεις κάποιον που σε προσβάλλει επειδή δεν έχεις σχέση

Ο γάμος είναι ωφέλιμος όταν μέσα σε αυτόν υπάρχει αγάπη, κατανόηση και συντροφικότητα. Κάτι που φυσικά μπορεί να προκύψει και από μία απλή συμβίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ζευγάρια μαλώνουν. Οι καυγάδες που είναι επιζήμιοι για την υγεία μας είναι εκείνοι οι καυγάδες που γίνονται συχνά γύρω από το ίδιο ζήτημα χωρίς το ζήτημα να λύνεται.

ο-δυστυχισμένος γάμος-βλάπτει-την-υγεία-όπως-το-κάπνισμα-

Photo via: trend.ge

Οι ψυχολόγοι λοιπόν συμβουλεύουν ότι ένας καυγάς στο τόσο δεν είναι σε θέση να βλάψει την υγεία σας. Όταν όμως οι καυγάδες είναι συχνοί και οι περισσότεροι από αυτούς μεγάλης έντασης, τότε βλάπτουν πολύ παραπάνω από όσο θα φανταζόσασταν. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο International Association for Relationship Research.

ο-δυστυχισμένος γάμος-βλάπτει-την-υγεία-όπως-το-κάπνισμα-

Photo via: psychologynow.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close