Το έφηβο παιδί μου έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση – Τί να κάνω; Συμβουλές για το πως να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την χαμηλή αυτοεκτίμησή του.
Πολλά παιδιά στην εφηβεία έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Οι πιο συνηθισμένοι όμως, είναι δύο. Ο πρώτος λόγος είναι η ανάγκη του παιδιού να νιώσει αποδεκτό. Αυτό το κάνει να νιώθει μερικές φορές μειονεκτικά όταν δεν μπορεί να βρει εύκολα παρέες.
Ή όταν κάποια άλλα παιδιά το εκφοβίζουν στο σχολείο. Επίσης τα παιδιά στην εφηβεία από την μία τα αμφισβητούν όλα από την άλλη ακολουθούν τα πρότυπα ομορφιάς πιστά. Αν λοιπόν ένα παιδί στην εφηβεία δεν πληροί αυτά τα πρότυπα ομορφιάς νομίζει ότι είναι άσχημο.
Δείτε ακόμα Εφηβεία: Τί αλλαγές γίνονται στο σώμα των παιδιών και πότε;
Υπάρχουν επίσης και παιδιά τα οποία είναι ντροπαλά από την φύση τους. Δεν κάνουν εύκολα φιλίες, τα κοροϊδεύουν στο σχολείο και γενικότερα δεν νιώθουν αποδεκτά σε μία ηλικιακή φάση που η αποδοχή είναι μείζονος σημασίας.
Στο σημερινό άρθρο θα σας βοηθήσουμε να βρείτε τους τρόπος να ενισχύσετε την χαμηλή αυτοεκτίμηση του παιδιού που βρίσκεται στην εφηβεία. Διαβάστε παρακάτω:
Ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει μέρος σε δραστηριότητες
Καταρχάς θα πρέπει να σας ενημερώσουμε πως σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους θα πρέπει σαν γονείς να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να παίρνουν μέρος σε δραστηριότητες από μικρή ηλικία ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα τους.
Με αυτόν τον τρόπο θα τα βοηθήσετε να βρουν περισσότερους φίλους, να αποκτήσουν χόμπι και ενδιαφέροντα, να νιώσουν πως ασχολούνται με κάτι που τους αρέσει, να νιώσουν περήφανα για τον εαυτό τους και φυσικά να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να χτιστεί πολύ πριν το παιδί μπει στην εφηβεία. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά γίνονται λιγότερο ντροπαλά. Αν όμως το παιδί σας είναι ντροπαλό και ετοιμάζεται να μπει στην εφηβεία δεν σημαίνει πως το παιχνίδι έχει χαθεί οριστικά.
Δείτε ακόμα Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στην εφηβεία: Μαμά σεβάσου τις επιλογές του παιδιού σου
Μπορείτε να μιλήσετε με το έφηβο παιδί σας και να το βοηθήσετε να ερευνήσει τι του αρέσει και με τι θα ήθελε να ασχοληθεί στον ελεύθερο χρόνο του. Με τον αθλητισμό, την ζωγραφική, το θέατρο, τον χορό, οτιδήποτε του αρέσει.
Έτσι σιγά σιγά θα ξεκινήσει να κοινωνικοποιείται αφού ακόμη και σε μία ηλικιακή φάση που οι ανασφάλειες αγγίζουν το κόκκινο, θα ξεκινήσει να συναναστρέφεται με συνομήλικους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, θα ξεκινήσει να νιώθει περηφάνια για τα κατορθώματά του και θα κάνει περισσότερους φίλους.
Μπορείς να κάνεις φιλίες ακόμη κι αν είσαι ντροπαλό παιδί
Το παιδί είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ότι ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα του μπορεί να κάνει φιλίες. Το ότι είναι πολύ ντροπαλό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρει φίλους που να το αγαπήσουν γι’ αυτό που είναι.
Σε κάθε τάξη, σε κάθε σχολείο, σε κάθε εξωσχολική δραστηριότητα πάντα υπάρχει κάποιος πιο φιλικός και πιο κοινωνικός από σένα που θα ενδιαφερθεί να σε γνωρίσει. Αν το παιδί το καταλάβει αυτό θα το βοηθήσετε να αγαπήσει τον εαυτό του και όλα αυτά τα στοιχεία της προσωπικότητάς του, που το κάνουν μοναδικό.
Σίγουρα θα πρέπει σιγά σιγά να βελτιώνει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Όμως το να βελτιώσει τις κοινωνικές δεξιότητες σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι από ένα παιδί που είναι κλεισμένο στο καβούκι του ξαφνικά θα γίνει η ψυχή κάθε πάρτι.
Δείτε ακόμα “Μη μπεις ξανά στο δωμάτιό μου. ‘Οποτε έρχεσαι με πρήζεις
Πρέπει να αφήσουμε το παιδί να διατηρήσει εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, που το αντιπροσωπεύουν και να μην προσπαθούμε να το πείσουμε ότι για κάποιο λόγο, αυτό που είναι, δεν είναι σωστό.
Απλά ένα ντροπαλό παιδί με βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες, είναι σε θέση να μιλήσει με συνομήλικους και όχι μόνο που θα το πλησιάσουν. Μεγαλώνοντας μπορεί να θελήσει να βελτιώσει μερικά στοιχεία του χαρακτήρα του, αλλά αυτό θα γίνει μόνο επειδή το ίδιο το αποφάσισε.
Βοηθήστε το παιδί να εστιάσει σε αυτά που έχει καταφέρει στην ζωή του
Ένα παιδί στην εφηβεία τα αμφισβητεί όλα και πολλές φορές αμφισβητεί και τον ίδιο του τον εαυτό. Έχει τόσο ανάγκη την αποδοχή από τους συνομήλικους και την κοινωνία συνολικότερα, που κάθε μικρή αποτυχία για το παιδί φαντάζει τεράστια.
Θα πρέπει λοιπόν μέσα από συζητήσεις, προσωπικά μας βιώματα, ιστορίες από την δική μας εφηβεία, να του δείξουμε ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και πως δεν είναι το κάθε λάθος τόσο καταστροφικό όσο φαντάζει στο δικό του μυαλό.
Θα πρέπει μέσα από συζητήσεις και ενθάρρυνση, να βοηθήσουμε το παιδί να αλλάξει την οπτική γωνία που βλέπει τα πράγματα. Αντί να στεναχωριέται που ένας από τους φίλους του δεν του μιλάει πια, χωρίς να φταίει εκείνο κάπου, ας το κάνουμε να εστιάσει σε εκείνους τους φίλους που κατάφερε να γνωρίσει και που το αγαπούν πολύ.
Δείτε ακόμα Πως τα social media αυξάνουν τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών στην εφηβεία
Αντί να αγχώνεται που πήρε σε ένα διαγώνισμα χαμηλό βαθμό ας χαρεί που κατάφερε να βελτιώσει τις ικανότητές του κάπου αλλού. Γενικότερα βοηθήστε το παιδί σε κάθε αποτυχία του να μην τα βάφει μαύρα και σιγά σιγά θα μάθει από μόνο του να φιλτράρει τα σημαντικά αυτής της ζωής.
Αποδεχτείτε το παιδί σας άνευ όρων
Το παιδί έχει ανάγκη την αποδοχή. Μπορεί στα μάτια σας να φαίνεται ότι πλέον περισσότερη ανάγκη έχει την γνώμη των φίλων παρά την δίκη σας όμως να ξέρετε ότι σε όλες τις ηλικιακές φάσεις, τα παιδιά πάνω από όλα επιζητούν το μπράβο των γονιών τους.
Μπορεί ούτε και τα ίδια να το ξέρουν ή να το αναγνωρίζουν. Όμως οι ενήλικες που μεγάλωσαν σε ένα σπίτι που οι γονείς αποδέχονταν τα παιδιά τους με όλα τα ελαττώματα και τα προτερήματα, έγιναν ενήλικες με ισχυρή αυτοπεποίθηση που εν τέλει δεν έχουν ανάγκη ούτε τους γονείς τους πλέον, για να νιώσουν όμορφα με τον εαυτό τους.
Αντίστροφα, παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον αμφισβήτησης, για τα κιλά, τον χαρακτήρα κοκ, έγιναν ενήλικες με ανασφάλειες, που ποτέ δεν νιώθουν ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους και ποτέ δεν νιώθουν ότι είναι αρκετοί για τους άλλους.
Βρείτε κώδικες επικοινωνίας
Η εφηβεία είναι μία δύσκολη ηλικία και για τους εφήβους και για τους γονείς τους. Οι γονείς ενώ μέχρι πριν ένιωθαν πως είχαν τον πλήρη έλεγχο των παιδιών τους, ξαφνικά νιώθουν πως τα παιδιά έχουν μεγαλώσει απότομα και οι αλλαγές είναι τόσες πολλές που η επικοινωνία χάνετε.
Λέξεις που οι μεγάλοι δεν αναγνωρίζουν, μουσική που οι μεγάλοι δεν επικροτούν, ντύσιμο που στους μεγάλους δεν αρέσει και τόσο, τρόπος σκέψης για τον κόσμο και τις ανθρώπινες σχέσεις που οι μεγάλοι δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν.
Η γονεϊκότητα είναι σαν το επάγγελμα του παιδαγωγού. Χρειάζεσαι σεμινάρια που να σε βελτιώνουν για να μπορείς να ανταπεξέλθεις. Φυσικά δεν εννοούμε να πάτε όντως σε κάποιο σεμινάριο, αλλά θα πρέπει διαρκώς να μην μένετε εκτός εποχής.
Δείτε ακόμα «Πάντα στο κόκκινο»: Η ταινία της Disney για το άγχος των εφήβων
Μην κριτικάρετε την μουσική που ακούν τα παιδιά σας. Μπορεί οι στίχοι να μην σας αρέσουν ή ο ήχος να σας φαίνεται ρηχός αλλά από το να συγκρίνεται την δική τους μουσική με την δική σας, μπορείτε να ακούσετε την μουσική τους και μετά να βάλετε κι εσείς ένα δικό σας αγαπημένο τραγούδι.
Κι αν τα τραγούδια που ακούν σας φαίνονται παράξενα ή ότι περνούν λάθος μηνύματα, δεν χρειάζεται να απαγορεύσετε να τα ακούν ή να ασκείτε κριτική στο γούστο τους. Μπορείτε να τους εξηγήσετε για ποιον λόγο τα μηνύματα δεν είναι σωστά.
Μην ξεχνάτε ότι πολλά παιδιά ακούν μουσική για τον ήχο και δεν δίνουν σημασία στον στίχο. Ο ανιψιός μου στα 12, τον έπιασα να ακούει ένα ρατσιστικό τραγούδι για τους Αλβανούς. Του εξήγησα με όμορφο τρόπο ότι οι στίχοι δεν είναι όμορφοι και προσπαθούσα να καταλάβω αν συμφωνούσε με τους στίχους.
Δείτε ακόμα Η βαλίτσα της εφηβείας
Λοιπόν, δεν συμφωνούσε με τους στίχους. Το είχε στο κινητό του επειδή ήταν της μόδας να το έχεις στο κινητό σου. Αυτό πρέπει να το έχετε στο μυαλό σας γενικά. Όταν προσπαθείτε να πλησιάσετε το έφηβο παιδί σας, θα πρέπει να το κάνετε με έναν τρόπο που να του δείχνετε ότι του έχετε εμπιστοσύνη.
Ότι δεν προσπαθείτε να επιβάλλεται τα δικά σας θέλω, τα δικά σας πιστεύω και τις δικές σας αξίες στα παιδιά. Προσπαθείτε απλά σαν μεγαλύτερος να συμβουλεύσετε και πάντα να ακούτε και την δική τους πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί βελτιώνει την αυτοπεποίθησή του.
Διότι μαθαίνει από τους γονείς του πως γίνονται οι υγιείς διάλογοι, νιώθει μία σιγουριά για τις επιλογές του και ταυτόχρονα μαθαίνει να υποστηρίζει αυτές τις επιλογές. Μεγαλώνοντας θα μάθει να ξεχωρίζει με αυτόν τον τρόπο πιο εύκολα τις λάθος από τις σωστές επιλογές σε όλους τους τομείς.
Επικοινωνήστε με έναν ψυχολόγο
Υπάρχουν παιδιά που είναι κλεισμένα στον εαυτό τους εξαιτίας κάποιων οικογενειακών προβλημάτων όπως ένα διαζύγιο ή εξαιτίας σχολικού και άλλου είδους εκφοβισμού. Σε αυτήν την περίπτωση είναι ωφέλιμο να πραγματοποιηθούν οικογενειακές συνεδρίες με το παιδί.
Ο ψυχολόγος θα σας καθοδηγήσει όσων αφορά την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει το παιδί αλλά θα βοηθήσει και το παιδί να ξεπεράσει στιγμές που το σημάδεψαν και να προχωρήσει μπροστά, με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος