Οδηγίες για ασφαλή ύπνο του μωρού τις κρύες νύχτες του χειμώνα

Από τη Μαριάνα Σπυράκου-dearmom.gr

Το ένστικτό κάθε νέας μητέρας την οδηγεί με ακρίβεια στο να κρατάει όσο το δυνατόν πιο ζεστό το μωρό της τις ημέρες που έχει κρύο. Όπως συμβαίνει με κάθε άνθρωπο που αγαπάμε και θέλουμε να τον σκεπάζουμε για να μην κρυώσει, έτσι κάνουμε και για τα μωρά μας.

Οι ενστικτώδεις κινήσεις, όμως, που μας βγαίνουν από τρυφερό αυθορμητισμό δεν είναι πάντα οι πιο σωστές και γι’ αυτό πρέπει να ακούμε τη γνώμη των ειδικών όταν πρόκειται για τον ασφαλή ύπνο των βρεφών τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλά.

Συγκεκριμένα, μας δίνουν 3 πολύ βασικές οδηγίες που όλοι πρέπει να τηρούμε, καθώς οι αντίθετες από αυτές έχουν συνδεθεί με το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Θανάτου στα Βρέφη. Πρέπει, λοιπόν, να:

Διατηρούμε φυσιολογική θερμοκρασία στο δωμάτιο
Τα δωμάτια-φούρνοι αντενδείκνυνται και δεν είναι καθόλου υγιεινά για τα μωρά μας. Μπορεί να νομίζουμε πως όσο πιο ζεστό είναι το δωμάτιό του, τόσο μειώνουμε τις πιθανότητες να κρυώσει μέσα στη νύχτα, όμως αυτό είναι λάθος. Μια φυσιολογική θερμοκρασία είναι ό τι πρέπει για να το κρατάμε ασφαλές και να μη βοηθάμε τα μικρόβια να πολλαπλασιαστούν.

Δεν το σκεπάζουμε πάρα πολύ
Δε χρειάζεται να το φασκιώσουμε ή να βάλουμε δέκα κουβέρτες πάνω του. Αυτό έχει αποδειχθεί επικίνδυνο για το μωρό και είναι βέβαιο ότι θα το κάνει να ζεσταθεί, με αποτέλεσμα να ξυπνήσει κλαίγοντας χωρίς να μπορέσει να μας εξομολογηθεί τι του έχει συμβεί.

Το κοιμίζουμε πάντα ανάσκελα
Αυτή η οδηγία είναι σαφής και τελεσίδικη από τους ειδικούς. Δεν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας καμία άλλη στάση ύπνου όταν πρόκειται για βρέφη, είτε έχει κρύο έξω είτε όχι.

Close