τεστ-πόσα-χρώματα-μπορείς-να-δεις-

Ένα επιστημονικό τεστ θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν μπορείτε στην πραγματικότητα να δείτε όλα τα χρώματα ή όχι.

Μπορεί να μην το γνωρίζατε αλλά ούτε το ανθρώπινο μάτι είναι σε θέση να αντιληφθεί και να δει όλα τα χρώματα. Είναι μερικοί άνθρωποι, που βλέπουν πολύ λιγότερα χρώματα από το συνηθισμένο, ένα μεγάλο ποσοστό που βλέπουν τα περισσότερα και βασικά χρώματα αλλά και ένα μικρότερο μέρος, που μπορεί να δει τα περισσότερα χρώματα.

Το συγκεκριμένο τεστ που θα μοιραστούμε μαζί σας φτιάχτηκε από επιστήμονα. Σύμφωνα με το τεστ, βλέπεις την εικόνα που θα μοιραστούμε μαζί σου παρακάτω και ανάλογα με το πόσα χρώματα θα δεις, θα καταλάβεις και σε ποια κατηγορία ανθρώπων ανήκεις. Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμα Τεστ παρατηρητικότητας: Κατάφερε να βρεις τον κρυμμένο κάβουρα και γίνε ο πιο παρατηρητικός της παρέας

Έχει γίνει προφανές ότι η ικανότητα να βλέπεις διάφορα χρώματα ποικίλλει πολύ από άτομο σε άτομο. Ο λόγος για αυτό πηγάζει από τις διαφορές στον αριθμό των κωνικών κυττάρων που έχει ο καθένας μας μέσα στα μάτια του.

Αυτά τα κύτταρα λειτουργούν ως φωτοϋποδοχείς. ο αριθμός που έχετε επηρεάζει τον αριθμό των χρωμάτων του φάσματος του ορατού φωτός που μπορείτε να διαλέξετε.

Δείτε ακόμα Είστε διάνοιες στα Μαθηματικά; Αποδείξτε το βρίσκοντας την λύση σε αυτό το τεστ

Το απλό τεστ που δημοσιεύεται παρακάτω δημιουργήθηκε από την καθηγήτρια Diana Derval. Απαντήστε στην ερώτηση και, στη συνέχεια, ελέγξτε τις απαντήσεις και θα μπορείτε να μάθετε πόσο καλά βλέπετε τον κόσμο γύρω σας — και πόσο διαφέρει η αντίληψή σας από τους άλλους ανθρώπους.

Μετρήστε τον αριθμό των χρωμάτων και των αποχρώσεων που μπορείτε να δείτε στην εικόνα:

τεστ-πόσα-χρώματα-μπορείς-να-δεις-

Άμα δεις…

Λιγότερο από 20 χρώματα: Είστε διχρωματικοί. Αυτό σημαίνει ότι έχετε μόνο δύο τύπους κώνων κυττάρων. «Ωστόσο, μην ανησυχείτε – έχετε καλή παρέα εδώ, αφού τα σκυλιά έχουν ακριβώς το ίδιο είδος όρασης», αστειεύεται η καθηγήτρια Derval.

Ίσως σας αρέσει περισσότερο να φοράτε ρούχα σε μαύρο, μπεζ ή σκούρο μπλε χρώμα. Το είκοσι πέντε τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι διχρωματικοί.

Μεταξύ 20 και 33 χρωμάτων: Έχετε τριχρωματική όραση. Αυτό σημαίνει ότι τα μάτια σας έχουν τρεις τύπους κώνων κυττάρων. Είστε σε θέση να αντιλαμβάνεστε καλά τα μοβ, σκούρα μπλε, πράσινα και κόκκινα χρώματα. Αυτό είναι υπέροχο – το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το ίδιο είδος όρασης με εσάς.

Δείτε ακόμα Τεστ παρατηρητικότητας: Αν καταφέρεις να βρεις το κρυμμένο ζώο ανήκεις στο 1% του πληθυσμού

Μεταξύ 34 και 39 χρωμάτων: Ουάου! Έχετε τετραχρωμική όραση. Όπως οι μέλισσες, έχετε τέσσερα διαφορετικά είδη κωνικών κυττάρων στα μάτια σας και βλέπετε την πλειοψηφία των χρωμάτων στο φάσμα του ορατού φωτός.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν είστε λάτρης του κίτρινου και δεν έχετε σχεδόν καθόλου κίτρινα ρούχα στην γκαρνταρόμπα σας. Μόνο το 25% των ανθρώπων μπορεί να δει όλα τα χρώματα στο φάσμα.

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα τεστ στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close