Ο αριθμός των παιδιών σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου

Ο αριθμός των παιδιών σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου. Κι όμως έρευνα αποκαλύπτει πως ο αριθμός των παιδιών σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου σας.

Λοιπόν φίλοι γονείς κάθε φορά που είπατε “Θεέ μου, έχει καεί το κεφάλι μου σήμερα με τα παιδιά”, δεν ήσασταν υπερβολικοί. Είχατε δίκιο. Διότι πλέον ακόμη και η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι όσα περισσότερα παιδιά έχεις τόσο πιο…αργά λειτουργεί ο εγκέφαλος.

Κάτι που το περιμέναμε και χωρίς μελέτες. Σκεφτείτε μόνο τις μέρες που επιστρέφετε στο σπίτι από την δουλειά και έχετε να διαβάσετε, να κάνετε μπάνιο, να πείτε πως πρέπει να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους ή να το τακτοποιήσετε εσείς σε παραπάνω από δύο παιδιά. Ε, λογικό να το κάψετε! Διαβάστε παρακάτω: 

Ο αριθμός των παιδιών σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου

Φαίνεται λοιπόν πως οι άνθρωποι είχαν την χαρά και την τύχη να αποκτήσουν παραπάνω από τρία παιδιά εμφανίζουν περισσότερη γνωστική επιβάρυνση και ο εγκέφαλός τους εμφανίζει ταχύτερη γήρανση. Αυτό το συμπέρανε μία διεθνής έρευνα που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη έρευνα που συσχετίζει την γέννηση πολλών παιδιών με την χειρότερη υγεία του εγκεφάλου, για τους γονείς, αργότερα στην ζωή τους. Ή και σύντομα, ανάλογα τα παιδιά που μεγαλώνετε (πλάκα κάνουμε).

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές πό τις ΗΠΑ (Σχολή Δημόσιας Υγείας και Κέντρο Γήρανσης Πανεπιστημίου Κολούμπια Νέας Υόρκης) και τη Γαλλία (Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine – PSL του Παρισιού), έκαναν μία σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Demography.

ο-αριθμός-των-παιδιών-που-έχεις-επηρεάζει-τον-εγκέφαλο-

Δείτε ακόμα Bάζεις χαρτί υγείας στην τουαλέτα για να κάτσεις; Ξανασκέψου το!

Σε αυτή την μελέτη ανέλυσαν στοιχεία της Έρευνας Υγείας, Γήρανσης και Συνταξιοδότησης στην Ευρώπη για 20 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ και αφορούν άτομα άνω των 65 ετών που είχαν τουλάχιστον δύο βιολογικά παιδιά.

Αυτή η έρευνα λοιπόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με πάνω από τρία παιδιά παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα για χειρότερη γνωστική λειτουργία κατά την τρίτη ηλικία. Φυσικά αυτό αφορά και τους άντρες και τις γυναίκες. Αυτό το φαινόμενο μάλιστα παρατηρείται περισσότερο στην βόρεια Ευρώπη από ότι στην νότια.

ο-αριθμός-των-παιδιών-που-έχεις-επηρεάζει-τον-εγκέφαλο-

Η αρνητική επίπτωση της απόκτησης τριών ή περισσότερων παιδιών πάνω στη γνωστική λειτουργία δεν είναι αμελητέα, αλλά ισοδύναμη με 6,2 χρόνια γήρανσης”, δήλωσε ο ερευνητής Ερίκ Μπονσάνγκ.

Δείτε ακόμα Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Πως συνδέονται με προβλήματα στο έντερο

Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις του δήλωσε πως όσο μειώνεται το ποσοστό πολύτεκνων στην Ευρώπη τόσο θα υπάρξει θετική επίπτωση στην γνωστική – νοητική υγεία των ηλικιωμένων στην Ευρώπη.

Δεδομένου του μεγέθους της επίπτωσης οι μελλοντικές μελέτες πάνω στη γνωστική υγεία κατά το ύστερο στάδιο της ζωής θα πρέπει να εξετάσουν επίσης τη γονιμότητα ως προγνωστικό δείκτη μαζί με άλλους πιο καθιερωμένους παράγοντες, όπως η μόρφωση, οι επαγγελματικές εμπειρίες, η σωματική άσκηση και η σωματική και ψυχική υγεία.

Επιπροσθέτως, μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν τις δυνητικές επιπτώσεις της ατεκνίας ή της απόκτησης μόνο ενός παιδιού πάνω στη μελλοντική υγεία του εγκεφάλου”.

Δείτε ακόμα Κρυολογήματα της Άνοιξης: Φτιάξτε σπιτικό σιρόπι για προβλήματα του αναπνευστικού

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα η γονιμότητα δεν μας είχε τραβήξει πολύ την προσοχή όσων αφορά τον προγνωστικό δείκτη της γνωστικής κατάστασης των ηλικιωμένων. Παρόλα αυτά οι ερευνητές είπαν ότι η γονιμότητα μπορεί να επηρεάσει την γνωστική λειτουργία όταν γεράσουμε μέσα από πολλούς και διάφορους τρόπους.

ο-αριθμός-των-παιδιών-που-έχεις-επηρεάζει-τον-εγκέφαλο-

Μέχρι τώρα η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τα πολλά παιδιά σημαίνουν και επιπλέον οικονομική και συναισθηματική επιβάρυνση. Αυτό δηλαδή σημαίνει πως μία πολύτεκνη οικογένεια έχει χαμηλότερο εισόδημα και αυξημένες ανάγκες έτσι το άγχος και το στρες επιδρούν αρνητικά στον εγκέφαλο.

Επίσης και η ανατροφή των παιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οπότε το άγχος των γονιών που μεγαλώνουν παραπάνω από δύο παιδιά είναι πιο έντονο και φυσικά επιβαρύνει εξίσου τον εγκέφαλο. Τέλος οι άνθρωποι με περισσότερα από δύο παιδιά έχουν λιγότερο χρόνο να χαλαρώσουν και να φροντίσουν τον εαυτό τους και την υγεία τους κατά συνέπεια.

Δείτε ακόμα 5 κρίσιμα πράγματα που προσπαθεί να σας πει ο ιδρώτας σας

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως οι πολύτεκνοι γονείς κοινωνικοποιούνται πιο εύκολα και νιώθουν πιο δύσκολα μοναξιά. Αυτό είναι κάτι θετικό. Επίσης όταν έχεις πολλά παιδιά και άνοια να πάθεις όλο και κάποιο από αυτά θα φιλοτιμηθεί να σου δώσει και ένα ποτήρι νερό. Υποθέτουμε…

All photos via: parents.com

Διαβάστε όλα την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close