Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο: Συμπτώματα στο παιδί

Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο: Συμπτώματα στο παιδί. Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε πως μπορούμε να καταλάβουμε αν το παιδί μας πάσχει από πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Ένα πολύ χρήσιμο άρθρο για την υγεία των παιδιών μας.

Φαίνεται πως ο κορονοϊός μπορεί να θέσει τα υγιή παιδιά και τους υγιείς εφήβους σε κίνδυνο να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο ή αλλιώς Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, MIS-C.

Το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο είναι ένα σπάνιο αλλά εν δυνάμει θανατηφόρου συνδρόμου το οποίο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή σε πολλά όργανα και συστήματα του οργανισμού. Μερικά παραδείγματα είναι η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, τα νεφρά και το γαστρεντερικό σύστημα.

Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο: Συμπτώματα στο παιδί

Δείτε ακόμα Καραντίνα και πολύωρη έκθεση σε οθόνες και κινητά: Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά;

Συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Robert Wood Johnson του Πανεπιστημίου Rutgers, Στίβεν Χόρογουιτς, δημοσίευσε πρόσφατα μία μελέτη στο Journal of the American Medical Association η οποία περιελάμβανε 1.116 παιδιά και νεαρούς ενήλικους κάτω των 21 χρόνων.

Οι συμμετέχοντες νοσηλεύθηκαν από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, με συμπτώματα που παρέπεμπαν και στις τρεις αυτές διαταραχές. Ο ειδικός λοιπόν συνέκρινε τα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα των ασθενών προκειμένου να προσδιορίσει πως θα μπορούσε να γίνεται ακριβέστερη διάγνωση του συνδρόμου MIS-C.

Φαίνεται πως με βάση αυτά τα ευρήματα ο επιστήμονας απαντά σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν πολλούς γονείς. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα αναλύσουμε αυτά τα ευρήματα. Διαβάστε παρακάτω: 

Τι είναι το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο και γιατί είναι δύσκολη η διάγνωσή του;

Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο: Συμπτώματα στο παιδί

Το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά που στο παρελθόν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Όμως τα συμπτώματα που συνήθως εκδηλώνονται δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική διάγνωση.

Αυτό που περιπλέκει όμως την διάγνωση είναι ότι τα συμπτώματα του πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου, μοιάζουν με εκείνα της ασθένειας Kawasaki. Η ασθένεια Kawasaki, αποτελεί την κύρια αιτία της επίκτητης καρδιοπάθειας στα παιδιά.

Μπορεί τα συμπτώματα να είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια, όμως οι πιθανές επιπλοκές και θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορεί να διαφέρουν. Είναι λοιπόν σημαντικό για μία σωστή διάγνωση να υπάρξει καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση και παρακολούθηση. Ανάλογα βέβαια πάντα με την περίπτωση.

Ποιες ομοιότητες έχει το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο με τον κορονοϊό και την νόσο Kawasaki και ποιες είναι οι διαφορές;

Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο: Συμπτώματα στο παιδί

Γενικότερα τα παιδιά με πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο τείνουν να εμφανίζουν βαρύτερη νόσο σε σύγκριση με εκείνα που πάσχουν από κορονοϊό, καθώς στο πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο, συμμετέχουν περισσότερο συστήματα του οργανισμού.

Μπορεί τα παιδιά με κορονοϊό να εμφανίζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα, όπως συμβαίνει και στο πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο, όμως τα συμπτώματα αυτά συνδέονται άμεσα με τον ιό και εκδηλώνονται νωρίτερα.

Το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο φαίνεται ότι αποτελεί μία φλεγμονώδη απόκριση στην λοίμωξη με τον ιό, η οποία εμφανίζεται αρκετές εβδομάδες αργότερα, από την στιγμή που οργανισμός μολύνεται.

Συγκεκριμένα στην μελέτη του δρ Χόρογουιτς στο JAMA, το 80% των παιδιών με πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο, όσο και με κορονοϊό, παρουσίαζαν σοβαρά συμπτώματα του αναπνευστικού. Όμως παιδιά με πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο, εμφάνιζαν προβλήματα σε πολλά όργανα, όπως είναι η καρδιά.

Επίσης εμφάνιζαν εξανθήματα και ερυθρότητα στα μάτια και αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν με τα συμπτώματα της νόσου Kawasaki.

Σε σύγκριση με τη σοβαρή COVID-19 και τη νόσο Kawasaki, το σύνδρομο MIS-C είναι πιθανότερο να «πλήξει» παιδιά χωρίς υποκείμενα νοσήματα καθώς και παιδιά ηλικίας έξι ως 12 ετών.

Δείτε ακόμη Οι σοβαρές επιπτώσεις της καραντίνας στην υγεία την ψυχολογία των παιδιών Γιατρός προειδοποιεί

Πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο: Συμπτώματα στο παιδί

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιο πιθανό παιδιά με πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο να εκδηλώσουν γαστρεντερικά προβλήματα, σε μεγαλύτερο ποσοστό από παιδιά με νόσο Kawasaki.

Τόσο η ασθένεια Kawasaki όσο και το συγκεκριμένο σύνδρομο προσβάλλουν κυρίως τα αγ@ρια, όμως η νόσος Kawasaki, συνήθως εμφανίζεται σε μικρότερα παιδιά, ηλικίας δύο με τριών ετών.

Πως τα νέα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία του συνδρόμου;

Τα νέα ευρήματα που αποκτήσαμε σχετικά με αυτό το σύνδρομο, ελπίζουμε πως θα οδηγήσουν στην καλύτερη διάγνωση και θεραπεία του.

Για παράδειγμα, παρόλο που τόσο τα παιδιά με κορονοϊό όσο και τα παιδιά με το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορούν να επωφεληθούν από αντιφλεγμονώδεις θεραπείες, όπως είναι τα στεροειδή φάρμακα, τα παιδιά με το συγκεκριμένο σύνδρομο, μπορούν να έχουν επιπλέον καλύτερη έκβαση με την προσθήκη νέων θεραπειών όπως είναι η ενδοφλέβια χορήγηση της ανοσοσφαιρίνης.

Επίσης τα παιδιά με το συγκεκριμένο σύνδρομο πρέπει να παρακολουθούνται από καρδιολόγο έτσι ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως οι αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία, οι καρδιακές αρρυθμίες ή να δει ο γιατρός, αν το παιδί εμφανίσει στεφανιαία αρτηριοπάθεια.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Αν λοιπόν το παιδί έχει διαγνωστεί θετικό στον κορονοϊό μπορεί να παρουσιάσει πολλά συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι ο πυρετός που δεν πέφτει, τα εξανθήματα, η υπερβολική κούραση. Έτσι επιβάλλεται η διάγνωση από έναν ειδικό έτσι ώστε να σιγουρευτούν οι γονείς ότι το παιδί δεν πάσχει από πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί το συγκεκριμένο σύνδρομο να είσαι σοβαρό, όμως τα περισσότερα παιδιά – συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εμφανίζουν έντονα καρδιακά συμπτώματα – συνήθως αναρρώνουν πλήρως μέσα σε περίπου 30 ημέρες. Οπότε σωστή διάγνωση και ψυχραιμία.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

 

Close