εσωστρεφή παιδιά-συμβουλές-

Το παιδί σας είναι εσωστρεφή και πολλοί σας λένε ότι αυτό μπορεί να είναι και αδυναμία μεγαλώνοντας. Η δύναμή του είναι πολλή μεγάλη, μπροστά σε έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει και αυτό πρέπει να το κατανοήσετε!

Υπάρχουν άνθρωποι που από μικρή ηλικία φανερώνουν στοιχεία του χαρακτήρα τους που δεν είναι κοινώς αποδεκτά. Η εσωστρέφεια ανήκει σε αυτά. Γιατί στον σημερινό κόσμο πρέπει να έχεις πολλούς φίλους, πρέπει συνεχώς να δικτυώνεσαι, πρέπει να είσαι επικοινωνιακός.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσεις γνωριμίες, μία καλύτερη δουλειά και κανείς δεν θα σε θεωρεί “περίεργο” και “απροσάρμοστο”. Η κοινωνία μας προσπαθεί να “ρουφήξει” οτιδήποτε διαφορετικό. Οτιδήποτε δεν σκέφτεται, δεν πράττει και δεν ζει ανάλογα τις νόρμες που του επιβάλλουν.

Δείτε ακόμα Τα παιδιά “καίγονται” στο TikTok: Γιατί προειδοποιούν οι ειδικοί;

Και πιέζουμε τα παιδιά να μιλούν περισσότερο χωρίς να θέλουν, να έχουν πολλούς φίλους χωρίς να θέλουν, να χαμογελούν πάντα και σε όλους χωρίς να θέλουν. Γιατί πρέπει να γίνει κοινωνικό. Πρέπει να προσαρμοστεί. Λοιπόν ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ και αυτό το κείμενο θα σας εξηγήσει γιατί. Διαβάστε παρακάτω:

“Όταν ήμουν εννιά χρονών πήγα στην καλοκαιρινή κατασκήνωση για πρώτη φορά. Η μητέρα μου έφτιαξε μια βαλίτσα γεμάτη βιβλία, πράγμα που μου φαινόταν απολύτως φυσιολογικό γιατί στην οικογένειά μου ήταν κύρια ομαδική δραστηριότητα.

Κι αυτό μπορεί να σας ακούγεται αντικοινωνικό απλα για εμάς ήταν ένας διαφορετικός τρόπος κοινωνικότητας. Έχεις τη ζωώδη ζεστασιά της οικογένειάς σου, να κάθεται δίπλα σου, αλλά παράλληλα είσαι ελεύθερος να περιπλανιέσαι στη γη της περιπέτειας μέσα στο μυαλό σου.

Δείτε ακόμα Ερωτική απογοήτευση στην εφηβεία: Πώς μπορεί ο γονιός να στηρίξει το παιδί;

Και θεωρούσα ότι η κατασκήνωση θα είναι ακριβώς έτσι, αλλά και ακόμα καλύτερη. Είχα μια εικόνα 10 κοριτσιών να κάθονται σε μία σκηνή διαβάζοντας βιβλία και φορώντας ασορτί νυχτικά. Η κατασκήνωση ήταν σαν πάρτι, αλλά χωρίς αλκοόλ.

Και την πρώτη κιόλας μέρα η σύμβουλος μας μάζεψε όλες μαζί και μας έμαθε μια κραυγή που μας είπε οτι έπρεπε να λέμε κάθε μέρα για το υπόλοιπο καλοκαίρι προκειμένου να ανεβάσουμε το ηθικό της κατασκήνωσης.

Αν και δεν ήμουν ενθουσιασμένη με το εγχείρημα, έλεγα την κραυγή μαζί με όλες τις άλλες, περιμένοντας πότε θα έρθει η ώρα που θα αποσυρθώ να διαβάσω με την ησυχία μου τα βιβλία μου. Την πρώτη μέρα που έβγαλα το βιβλίο από τη βαλίτσα μου, με πλησίασε το πιο κουλ κορίτσι της παρέας και μου είπε “γιατί είσαι τόσο ήσυχη;”

Δείτε ακόμα Στην Ιταλία τα παιδιά δεν είναι υποχρεωμένα να βλέπουν τους παππούδες τους

Δεν απάντησα αλλά έβαλα τα βιβλία στη βαλίτσα μου και τα άφησα εκεί για όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι. Και αισθανόμουν λίγο ένοχη γι’ αυτό γιατί ενιωθα ότι τα βιβλία μου με χρειάζονται με έναν τρόπο. Ότι με φώναζαν κι εγώ τα εγκατέλειπα.

Τώρα σας λέω την ιστορία με την κατασκήνωση ενώ μπορώ να πω άλλες 50 ίδιες με αυτή για να σας εξηγήσω πως κάθε φορά που λάμβανα το μήνυμα ότι ο ήρεμος και εσωστρεφής τρόπος ζωής μου δεν ήταν απαραίτητα σωστός, ότι θα έπρεπε να προσπαθήσω να είμαι πιο εξωστρεφής, προσπαθούσα να είμαι.

εσωστρεφή παιδιά-συμβουλές-

Βαθιά μέσα μου όμως ήξερα ότι αυτό ήταν λάθος και ότι οι εσωστρεφείς μια χαρά ήταν όπως ήταν. Αλλά για χρόνια αρνιόμουν την διαίσθησή μου και έτσι έγινα δικηγόρος αντί να γίνω συγγραφέας όπως ονειρευόμουν, εν μέρει γιατί ήθελα να αποδείξω στον εαυτό μου ότι ήμουν δυναμική.

Δείτε ακόμα “Ο λόγος που βάζουμε τα παιδιά μας για ύπνο από τις 20:00”

Θυμάμαι ότι πήγαινα σε μπαρ με πολύ κόσμο για ποτό αντί να κάτσω σπίτι με φίλους που το προτιμούσα. Και έκανα όλες αυτές τις επιλογές αυταπάρνησης τόσο αντανακλαστικά που δεν είχα συναίσθηση ότι τις έκανα.

Αυτό ειναι κάτι που κάνουν πολύ εσωστρεφείς και είναι εις βάρος τους βέβαια, αλλά είναι επίσης εις βάρος των συναδέλφων τους και εις βάρος των κοινοτήτων μας.

Και με κίνδυνο να ακουστω υπερβολική, είναι εις βάρος του κόσμου. Γιατί όταν πρόκειται για δημιουργικότητα και ηγεσία χρειαζόμαστε τους εσωστγρεφείς να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα.

Δείτε ακόμα Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει τη ζωή των γονιών του…

Όλοι απο μικροί καταπιέζουμε την εσωστρέφειά μας, γιατί έτσι έχουμε μάθει από την κοινωνία. Το να είσαι εσωστρεφής, δεν σημαίνε ότι είσαι ντροπαλός. Η ντροπή έχει να κάνει με τον φόβο της κοινωνικής κρίσης. Η εσωστρέφεια έχει να κάνει περισσότερο με το πώς αντιδράς σε κοινωνικά ερεθίσματα.

Οι εξωστρεφείς επιθυμούν μεγάλες ποσότητες εξωτερικών ερεθισμάτων ενώ οι εσωστρεφείς αισθάνονται πιο ικανοί και σε εγρήγορση όταν βρίσκονται σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

Σε μια κουλτούρα όπου η κοινωνικότητα και η εξωστρέφεια θεωρούνται τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, η εσωστρέφεια μπορεί να είναι δύσκολη, ακόμα και ντροπιαστική.

Δείτε ακόμα Η κατανόηση της πραγματικότητας θα βοηθήσει τους εφήβους να διαχειριστούν τις άσχημες σκέψεις

«Ντρέπεται», σπεύδουν να εξηγήσουν γονείς με απολογητικό βλέμμα όταν τα παιδιά τους σωπαίνουν, χαμηλώνουν το βλέμμα ή κρύβονται, αρνούμενα να υποταχθούν στους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς.

εσωστρεφή παιδιά-συμβουλές-

Η συστολή δεν ανήκει στις ιδιότητες που ενισχύουν τη γονεϊκή υπερηφάνεια, οπωσδήποτε όμως είναι προτιμότερη από την αγένεια ή, ακόμα χειρότερα, την αντικοινωνικότητα.

Με την αυτοπροβολή και τις δημόσιες σχέσεις να έχουν αναχθεί σε ύψιστες αξίες, γονείς και εκπαιδευτικοί εύλογα τείνουν να επιβραβεύουν την εξωστρέφεια, την αυξημένη κοινωνικότητα και τη λεκτική επιδεξιότητα, ακόμα και στις πολύ νεαρές ηλικίες.

Δείτε ακόμα Ως παιδί πλήρωσα για όλα τα παιδικά μου λάθη σαν να ήμουν ενήλικος

Η εσωστρέφεια -μαζί με τα “ξαδέλφια” της, την ευαισθησία, τη σοβαρότητα και τη συστολή- έχει γίνει πια ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας δευτεροκλασάτο, κάτι μεταξύ απογοητευτικού και παθολογικού.

Η εξωστρέφεια ως τύπος προσωπικότητας είναι εξαιρετικά γοητευτική, την έχουμε όμως μετατρέψει σε καταπιεστικό δεδομένο, με το οποίο οι περισσότεροι νιώθουμε πως οφείλουμε να συμμορφωθούμε.

Ας σκεφτούμε όμως πως τουλάχιστον ένας στους τρεις ανθρώπους που γνωρίζουμε είναι εσωστρεφής. Είναι τα άτομα που προτιμούν να ακούνε παρά να μιλάνε. Να διαβάζουν παρά να ξεφαντώνουν.

Δείτε ακόμα Sittervising: Γιατί οι νέοι γονείς αφήνουν τα παιδιά να παίζουν τελείως μόνα τους;

Καινοτομούν και δημιουργούν, χωρίς να επιδιώκουν την προσωπική τους προβολή. Αποδίδουν καλύτερα όταν σκέφτονται μόνοι τους παρά σε ομάδες. Συχνά περνάνε απαρατήρητοι…”.

Κι όμως η ιστορία είναι γεμάτη από σπουδαίους εσωστρεφείς: Από τον Μαχάτμα Γκάντι, τον Μαρσέλ Προυστ και τον Άλμπερτ Αϊνστάιν μέχρι την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον Γουόρεν Μπάφετ.

Και από πολλούς αφανείς αλλά σημαντικούς, όπως τον άντρα σου ή τη γυναίκα σου, το παιδί σου ή τους γονείς σου. Ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Οι εσωστρεφείς είναι παντού.

Δείτε ακόμα Μην αγοράζεις στο παιδί όλα αυτά που ήθελες εσύ μικρός

Χωρίς τους εσωστρεφείς, θα είχαμε στερηθεί σημαντικές ανακαλύψεις, μοναδικά έργα τέχνης και πολιτικά κινήματα. Χωρίς αυτούς δεν θα είχε διατυπωθεί ποτέ η θεωρία της σχετικότητας. Δεν θα είχε γραφτεί το 1984. Δεν θα υπήρχαν τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ.

εσωστρεφή παιδιά-συμβουλές-

Απόσπασμα από την ομιλία της Σούζαν Κέιν (Susan Cain), δικηγόρου και συγγραφέως του best seller «Η δύναμη των εσωστρεφών»

All photos via: mothersblog.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close