δάσκαλος-συγκινεί-με-τους-επαίνουν-που-δίνει-στα-παιδιά-

Δάσκαλος συγκινεί με τα πιο όμορφα μπράβο στις εργασίες των μαθητών του. Αυτός ο δάσκαλος επιβραβεύει τους μαθητές του με τον πιο όμορφο τρόπο.

Η αλήθεια είναι ότι το να ασχολείσαι με την εκπαίδευση δεν είναι μία απλή δουλειά. Είναι λειτούργημα. Πρέπει να είσαι αφιερωμένος ή αφιερωμένη σε αυτή την δουλειά γιατί παίζεις πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού, στους τρόπους του αλλά και στον τρόπο που βλέπει το σχολείο, το διάβασμα και τον κόσμο.

Σίγουρα οι γονείς είναι σημαντικοί όμως και οι δάσκαλοι επηρεάζουν είτε αρνητικά είτε θετικά την ψυχολογία των παιδιών τους. Σε ένα σύστημα παιδείας που κάνει τα παιδιά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού να κυνηγούν βαθμούς και να γίνονται ανταγωνιστικά, οι έπαινοι των δασκάλων είναι πολύ σημαντικοί.

Δείτε ακόμα Οι 6 λόγοι που οι σύγχρονοι γονείς ανησυχούν περισσότερο για το σχολείο από ότι οι παλιότεροι

Ένας δάσκαλος δεν μπορεί να αλλάξει το σύστημα παιδείας ολοκληρωτικά, όμως μπορεί να κάνει την δική του επανάσταση και να αλλάξει την δομή της τάξης που αναλαμβάνει. Όπως ο Μάριος Μάζαρης που μέσα από τους επαίνους που δίνει στα παιδιά διδάσκει παιδαγωγικές μεθόδους. Διαβάστε παρακάτω το κείμενό του: 

«Οι μέρες δε σταματούν να είναι περίεργες· ακούμε κάθε μέρα σχεδόν ανθρώπους που φωνάζουν για το πώς πρέπει να είμαστε, να μοιάζουμε, αν θα φοράμε ρίγες ή μπλε ή ροζ, την ίδια στιγμή που εμείς στην τάξη δε σταματάμε να επενδύουμε στο να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, τον διπλανό μας, και όλα αυτά χωρίς όρους, χωρίς κανόνες, παρά με σεβασμό στις επιλογές, στην προσωπικότητα, στην καρδιά του καθένα.

Την ίδια στιγμή που άλλοι επενδύουν στο ντροπή σας, εμείς επενδύουμε στο Μπράβο μου. Και συνεχίζουμε να το λέμε, δεύτερη χρονιά που ανακαλύπτουμε κομμάτια του εαυτού μας που μπορούμε να δυναμώσουμε, ακόμα και στην ορθογραφία, στην ανάγνωση και στις ασκήσεις μας.

Δείτε ακόμα Η φωτογραφία της 8χρονης Νικολέτας δείχνει γιατί δεν πρέπει να είναι στο σχολείο χωρίς νοσηλευτή – Το ξέσπασμα της μαμάς της

Αυτές τις μέρες μιλάμε για το αυστηρό κόκκινο, το στιλό που στιγμάτισε γενιές και γενιές, για τα κόκκινα σχόλια εκπαιδευτικών που πόνεσαν αμέτρητα τετράδια και σελίδες εδώ και δεκαετίες.

Εμείς το αντικαταστήσαμε με το ευγενικό κόκκινο, με τις λέξεις που κάθε παιδί γράφει για τον εαυτό του, λέξεις ενθαρρυντικές που τις γράφει με κόκκινο χρώμα, για να μάθουμε αν συναντήσουμε το αυστηρό στον δρόμο μας να μη του δώσουμε σημασία.

Γιατί αγαπάμε τον εαυτό μας, όπως κι αν είναι, και είναι χρέος μας να μην αφήνουμε άλλους ανθρώπους να τον πληγώνουν. Όσο έχω μπροστά μου τα τετράδια της ορθογραφίας των μαθητών μου και γράφω τα δικά μου κόκκινα σχόλια, δε σταματάω να σκέφτομαι ότι η αγάπη είναι η πρώτη λέξη που ένα παιδί θα γράψει με όποιο χρώμα μπορεί.

Δείτε ακόμα Τα παιδιά έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη το χαμόγελο των δασκάλων τους.

Και τα σχόλια που δέχεται δεν έχει σημασία με τι χρώμα είναι γραμμένα , αλλά αν περιέχουν την αγάπη στη σκέψη του ανθρώπου που τα γράφει. τα παιδιά δεν χρειάζονται την κριτική μας, χρειάζονται την αγάπη μας. Για να μάθουν μεγάλοι να τη δίνουν πίσω. Μη γίνε(σ)τε σαν αυτούς που σας κρίνουν, δώστε στο κόκκινο την ευγενική του όψη».

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close