το-παιδί-θέλει-να-ντύνεται μόνο-του-για-το-σχολείο-

Τώρα που ξεκινούν τα σχολεία σίγουρα σας αγχώνει η σκέψη του πρωινού καυγά “όχι δεν θέλω αυτό το μπλουζάκι” “όχι, αυτό το μπλουζάκι θα φορέσεις”! Σήμερα θα μάθουμε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις…στιλιστικές παρεμβάσεις του παιδιού στο ντύσιμό του.

Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 ετών είναι άγγελοι (χχχχα ας γελάσω). Τους φοράς ό,τι ρούχα θέλεις, τα χτενίζεις με όποιον τρόπο θες και το πολύ πολύ να βγάζουν συνεχώς τα παπούτσια και τις κάλτσες τους. Όταν όμως τα παιδιά ξεπεράσουν τα 2 τους χρόνια ξεκινούν και διαμορφώνουν άποψη.

Κι επειδή δεν μπορούν να σου μιλήσουν για την εξωτερική πολιτική και τον τρόπο που μαγειρεύεις τις μπάμιες, ξεκινούν να διαμορφώνουν άποψη όσων αφορά το ντύσιμό τους. Και ξεκινάει μία διαρκής μάχη που κρατάει τουλάχιστον την ηλικία των 8 ετών για το τι θα φορέσει.

Δείτε ακόμα Back to school 2022: Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και το άγχος της Εφηβείας

Το παιδί θέλει να ντυθεί σαν τσίρκο γιατί το βρήκε πολύ καλή ιδέα να συνδυάσεις το μπλε του φουτεράκι με το το κίτρινο σορτσάκι με δαντέλα και τα λουστρίνια που μπορεί και να μην του κάνουν πια. Εσύ προσπαθείς να το πείσεις ότι ή ντυνόμαστε καλοκαιρινά ή χειμωνιάτικα και ότι εφόσον ο καιρός έξω είναι κρύος, το σορτσάκι δεν είναι καλή επιλογή.

Και αυτή η μάχη κρατάει για ώρες. Και καλά όταν έχετε κανονίσει να πάτε μία οικογενειακή βόλτα και ο χρόνος δεν σε πιέζει ιδιαίτερα. Τί να κάνεις όμως όταν αυτή η κόντρα ξεκινάει στις 7 η ώρα το πρωί και το παιδί μέχρι τις 7μιση πρέπει να είναι έτοιμο για το σχολείο;

Να το στείλεις σαν τσίρκο στο σχολείο και να προσπαθήσεις να πείσεις δασκάλους και άλλους γονείς ότι “ξέρω να ντύνω το παιδί μου, αυτό αντιστέκεται” ή να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο για να δεις πως να το αντιμετωπίσεις; Σου προτείνουμε το δεύτερο. Διαβάστε παρακάτω:

 Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά να διαλέξουν εκείνα τι να φορέσουν;

Τα παιδιά στην ηλικία των 2 ετών ξεκινούν και αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να έχουν και άποψη και φυσικά αυτό το διεκδικούν. Παρόλα αυτά, σε αυτές τις ηλικίες μπορείς να πείσεις εύκολα ένα παιδί εντέλει να σου κάνει το χατίρι.

Από την ηλικία των 3 και ύστερα όμως, τα παιδιά ξεκινούν να αντιστέκονται ακόμη πιο σθεναρά. Θέλουν να φορέσουν το λερωμένο τους παντελόνι γιατί αυτό είναι το αγαπημένο τους και δεν τους νοιάζει που είναι λερωμένο. Μάταια προσπαθείς να τους αλλάξεις την γνώμη.

Αν αναρωτιέσαι γιατί τα παιδιά συμπεριφέρονται έτσι, εμείς θα σου λύσουν την απορία. Καταρχάς δεν έχει να κάνει με την διαπαιδαγώγησή σου. Δεν είναι ότι “κακόμαθες” το παιδί, αλλά ότι μεγάλωσες ένα παιδί ελεύθερο να ορθώνει άποψη. Και μπράβο σου γι’ αυτό!

Δείτε ακόμα Επιστροφή στα σχολεία: Τα έξυπνα tips για γονείς

Αν για τους μεγάλους λοιπόν το ρούχο που θα επιλέξουν αντιπροσωπεύει το στιλ τους για τα παιδιά είναι ακόμη πιο σημαντικό. Γιατί τα ρούχα είναι ο μόνος τρόπος να σου πει το παιδί “μαμά, μπαμπά, μεγάλωσα και έχω άποψη!”. Επίσης τα ρούχα βοηθούν το παιδί να καθορίσει καλύτερα την προσωπικότητά του.

το-παιδί-θέλει-να-ντύνεται μόνο-του-για-το-σχολείο-

Photo via: edu2review.com

Του αρέσει να φοράει την μπλούζα με την Έλσα από το Frozen, γιατί είναι η αγαπημένη του και για το παιδί σε αυτές τις ηλικίες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο να βγάλει στην επιφάνεια την δική του αγαπημένη ηρωίδα, το δικό του αγαπημένο παιχνίδι.

Επίσης ένα ρούχο μπορεί να βοηθήσει το παιδί να εκδηλώσει τα συναισθήματά του. Για παράδειγμα διαλέγει φωτεινά χρώματα ακόμη κι αν αυτά είναι λερωμένα διότι θέλει να έχει όμορφη διάθεση ή επειδή έχει όμορφη διάθεση. Αντιθέτως τα παιδιά που μερικές φορές θέλουν σκοτεινά χρώματα είναι παιδιά κακοδιάθετα σε αυτές τις ηλικίες.

Δείτε ακόμα Back to school 2022: Σχολείο στην Ελλάδα γεμίζει με ζωγραφιές στους τοίχους για να υποδεχτεί τους μαθητές

Είναι ένας τρόπος έκφρασης, σαν την ζωγραφική για παράδειγμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ρούχα βοηθούν επίσης το παιδί να ενσαρκώσει διάφορους ρόλους. Δεν είναι τυχαίο ότι διάλεξε το συγκεκριμένο μπλουζάκι με το Spiderman ή το συγκεκριμένο παντελόνι με το ζεβρέ σχέδιο.

Φορώντας αυτά τα ρούχα το παιδί νιώθει δυναμικό, θαρραλέο, παραμυθένιο και όποιο άλλο ρόλο έχει στο μυαλό του να ενσαρκώσει. Το παιδί, ενσαρκώνει καθημερινά πολλούς ρόλους γιατί κάθε ανθρώπινη προσωπικότητα έχει πολλές εκφάνσεις και το παιδί μέσα από αυτούς τους ρόλους ανακαλύπτει κάθε μέρα και από μία.

το-παιδί-θέλει-να-ντύνεται μόνο-του-για-το-σχολείο-

Photo via: mama365.gr

Τέλος ακριβώς όπως και στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά τα ρούχα βοηθούν στην αυτοπεποίθηση. Όταν ένα παιδί είναι ντυμένο από την κορυφή μέχρι τα νύχια με ρούχα που διάλεξε αυτό και με ρούχα που νιώθει όμορφο και άνετα φορώντας το αυτό έχει αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή του.

Δείτε ακόμα Back to school: 7 τρόποι για να προετοιμάσετε τα παιδιά χωρίς άγχος

Σίγουρα το να φορέσει την λερωμένη του μπλούζα από χθες δεν είναι το σωστότερο πράγμα να κάνει, όμως σε αυτήν την μπλούζα ένιωθε πανέμορφα και θέλει να το δείξει και στους φίλους του αυτό!

Γιατί οι γονείς δυσανασχετούν τόσο με τις επιλογές των παιδιών και πως μπορούν να το αντιμετωπίσουν;

Δυστυχώς οι γονείς νιώθουν ότι τα παιδιά τους, μιλάνε εκ μέρους τους. Και λέμε δυστυχώς, διότι αυτή η αντίληψη γεννήθηκε μέσα από πολλούς και επικριτικούς ανθρώπους που τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι και οι ίδιοι γονείς.

Όταν ένας γονιός αφήνει το παιδί του να ντυθεί κακοντυμένα σύμφωνα με το δικό του γούστο ή παρατηρεί πως το παντελόνι που φόρεσε είναι λερωμένο, αμέσως σκέφτεται αυτά που σκέφτηκαν οι άλλοι όταν το είδαν. Λες κι εκείνοι δεν μεγαλώνουν παιδιά και δεν ξέρουν πως είναι.

Είναι βέβαια φυσιολογικό να νιώθετε έτσι. Σε αυτές τις ηλικίες το πως συμπεριφέρεται, ντύνεται ή αντιδρά ένα παιδί αντανακλά το οικογενειακό περιβάλλον και τις επιρροές του. Παρόλα αυτά το να επιβάλλεται με αυταρχισμό σε ένα παιδί το τι θα φορέσει δεν είναι λύση.

το-παιδί-θέλει-να-ντύνεται μόνο-του-για-το-σχολείο-

Photo via: adobe.com

Δείτε ακόμα Back to school 2022: Η σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά για να έχουν ενέργεια

Καλό θα ήταν να είστε ειλικρινείς μαζί του. “Δεν μου αρέσει αυτό το φόρεμα, διότι πλέον σου είναι μικρό και φαίνεται κάπως περίεργο. Τί λες για εκείνο το φόρεμα που σου πήγαινε τόσο πολύ;”. Έτσι το παιδί θα μάθει να παρατηρεί τέτοιες λεπτομέρειες την ίδια στιγμή που δεν θα νιώθει πως κάποιος μεγάλος επιβάλλεται στην αυτοδιάθεσή του σώματός του.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως, είναι να αφήνετε το παιδί να εκφράζεται. Σίγουρα δεν μπορείτε να στείλετε το παιδί στο σχολείο με λερωμένο φόρεμα ή μικρά παπούτσια, γιατί στο τέλος μέχρι και το ίδιο θα μετανιώσει για την επιλογή του.

Όμως αν ένα πρωί θέλει να συνδυάσει το πράσινο μπλουζάκι του με το κόκκινο πουά παντελόνι του και αυτό στα μάτια σας φαντάζει αταίριαστο, δεν πειράζει. Αφήστε το να στηρίξει την επιλογή του μέχρι να μεγαλώσει και να μάθει να συνδυάζει χρώματα και υφάσματα με την δική σας καθοδήγηση και μιμούμενο άλλα παιδιά.

Δείτε ακόμα Back to school 2022: Η σωστή προετοιμασία του παιδιού

το-παιδί-θέλει-να-ντύνεται μόνο-του-για-το-σχολείο-

Photo via: e-konomista.pt

Το ντύσιμο είναι τρόπος έκφρασης. Μεγάλοι και μικροί έχουμε άτυχες στιγμές στο ντύσιμο όμως κάθε φορά το ντύσιμο που επιλέγουμε δείχνει πράγματα για την διάθεσή μας, την προσωπικότητά μας, το στιλ μας. Διαφορετικά ντύνεσαι όταν ξυπνάς με διάθεση, διαφορετικά όταν βαριέσαι.

Όταν εσύ έχεις την επιλογή να πας στην δουλειά με ένα απλό φούτερ και ένα ακόμα πιο απλό κολάν επειδή βαρέθηκες να διαλέξεις και σιχαίνεσαι την δουλειά σου την συγκεκριμένη μέρα, για ποιο λόγο ένα παιδί να μην έχει το ίδιο δικαίωμα με σένα; Ειδικά τώρα που κάθε του επιλογή είναι έκφραση. Ένας πολύ σημαντικός τρόπος έκφρασης. Καλή χρονιά!

Διαβάστε όλα τα άρθρα για το σχολείο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close