φιλάω-το-παιδί-μου-για-να-μάθει-να-φιλάει-και-αυτό-τα-παιδιά-του-

Δεν φιλάω το παιδί μου για να με φιλήσει και αυτό αλλά για να μάθει να φιλάει το δικό του παιδί. Ένα κείμενο που μας μαθαίνει ότι μπορούμε να μεγαλώνουμε ισχυρά παιδιά αλλά και τρυφερά ταυτόχρονα.

Η ψυχολόγος και σύμβουλος γονεϊκότητας Χριστίνα Σκλαβενίτη μετέφρασε ένα κείμενο από μία μητέρα στο οποίο η μητέρα αυτή εξηγεί για ποιον λόγο πρέπει να δείχνουμε τρυφερότητα στα παιδιά μας. Δίνουμε φιλί στο παιδί όχι για να μας το γυρίσει πίσω αλλά για να μάθει να είναι τρυφερό και αυτό με τους άλλους. Με τα δικά του παιδιά.

Η μητέρα που έγραψε το αρχικό κείμενο μεγαλώνει αγ@ρι. Συμβουλεύει λοιπόν ότι μπορεί η κοινωνία να θέλει τα αγ@ρια με πειθαρχία και χωρίς πολλές τρυφερότητες για να μάθουν να είναι ισχυρά, όμως ένα αγ@ρι μπορεί να είναι ισχυρό και τρυφερό ταυτόχρονα. Διαβάστε παρακάτω:

|| Δεσμοί οικογένειας ||

«Πριν από πολλά χρόνια θυμάμαι να διαβάζω ένα απόφθεγμα που έλεγε: “Δεν φιλάω το παιδί μου ώστε να με φιλήσει κι αυτό, φιλάω το παιδί μου για να φιλήσει το δικό του παιδί”. Το έβαλα καλά στην καρδιά μου και από τότε δεν ζήτησα ποτέ από το παιδί μου να μου ανταποδώσει ένα φιλί ή μια αγκαλιά.

Ήταν σοφά λόγια και συμφώνησα ολόψυχα με αυτό το απόφθεγμα. Μέσα μου με ενθάρρυνε να μην έχω καμία προσδοκία από το παιδί μου, όσον αφορά την επιστροφή αυτού που του έδινα. Έδωσα από την καρδιά μου, έδωσα επειδή αισθάνθηκα ότι αυτό ήταν το σωστό και έδωσα άνευ όρων.

φιλάω-το-παιδί-μου-για-να-μάθει-να-φιλάει-και-αυτό-τα-παιδιά-του-

Photo via: Facebook

Έτσι λοιπόν, κάθε αγκαλιά, κάθε φιλί, κάθε ανακουφιστική κουβέντα και κάθε χάδι τρυφερό, δεν περίμενα να μου τα επιστρέψει. Αλλά με μεγάλη μου χαρά μπορώ να πω πως μου τα ανταπόδωσε.

Δείτε ακόμα Γκρινιάρικο παιδί: 6 τρόποι να αντιμετωπίσετε την γκρίνια του

Καθώς μπαίνουμε στην περίοδο των διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η εποχή του χρόνου, όπου έχουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας.

φιλάω-το-παιδί-μου-για-να-μάθει-να-φιλάει-και-αυτό-τα-παιδιά-του-

Photo via: newside.gr

Είναι μία τόσο απαραίτητη περίοδος για όλους μας και ένα πολύ χρήσιμο “τεστάρισμα”, για να δούμε και να αισθανθούμε πώς πάνε τα πράγματα με το παιδί μας, με τον εαυτό μας και με το δεσμό που μοιραζόμαστε ως γονέας και παιδί.

Με το που ξεκίνησαν οι διακοπές μας, είχα την απρόσμενη χαρά να νιώσω όλη την ευγένεια και την αγάπη που μου έδειχνε ο γιος μου, με όλες αυτές τις αγκαλιές που μου πρόσφερε απλόχερα και με όλη την τρυφερότητα που μου έδειχνε. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό ότι στην ηλικία των επτά ετών, επιστρέφει τόσο ανοιχτά αυτό που του έδωσα.

Δείτε ακόμα 8 κανόνες διαπαιδαγώγησης των γονιών μας που μπορούμε να υιοθετήσουμε και σήμερα

Σημαίνει τόσα πολλά, γιατί όπως έγραψα παραπάνω, έδωσα άνευ όρων. Πίστευα και σεβάστηκα αυτό το απόσπασμα που είχα διαβάσει πριν από πολλά χρόνια. Και είναι τόσο μεγάλο δώρο, αυτό το τρυφερό αγόρι να δείχνει τέτοια ομορφιά πνεύματος.

Υπάρχει μια πραγματική ανάγκη για το εξιδανικευμένο αρσενικό σε αυτόν τον κόσμο, η συνειδητοποίηση ότι τα αρσενικά μπορούν να είναι και ευγενή και ισχυρά.

φιλάω-το-παιδί-μου-για-να-μάθει-να-φιλάει-και-αυτό-τα-παιδιά-του-

Photo via: vita.gr

Αυτή η εξισορρόπηση ξεκινά από τον εαυτό μας. Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δει αυτή την εξισορροπημένη εκδήλωση της αρσενικής ταυτότητας και ας αναλογιστούμε εμείς οι γονείς όταν δίνουμε στα παιδιά μας, με τί τρόπο και τί κίνητρο το κάνουμε.

Δείτε ακόμα Θετική πειθαρχία: Πως θα σας ακούν τα παιδιά χωρίς να φωνάζετε

Όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, με τα παιδιά μας, με τον εαυτό μας και με τον κόσμο. Ένα μικρό αγόρι μου το θυμίζει καθημερινά αυτό. Ως γονείς είμαστε πραγματικά ευλογημένοι. Απολαύστε αυτό το ταξίδι!»

#συμβουλευτική_γονέων #ψυχοθεραπεία #healingparenting #healingstories #parentingsupport #parentinglife #intergenerationalhealing

⁂ Πρωτότυπο Κείμενο: Sally Saint
⁂ Photo credits: Rachel Burt Photography
⁂ Μετάφραση • Επιμέλεια Κειμένου: Healing Parenting – Χριστίνα Σκλαβενίτη Ψυχολόγος, Σύμβουλος Γονεϊκότητας

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close