Back to school-συμβουλές-για-το-πως-να-διαχειριστούν-τα-παιδιά-γονείς-και-εκπαιδευτικοί-μετά-την-καραντινα-

Back to school: Συμβουλές για το πως να διαχειριστούν γονείς και εκπαιδευτικοί τα παιδιά μετά την καραντίνα. Σημαντικές συμβουλές.

Μπορεί εμείς οι μεγάλοι να το ξεχνάμε όμως τα παιδιά δεν πέρασαν εύκολα σε καμία από τις δύο καραντίνες και ούτε και τώρα περνούν εύκολα. Έχασαν τις βόλτες τους, χάθηκαν από τους φίλους τους, παιδευόντουσαν κάνοντας μάθημα μέσω διαδικτύου.

Και τώρα πρέπει να φοράνε συνεχώς μάσκα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους του σχολείου. Τα παιδιά λοιπόν έχουν ανάγκη από μία διαφορετική διαχείριση όσων αφορά τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς πλέον.

Δείτε ακόμα Παιδίατρος καταγγέλλει: Το κακό που έκανε στα παιδιά μας η καραντίνα το βλέπουμε τώρα στα ιατρεία μας

Η ψυχολόγος Αθηνά Κισουδάκη μοιράστηκε μαζί μας ένα κείμενο μέσα από την επίσημη σελίδα της στο Facebook προτείνοντας τι μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς ή σαν εκπαιδευτικοί όσων αφορά την διαχείριση των γονιών. Διαβάστε παρακάτω:

Οι συμβουλές της ψυχολόγου

Τώρα που ανοίξανε τα σχολεία τα παιδιά έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη το χαμόγελο των δασκάλων τους. Μπορεί να μη φαίνεται πίσω από την μάσκα αλλά το αναγνωρίζουν εύκολα από τα χαμογελαστά μάτια και τον ευδιάθετο τόνο ζωής.

Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά πλέον τα προτεινόμενα μέτρα κατά της πανδημίας (χρήση μάσκας, αντισηπτικών, αποστάσεις κλπ). Μια απλή υπενθύμιση των μέτρων είναι αρκετή, δεν χρειάζεται να κυριαρχεί στην ενημέρωση των δασκάλων, πόσο μάλιστα να επικοινωνείται αυστηρά και φοβιστικά.

Η ψυχική υγεία των παιδιών έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία και τα lockdown ακόμα και αν δεν είναι άμεσα ορατές οι συνέπειες τους στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Παιδιά μικρότερης ηλικίας 2 έως 6 χρόνων, έχουν ήδη διαμορφώσει διαφορετικές συνήθειες και συμπεριφορές.

Δείτε ακόμα Παιδίατρος ξεσπά: Μέχρι πότε θα μεγαλώνουμε “μορφωμένα – αμόρφωτα” παιδιά;

Δυσκολεύονται περισσότερο στην προσαρμογή τους στο νέο σχολικό περιβάλλον, εκδηλώνοντας συχνότερα συμπτώματα προσκόλλησης και φόβου ενώ οταν έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά έχουν διδαχτεί άριστα να μην αγκαλιάζονται, να μην μοιράζονται πράγματα, να κρατούν αποστάσεις.

Στα παιδιά είναι σημαντικό να μη μεταφέρονται πληροφορίες με φόβο και απειλή τιμωρίας. Το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο είναι να τους μεταφέρεις την πληροφορία ντυμένη με φόβο, ο οποίος έπειτα τους ακολουθεί, δημιουργώντας έτσι άλλα σοβαρά προβλήματα.

Πολλοί είναι εκείνοι οι γονείς που πιστεύουν ότι τα παιδιά μόνο αν φοβηθούν θα φυλαχτούν. Διαφορετικά θα συμπεριφέρονται απερίσκεπτα.
Υπάρχει όμως και άλλη οδός, πιο χρονοβόρα αλλά πιο ουσιαστική.

Δείτε ακόμα Συγκινητικό: Έλληνας δάσκαλος δίδαξε την ευγένεια στους μαθητές με λεμόνια, σοκολάτακια και μέλι

Αυτή, προϋποθέτει το καλό παράδειγμα των γονιών, σε συνδυασμό με την ήρεμη και σταθερή καθοδήγηση τους. Αυτό ξεκινά από μικρή ηλικία αλλά ακόμα και αν χαθεί χρόνος ποτέ δεν είναι αργά να δοκιμαστεί.

Περιμένοντας να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορεία του ιού στην χώρα μας προσδοκούμε να επανέλθουν προοδευτικά ωφέλιμες ρουτίνες-τελετές, απαραίτητες θα έλεγα για την ψυχική υγεία των μαθητών, όπως εκδρομές, διοργανώσεις σχολικών αθλητικών αγώνων, εορτασμός επετείων κλπ.

Η συμβολή τους λειτουργεί ευεργετικά στην ζωή του παιδιού αλλά και στην μετέπειτα ζωή του, καλλιεργώντας χρήσιμες ικανότητες όπως συνεργασία, πνεύμα ομαδικότητας, αυτογνωσία, ατομική ευθύνη ενώ χαρίζει άμεση χαλάρωση, ευεξία, ανακούφιση, βελτίωση μνήμης, συγκέντρωσης και δημιουργικότητας.

Δείτε ακόμα Back to school 2021: Για να αγαπήσουν τα παιδιά το σχολείο πρέπει να το μάθουν από το σπίτι

Γονείς, μην επαναπαύεστε όταν τα παιδιά σας μετά τις απανωτές καραντίνες αποζητούν αυτό τον χειμώνα λιγότερο να βγαίνουν έξω και περισσότερο να μένουν μέσα στο σπιτι μαζί σας.

Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν είναι υγιές και φυσιολογικό να ακολουθούν αυτή την τάση αυτονομίας και εξωστρέφειας. Είναι φυσιολογική τους ανάγκη να επιδιώκουν να βρίσκονται περισσότερο με τους φίλους τους, να ακολουθούν χόμπυ που τους αρέσουν και ενίοτε να συγκρούονται μαζί σας.

Μη παρεμποδίζετε αυτή την διαδικασία αλλά διευκολύνετε την ή ακόμα ενθαρρύνετε την. Ανησυχείστε όταν το σπιτι για εκείνα μετατρέπεται σε ένα μοναδικό ασφαλές καταφύγιο και ταυτόχρονα ο κόσμος έξω διαμορφώνεται ως απειλή ή γίνεται βαρετός.

Δείτε ακόμα Πότε θα σταματήσουμε να μεγαλώνουμε διαφορετικά το αγoρι από το κoρίτσι;

Καλή σχολική χρονιά όχι μόνο με ευχές αλλά και με προσπάθεια από τον καθένα μας να προάγουμε πέρα από την μάθηση και την ψυχική υγεία των παιδιών.

Αυτό για να γίνει προϋποθέτει αν και σε καιρούς αποστάσεων, να έρθουμε πιο κοντά όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close