γιατί-οι-μαμάδες-δεν-αρρωσταίνουν-ποτέ-

Γιατί οι μαμάδες δεν αρρωσταίνουν ποτέ και ειδικά όταν όλοι οι άλλοι στην οικογένεια έχουν κρεβατωθεί; Πρόκειται για υπερδύναμη ή κάτι άλλο; Οι επιστήμονες εξηγούν!

Το έχετε παρατηρήσει κι εσείς; Είτε είστε μαμά είτε όχι, σίγουρα το έχετε παρατηρήσει! Αν είστε μαμά έχετε προσέξει ότι αρρωσταίνετε σπάνια και σίγουρα όταν όλοι οι άλλοι είναι υγιείς. Ακόμη κι έτσι γίνεστε γρήγορα καλά και επανέρχεστε σε αντίθεση με τον άντρα και τα παιδιά που κρεβατώνονται με δέκατα.

Αν πάλι δεν έχετε γίνει ακόμα μαμά θα έχετε προσέξει ότι μπορεί εσείς κάθε μήνα να είστε και λίγοι άρρωστοι αλλά η μαμά σας από μικρά, ελάχιστες φορές θυμάστε να έχει αρρωστήσει σοβαρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμα Το Instagram είναι το τελευταίο μέρος που θα δείτε το αληθινό σώμα μίας γυναίκας μετά τη γέννα

Στο ερώτημα που έχει “βασανίσει” αρκετές παρέες και συγκεκριμένα “γιατί οι μαμάδες δεν αρρωσταίνουν ποτέ;” απαντά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια Sheldon Cohen.

γιατί-οι-μαμάδες-δεν-αρρωσταίνουν-ποτέ-

Πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής και οι συνεργάτες του, εξέτασε τρεις μελέτες κατά τις οποίες οι ερευνητές έβαλαν είτε τον ιό της γρίπης  είτε ένα κοινό κρυολόγημα στην μύτη μερικών εθελοντών. Οι μισοί ήταν γονείς και οι μισοί όχι.

Η μελέτη λοιπόν διαπίστωσε ότι οι γονείς είχαν 48% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν παιδιά. Ειδικά οι μαμάδες είναι πιο υγιείς από τους μπαμπάδες. Αυτό είναι παράξενο αφού οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε πάνω από 200 μορφές μικροβίων και κρυολογήματος.

Δείτε ακόμα Μας λένε να αφήσουμε τα παιδιά μας να κλαίνε κι εκείνοι τρέχουν να παρηγορήσουν τον φίλο τους

Ωστόσο, οι μαμάδες είναι επίσης περισσότερο εκτεθειμένες σε όλα τα μικρόβια που φέρνουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για το ανοσοποιητικό σύστημα μιας μαμάς να γνωρίσει όλους τους ιούς που κυκλοφορούν σε περιόδους έξαρσης.

γιατί-οι-μαμάδες-δεν-αρρωσταίνουν-ποτέ-

Ο Δρ William Schaffner, καθηγητής ιατρικής στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, λέει, σύμφωνα με το Moms.com, ότι το σώμα μαθαίνει να αμύνεται μετά από τόσες πολλές συναντήσεις με διάφορα μικρόβια.

Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίσει ποιος ιός είναι στο σύστημα, μπορεί να μεταβεί σε λειτουργία μάχης. Κι όλα αυτά συμβαίνουν προτού ακόμη καταλάβει μια μαμά ότι μπορεί να είναι άρρωστη.

Δείτε ακόμα Μάνα σε κλιμακτήριο: Δεν είσαι η μόνη και να μερικά πράγματα που πρέπει να ακούσεις

Η δημιουργία ανοσίας θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι μαμάδες δεν αρρωσταίνουμε συχνά ενώ η υπόλοιπη οικογένεια κολλάει ό,τι ιό κυκλοφορεί. Αλλά θα μπορούσε, επίσης ,να σημαίνει ότι οι μαμάδες απλά πρέπει να είμαστε καλά για να φροντίσουμε τους υπόλοιπους!

γιατί-οι-μαμάδες-δεν-αρρωσταίνουν-ποτέ-

Με λίγα λόγια οι μαμάδες, ειδικά σε πατριαρχικές κοινωνίες θεωρούν ότι είναι υπό την ευθύνη το σπίτι, τα παιδιά, το νοικοκυριό. Τις περισσότερες φορές δεν εμπιστεύονται τους συζύγους και με λίγα λόγια δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να αρρωστήσουν κι αν κολλήσουν τίποτα “ξυστά” βάζουν τα δυνατά τους να μην τις κρεβατώσει.

All photos via: shutterstock.com

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μαμά στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close