κοιμάσαι-μαζί-με-το-παιδί-και-χτίζεις-δεσμούς-

Ένα κείμενο που εξηγεί για ποιον λόγο όταν το παιδί κοιμάται με την μαμά του η μητέρα χτίζει ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα σε παιδί – μαμά.

Πολλές φορές οι μαμάδες που επιλέγουν να κοιμηθούν μαζί με το παιδάκι τους, όταν ακόμη αυτό είναι μωράκι, ακούν κριτικές από τους γύρω που τους λένε ότι δεν είναι σωστή πρακτική και ότι το παιδί θα κακομάθει και θα εξαρτιέται από την μαμά και τον μπαμπά μέχρι μεγάλο.

Όμως ένα κείμενο που βρήκαμε στο The Birth Ride μας αποδεικνύει ότι παρά τις απόψεις του κόσμου, το πιο σημαντικό είναι να χτίζεις έναν ισχυρό δεσμό με το παιδί σου παρά οι απόψεις του καθένα. Διαβάστε παρακάτω:

Δείτε ακόμα Τα παιδιά “καίγονται” στο TikTok: Γιατί προειδοποιούν οι ειδικοί;

Από τη μέρα που γεννήθηκε ο γιος μου, τον νανουρίζω και τον κουνώ μέσα στην αγκαλιά μου μέχρι να αποκοιμηθεί. Mια μέρα στην δουλειά έτυχε να το αναφέρω σε μια συνάδελφο μου, τότε μου είπε πως κι εκείνη είχε κάνει το ίδιο με τον γιο της όταν ήταν μωρό.

κοιμάσαι-μαζί-με-το-παιδί-και-χτίζεις-δεσμούς-

Μου είπε πόσο πολύ όλοι της έλεγαν τότε, πως το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να μην φύγει ποτέ απ’ το κρεβάτι της κι ότι θα έμενε εκεί μέχρι να πάει φαντάρος!

Κι έπειτα μου εκμυστηρεύτηκε κάτι που συνέβη λίγες βδομάδες πριν. Μου εξήγησε πως μια μέρα ο έφηβος πια γιος της, γύρισε από το σχολείο αναστατωμένος. Δεν θέλησε να της πει τίποτα, κλείστηκε στο δωμάτιο του, φόρεσε τα ακουστικά του, έπαιξε λίγο με το κινητό του κι έβαλε τα κλάματα.

Δείτε ακόμα 5 τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να σταματήσουν να φοβούνται το σκοτάδι

Μου είπε πως προσπάθησε να του αφήσει τον χώρο που είχε ανάγκη και το βράδυ έπεσε για ύπνο χωρίς να τον ενοχλήσει. Είχε σχεδόν αποκοιμηθεί όταν η πόρτα άνοιξε κι ο γιος της μπήκε στο δωμάτιο.

κοιμάσαι-μαζί-με-το-παιδί-και-χτίζεις-δεσμούς-

Ανέβηκε στο κρεβάτι, ξάπλωσε δίπλα της, ακούμπησε το κεφάλι του στον ώμο της και δακρυσμένος της τα είπε όλα. Για εκείνο το κορίτσι που του είχε ραγίσει την καρδιά και για τους φίλους του που είχαν γελάσει μαζί του.

Της είπε πόσο πολύ δυσκολεύεται τελευταία να είναι ο εαυτός του. Τότε κι εκείνη του μίλησε για την πρώτη φορά που η καρδιά της ράγισε, για τότε που οι συμμαθητές της υπήρξαν πολύ σκληροί μαζί της.

Δείτε ακόμα Η δύναμη των παιδιών με εσωστρέφεια μπροστά σε έναν κόσμο που δεν σταματά να μιλάει

Του είπε πως καταλαβαίνει… Μίλησαν για ώρες στα σκοτεινά μέχρι που τον πήρε ο ύπνος. Ήταν ακόμη στεναχωρεμένος μα είχε πλέον φύγει το βάρος μέσα απ’την καρδιά του.

κοιμάσαι-μαζί-με-το-παιδί-και-χτίζεις-δεσμούς-

” Ξέρεις” μου είπε τελειώνοντας την αφήγηση της, ” Όταν ο γιος μου ήταν μικρός φοβόμουν τόσο πολύ μη καταλήξω τελικά με έναν έφηβο που θα με αποζητά διαρκώς τα βράδια, που δεν κατάλαβα ποτέ πόσο υπέροχο πραγματικά θα ήταν κάτι τέτοιο.”

Σμαράγδη Μαστορακάκη Τυροβολά • Trauma Informed • Childbirth Educator • Birth Doula • Mom of Two

Words by Ιrknost

All photos via: mothersblog.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close