Σε τι διαφέρουν στην βρεφική ηλικία τα αγόρια από τα κορίτσια

Σε τί διαφέρουν στην παιδική ηλικία τα αγόρια από τα κορίτσια; 7 βασικές  διαφορές σύμφωνα με έρευνα.

Τα θηλυκά και τα αρσενικά βρέφη έχουν διαφορές μεταξύ τους και αυτό βιολογικά είναι γνωστό και αποδεκτό. Παρόλα αυτά οι διαφορές είναι παραπάνω από όσες νομίζαμε και μία νέα έρευνα δείχνει ακόμη περισσότερες διαφορές ανάμεσα σε αρσενικά και θηλυκά βρέφη.

Πολλοί γονείς μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές στη συμπεριφορά του αγοριού και του κοριτσιού τους. Για παράδειγμα, μερικοί πιστεύουν ότι τα κορίτσια μαθαίνουν πώς να μιλάνε πιο γρήγορα και, γενικά, είναι πιο εμφατικά από τα αγόρια.

Δείτε ακόμα Γιατί τα περισσότερα μωρά γεννιούνται νύχτα

Άλλοι λένε ότι τα αγόρια είναι πιο ευαίσθητα και χρειάζονται περισσότερη προσοχή από τις πολύ μικρότερες αδερφές τους. Φυσικά, οι περισσότερες από αυτές τις πεποιθήσεις βασίζονται στις εμπειρίες των ανθρώπων. Στο σημερινό άρθρο όμως θα δούμε τι λένε οι επιστήμονες για όλα αυτά. Διαβάστε παρακάτω:

Σε τί διαφέρουν στην βρεφική ηλικία τα αγόρια από τα κορίτσια : Κοινωνικές δεξιότητες

Τα κορίτσια είναι καλύτερα στην κοινωνική κατανόηση και είναι πιο ευαίσθητα στις συναισθηματικές εκφράσεις από τα αγόρια. Διαβάζουν βαθιά τα συναισθήματα των ανθρώπων και νιώθουν καλύτερα τι συμβαίνει στην οικογένεια.

Μελέτες δείχνουν ότι τα κορίτσια ενδιαφέρονται περισσότερο για την ανάγνωση προσώπων ενώ τα αγόρια ενδιαφέρονται περισσότερο για τις σωματικές εκφράσεις σε έναν άνθρωπο.

Προφανώς, τα κορίτσια μαθαίνουν πώς να διαβάζουν τους ανθρώπους και να εκφράζουν τα δικά τους συναισθήματα και τα συναισθήματά τους πολύ νωρίτερα, και το κάνουν πολύ καλά. Και τα κορίτσια δείχνουν περισσότερη ενσυναίσθηση.

Δείτε ακόμα Γιατί πρέπει να αφήνετε το παιδί να λερώνεται όταν τρώει

Τα αγόρια, φυσικά, αισθάνονται επίσης όλα αυτά τα πράγματα, αλλά δεν θα δούμε τόσο συχνά να εκφράζουν αυτά τα συναισθήματα μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου τους. Τα αγόρια είναι πιο απλοϊκά και προσπαθούν να κρύψουν τα συναισθήματά τους από τους άλλους.

διαφορές-ανάμεσα-στα-θηλυκά-και-στα-αρσενικά-βρέφη-

Σε τί διαφέρουν στην βρεφική ηλικία τα αγόρια από τα κορίτσια: Προτίμηση παιχνιδιού

Στην πραγματικότητα, τα μωρά δεν κάνουν διάκριση μεταξύ παιχνιδιών για αγόρια και κορίτσια. Μελέτες δείχνουν ότι και τα αγόρια αγαπούν τις κούκλες, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.

Τα κορίτσια απολαμβάνουν επίσης να παίζουν με «αγορίστικα» παιχνίδια όπως «φορτηγά» και «σπίτια». Τα παιχνίδια και οι δραστηριότητές τους μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία τους αλλά όχι απαραίτητα το φύλο τους.

Επίσης, οι προτιμήσεις τους μπορεί να αλλάξουν λόγω των πιέσεων από την κοινωνία, τους συνομηλίκους τους και το μάρκετινγκ με βάση το φύλο. Το παιχνίδι έχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού.

Δείτε ακόμα Έτσι θα μάθετε το μωρό σας να κάθεται

Τους επιτρέπει να εξασκήσουν διαφορετικούς ρόλους, να βιώσουν πολλά συναισθήματα και να δοκιμάσουν πολλά νέα πράγματα. Επομένως, θα ήταν συνετό να βοηθήσετε στην άρση του στερεότυπου εάν το παιδί σας έχει μια προτίμηση παιχνιδιού που είναι αντίθετη με το «φυσιολογικό».

διαφορές-ανάμεσα-στα-θηλυκά-και-στα-αρσενικά-βρέφη-

Σε τί διαφέρουν στην βρεφική ηλικία τα αγόρια από τα κορίτσια: Ομιλία

Μερικοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αγόρια είναι πιο πιθανό να μιλήσουν αργότερα από τα κορίτσια. Τα κορίτσια έχουν συχνά μεγαλύτερο λεξιλόγιο και αγαπούν πολύ νωρίς τις μεγάλες συζητήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κορίτσια έχουν αναπτύξει καλύτερα εκείνα τα μέρη του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνα για την ομιλία.

Ως εκ τούτου, παρουσιάζουν ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα στις πρώιμες δεξιότητες επικοινωνίας. Αλλά το φύλο μπορεί να εξηγήσει μόνο ένα μικρό μέρος των διαφορών στις λεκτικές δεξιότητες των παιδιών.

Τα πιο κρίσιμα πράγματα περιλαμβάνουν κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και ευκαιρίες. Επηρεάζουν επίσης πόσο σύντομα θα μιλήσουν τα παιδιά και πόσο μεγάλο θα είναι το λεξιλόγιό τους.

διαφορές-ανάμεσα-στα-θηλυκά-και-στα-αρσενικά-βρέφη-

Σε τί διαφέρουν στην βρεφική ηλικία τα αγόρια από τα κορίτσια: Σωματική δραστηριότητα

Τα αγόρια είναι πιο δραστήρια ακόμα και πριν γεννηθούν. Συχνά λοιπόν κάνουν «χορούς» στην κοιλιά της μαμάς τους, ειδικά όταν κάτι δεν τους αρέσει. Διατηρούν αυτό το επίπεδο δραστηριότητας μετά τη γέννηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αγόρια είναι πιο πιθανό να τα δει κανείς να τρέχουν, να πηδούν, να σκαρφαλώνουν σε δέντρα και να παίζουν μπάλα σε εξωτερικούς χώρους.

Ενώ τα κορίτσια είναι επιρρεπή στο να επιλέγουν πιο ήσυχα παιχνίδια και προτιμούν να παίζουν στο σπίτι. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να εμπλέκονται όλα τα παιδιά σε διαφορετικές σωματικές δραστηριότητες τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

διαφορές-ανάμεσα-στα-θηλυκά-και-στα-αρσενικά-βρέφη-

Σε τί διαφέρουν στην βρεφική ηλικία τα αγόρια από τα κορίτσια: Πόσο γρήγορα μαθαίνουν την τουαλέτα τα βρέφη;

Ενώ τα περισσότερα κορίτσια αρχίζουν να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα στην ηλικία των 22 έως 30 μηνών, τα αγόρια μπορεί να χρειαστούν από 3 μήνες έως ένα χρόνο περισσότερο.

Κατά μέσο όρο, όταν πρόκειται για προπόνηση στο γιογιό, τα κορίτσια μπορούν συνήθως να το κατακτήσουν μέχρι τους 33 μήνες και τα αγόρια μπορεί να χρειαστούν έως και 37 μήνες για να το πετύχουν.

Προετοιμαστείτε  λοιπόν στο ότι το στάδιο της πάνας θα διαρκέσει περισσότερο αν έχετε αγόρι και θα τελειώσει νωρίτερα αν μεγαλώνετε ένα κοριτσάκι.

διαφορές-ανάμεσα-στα-θηλυκά-και-στα-αρσενικά-βρέφη-

Σε τί διαφέρουν στην βρεφική ηλικία τα αγόρια από τα κορίτσια : Κλάμα και γκρίνια

Φυσικά, όλα τα μωρά κλαίνε πολύ. Αλλά στην ηλικία των 6 μηνών, τα αγόρια δείχνουν περισσότερη απογοήτευση από τα κορίτσια. Στους 12 μήνες, δείχνουν πολύ πιο έντονη αντίδραση σε αρνητικά θέματα.

Τα αγόρια είναι συνήθως πιο κυκλοθυμικά και απαιτούν περισσότερη προσοχή. Αυτό συχνά εξηγείται από το γεγονός ότι έχουν πιο ισχυρό ερευνητικό ένστικτο και είναι πιο πιθανό να μπουν σε καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και απογοήτευση.

Πάρτε, για παράδειγμα, ένα πληγωμένο γόνατο ή κάτι τέτοιο. Αναμφίβολα τα αγόρια είναι πιο πιθανό από τα κορίτσια να κάνουν κακό στον εαυτό τους.

διαφορές-ανάμεσα-στα-θηλυκά-και-στα-αρσενικά-βρέφη-

Σε τί διαφέρουν στην βρεφική ηλικία τα αγόρια από τα κορίτσια: Δυνατά συναισθήματα

Οι μικροί κύριοι είναι πιο συναισθηματικοί και παθιασμένοι στα παιχνίδια τους από τα κορίτσια. Τους αρέσει να κερδίζουν. Ο φόβος και ο κίνδυνος απλώς τους εξιτάρουν. Πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι η τεστοστερόνη παίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά.

Τα κορίτσια φαίνεται να είναι λιγότερο επιθετικά και πιο κοινωνικά ικανά από τα αγόρια. Τα τελευταία έχουν απλώς μια μεγαλύτερη αμυγδαλή που είναι το κέντρο της επιθετικότητας. Η επίδειξη των συναισθημάτων τους μπορεί να είναι πιο έντονη παρουσία συνομηλίκων, γονέων ή άλλων ενηλίκων.

διαφορές-ανάμεσα-στα-θηλυκά-και-στα-αρσενικά-βρέφη-

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τα μωρά στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close