Αυτές οι τροφές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω κλιματικής αλλαγής. Ποιες είναι και ποιοι είναι οι παράγοντες που τις επηρεάζουν;
Εδώ και πολύ καιρό οι επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή όχι μόνο στον πλανήτη γενικά αλλά και στον άνθρωπο πιο συγκεκριμένα. Σύμφωνα λοιπόν με την επιστημονική κοινότητα, αυτές οι τροφές κινδυνεύουν στα επόμενα χρόνια να εξαφανιστούν εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει.
Ο πλανήτης είναι φτιαγμένος με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο. Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη και σίγουρα, αν κάτι σταματήσει να λειτουργεί όπως πρέπει, τα έμβια όντα που ζουν στη Γη θα επηρεαστούν με κάθε τρόπο. Φαίνεται λοιπόν πως σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα και έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, αυτές οι τροφές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω κλιματικής κρίσης. Διαβάστε παρακάτω:
Οι τροφές που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της κλιματικής κρίσης
Το μέλι
Το μέλι παράγεται από τις μέλισσες. Πιο συγκεκριμένα οι μέλισσες πηγαίνουν από λουλούδι σε λουλούδι και από δέντρο σε δέντρο και με την γύρη που συγκεντρώνουν, γυρίζοντας στη κυψέλη τους παράγουν το μέλι για να τραφούν. Αυτό το μέλι, το συλλέγουμε εμείς κι αν ξέρεις να σέβεσαι το περιβάλλον, ποτέ δεν το παίρνεις όλο.
Αφήνεις πάντα πίσω όσο χρειάζονται για να τραφούν οι ίδιες και φυσικά συμπληρώνεις την διατροφή τους με σπιτικά σιρόπια. Τα τελευταία χρόνια μεγάλες εκτάσεις δασών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ολοκληρωτικά εξαιτίας των πυρκαγιών.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι αν τα δάση συνεχίζουν να καίγονται με την ίδια ταχύτητα, οι μέλισσες από ένα σημείο και μετά θα εξαφανιστούν, οπότε θα εξαφανιστεί και το μέλι. Ήδη στο εξωτερικό συζητιέται η ιδέα να φτιάξουν ρομπότ μέλισσες, κάτι που σίγουρα δεν είναι αισιόδοξο για το μέλλον των μελισσών.

Photo via: Awesome Daily Vlog
Η σοκολάτα
Η σοκολάτα παράγεται από κόκκους κακάο οι οποίοι βγαίνουν από το κακαόδεντρο. Το συγκεκριμένο δέντρο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις αλλαγές θερμοκρασίες και υγρασίας του περιβάλλοντος. Καθώς η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τις συνθήκες καλλιέργειας, το μέλλον της παραγωγής σοκολάτας είναι αβέβαιο.

Photo via: Diego Concepción
Οι μπανάνες
Η μπανάνα Cavendish, που είναι και η πιο συχνά εξαγόμενη ποικιλία, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης αντιμετωπίζει μία θανατηφόρα μυκητιακή ασθένεια που ονομάζεται νόσος του Παναμά. Χωρίς βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, η εξαφάνιση αυτού του είδους μπανάνας, θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές και διατροφικές επιπτώσεις.
Ο καφές
Όπως και το κακάο έτσι και τα φυτά του καφέ είναι ευαίσθητα σε παράσιτα και ασθένειες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον η αποψίλωση των δασών και η υποβάθμιση της γης απειλούν τις περιοχές που καλλιεργούν καφέ. Έτσι, θέτουν σε κίνδυνο αυτό το αγαπημένο ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Photo via: Polina Tankilevitch
Τα θαλασσινά
Φέτος το Καλοκαίρι στην Ελλάδα υπήρξε μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη θαλασσινών και ψαριών καθώς και με την εμφάνιση των μοβ τσουχτρών. Ειδικά στην Εύβοια οι ψαράδες αντιμετώπισαν μεγάλη κρίση, αφού τα ψάρια εξαιτίας της υπεραλίευσης αλλά και των μοβ τσουχτρών είχαν έλλειψη. Η υπεραλίευση φαίνεται πως συμβάλει αρνητικά και στα θαλασσινά αφού οι τρέχουσες αλιευτικές πρακτικές καταστρέφουν ολόκληρες γενιές ψαριών και θαλασσινών.
Το κρασί
Ορισμένες ποικιλίες σταφυλιού είναι πολύ ευαίσθητες στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο λόγος για τον οποίο τα ονόματα των κρασιών προστατεύονται τόσο πολύ από τις τοποθεσίες τους είναι ότι ακόμη και η πιο μικρή αλλαγή μπορεί να βοηθήσει σε διαφορά στη γεύση και στη ποιότητα. Η περιβαλλοντική κρίση λοιπόν τα επιβαρύνει αφού για να διατηρηθούν οι ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας σταφυλιών, οι οινοπαραγωγοί αναζητούν ήδη μεγαλύτερα υψόμετρα για να παράγουν τις διάσημες ποικιλίες τους.
Αν η απώλεια των αγαπημένων σας γεύσεων δεν είναι αρκετά ανησυχητική, μία μελέτη του 2013 προέβλεψε ότι η βιώσιμη γη για την καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών, θα μπορούσε να μειωθεί μέχρι και 73% μέχρι το 2050.
Τα αμύγδαλα
Οι αμυγδαλιές απαιτούν σημαντική ποσότητα νερού για την παραγωγή ξηρών καρπών και οι συνθήκες ξηρασίες σε περιοχές σημαντικής παραγωγής όπως η Καλιφόρνια, γίνονται πιο συχνές και σοβαρές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η λειψυδρία θα μπορούσε λοιπόν να θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή αμυγδαλών στο μέλλον.

Photo via: Kafeel Ahmed
Το αβοκάντο
Και τα δέντρα αβοκάντο απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν. Η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει αυτές τις συνθήκες σε πολλές περιοχές. Η ξηρασία, ο καύσωνας και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα βροχοπτώσεων θέτουν σημαντικές προκλήσεις για την καλλιέργεια του αβοκάντο. Μάλιστα τα παραδείγματα απεικονίζουν τη διασύνδεση των συστημάτων διατροφής μας με την υγεία του πλανήτη.
Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων απαιτεί συλλογικές προσπάθειες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προστασία των οικοτόπων, την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση υπεύθυνων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής. Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τα τρόφιμα αλλά και τους ανθρώπους, αφού σύμφωνα με έρευνες τους γερνά πριν την ώρα τους.
Σχετικά άρθρα:
- Γιατί επιβάλλεται να μπει η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία;
- Κλιματική Αλλαγή: Τι είναι το Φαινόμενο Ελ Νίνιο που απειλεί να εξαφανίσει τις εποχές;
- Επιστήμονες από την Ιαπωνία εφηύραν πλαστικό που διαλύεται στη θάλασσα σε λίγες ώρες
Ποιες είναι οι σκέψεις σας διαβάζοντας αυτό το άρθρο; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.
Photo cover via: Godfrey Phiri
Όλα τα άρθρα για το περιβάλλον στο daddy-cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.