η-ασιατική-γρίπη-του-1957-

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Η Ασιατική γρίπη του 1957 που εξελίχθηκε σε πανδημία. Η Ασιατική γρίπη του 1957 που ξεκίνησε από την Κίνα και εξελίχθηκε σε πανδημία. Πως αντέδρασε τότε η Ελλάδα και τι έγινε μετά το εμβόλιο;

Η επιδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει τόσο πολύ την καθημερινότητά μας από το 2020, που πλέον δεν θυμόμασταν πως ζούσαμε πριν από αυτό, χωρίς μάσκες και αντισηπτικά. Μπορεί η ανθρωπότητα να συνταράχθηκε διότι είχε πολλά χρόνια να ξεσπάσει μία πανδημία ή επιδημία όμως ο κορονοϊός δεν είναι η μόνη πρόκληση για την ανθρωπότητα.

Στο παρελθόν οι άνθρωποι είχαν έρθει και άλλες φορές αντιμέτωποι με πανδημίες ή επιδημίες που είχαν στερήσει την ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Η ιστορία επαναλαμβάνεται λοιπόν και σήμερα θα μιλήσουμε για την Ασιατική γρίπη.

Δείτε ακόμα Εξαφάνισε ζωή και φως του ήλιου: Ο μετεωρίτης-μαμούθ που έφερε στη Γη δυο χρόνια μόνιμης νύχτας

Η Ασιατική γρίπη έχει πολλά κοινά με τον κορονοϊό διότι ξεκίνησε και αυτή από τον Κίνα και μέσα σε 4 μήνες έγινε παγκόσμια πανδημία που πανικόβαλλε τους ανθρώπους και στέρησε την ζωή σε μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για την Ασιατική γρίπη του 1957

Η πανδημία της Ασιατικής γρίπης ξεκίνησε το 1957 και ήταν η δεύτερη πανδημία που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα, μετά την ισπανική γρίπη. Η Ασιατική γρίπη ξεκίνησε στην Κίνα όμως μέσα σε 4 μήνες εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπορεί να είχε μικρότερη θνησιμότητα από την ισπανική γρίπη όμως και η Ασιατική γρίπη άφησε πίσω της νεκρούς, περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Το Φεβρουάριο του 1957 στην πόλη Γιουνάν της Κίνας εμφανίστηκε μία νέα γρίπη, με την επιστημονική ορολογία Η2Ν2.

Μέσα σε δύο μήνες λοιπόν η Ασιατική γρίπη μετρούσε 250.000 κρούσματα στο Χονγκ Κονγκ και συνέχισε να εξαπλώνετε στη Σιγκαπούρη, στην Ταϊβάν και στην Ιαπωνία. Μέχρι τον Ιούνιο η ασιατική γρίπη είχε εξαπλωθεί σε 20 χώρες και αποτελούσε παγκόσμια απειλή.

Όταν η Ασιατική γρίπη έφτασε στην Αμερική

Τον Ιούνιο του 1957 εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα και στην Αμερική και συγκεκριμένα σε ναυτικές βάσεις και στην συνέχεια η ασιατική γρίπη έφτασε και στη Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ασιατική γρίπη εξαπλωνόταν ως επί το πλείστον μέσω των χερσαίων διαδρομών από την Ρωσία στη Σκανδιναβία και την Ανατολική Ευρώπη και στο διεθνές εκκλησιαστικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αϊόβα.

Σε αυτό το εκκλησιαστικό συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 1.500 σύνεδροι, 43 πολιτείες και 9 χώρες. Όπως και στην περίπτωση της ισπανικής γρίπης, οι επιστήμονες εκτιμούσαν για την ασιατική γρίπη ότι θα χωριστεί σε κύματα με το πρώτο κύμα να είναι πιο εύκολο από το δεύτερο.

η-ασιατική-γρίπη-του-1957-

Photo via: CNN.com

Έτσι κι έγινε. Το Καλοκαίρι η Ασιατική γρίπη ήταν κάπως υπό έλεγχο στην Αμερική, όμως το Φθινόπωρο το άνοιγμα των σχολείων εκτόξευσε τα κρούσματα. Συγκεκριμένα τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί στα σχολεία άγγιζαν το ποσοστό του 40%.

Το εμβόλιο για την Ασιατική γρίπη δημιουργήθηκε 3 μήνες μετά το πρώτο κρούσμα.

Η παραγωγή εμβολίων για την Ασιατική γρίπη ξεκίνησε 3 μήνες μετά το πρώτο κρούσμα στην Κίνα. Ο Αμερικάνος μικροβιολόγος Μόρις Χίλμαν και η ομάδα του έλαβαν δείγμα της νόσου από έναν Αμερικάνο στρατιώτη.

Οι έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι δεν είχαν καθόλου αντισώματα μπροστά στη νέα γρίπη με μερικές εξαιρέσεις ηλικιωμένων που είχαν ζήσει την πανδημία του 1889-1890. Ο Χίλμαν λοιπόν ξεκίνησε την παραγωγή εμβολίων στέλνοντας δείγματα στους κατασκευαστές και προτείνοντάς τους να έχουν έτοιμα τα εμβόλια σε 4 μήνες.

Οι αμερικάνικες εταιρίες φαρμάκων συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν 8.000.000 δόσεις εμβολίου μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη και ακόμη 50.000.000 δόσεις εμβολίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Δείτε ακόμα “Μην αναπνέετε, δημιουργείτε νέφος”: Το σύνθημα που ακούστηκε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1980

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ από την ασιατική γρίπη ξεπέρασαν τους 70.000 και οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι χωρίς το εμβόλιο οι θάνατοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1.000.000.

Εκείνη την περίοδο είχε τραβήξει τα βλέμματα της δημοσιότητας ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ο οποίος αρνούνταν να κάνει το εμβόλιο διότι όπως ο ίδιος έλεγε ήθελε να αντιμετωπίσει την γρίπη σαν φυσιολογικός άνθρωπος και να μην δεχτεί ειδική θεραπεία.

Σύντομα όμως η Υπηρεσία Δημοσίας Υγείας εξέδωσε Δελτίο Τύπου που έλεγε ότι ο Αμερικάνος Πρόεδρος έπασχε από καρδιακές παθήσεις αλλά και άλλες χρόνιες ασθένειες και ήταν αναγκαστικό να το κάνει διότι ήταν στις ευπαθείς ομάδες. Έτσι, στις 26 Αυγούστου του 1957, εμβολιάστηκε.

Η Ασιατική γρίπη στην Ελλάδα

Φυσικά η Ασιατική γρίπη δεν άργησε να έρθει και στην Ελλάδα. Άλλωστε η γειτονική Ιταλία τότε μετρούσε χιλιάδες κρούσματα, ανάμεσά τους και η γνωστή Μαρία Κάλλας. Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα και οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν για μέτρα υγιεινής και για πιθανή κατασκευή εμβολίου.

η-ασιατική-γρίπη-του-1957-

Photo via: mixanitouxronou.gr

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1957 κι ενώ η Ελλάδα μετρούσε ήδη τα πρώτα θύματα από την Ασιατική γρίπη το Ανώτατον Υγειονομικόν Συμβούλιον εξέδωσε ανακοίνωση στο Υπουργείο Παιδείας που του έλεγε πόσο σημαντικό είναι να κλείσουν τα σχολεία για 15 ημέρες έτσι ώστε να μην ξεφύγει η γρίπη από τον έλεγχο.

Τα περισσότερα ελληνικά σχολεία άκουσαν την εντολή με πρώτα τα σχολεία της Καβάλας όπου τα κρούσματα αυξάνονταν ολοένα και πιο συχνά κάθε μέρα. Το επόμενο μέτρο που ανακοινώθηκε ότι για ένα χρονικό διάστημα τα φαρμακεία θα ήταν ανοιχτά όλη την μέρα και όλη την νύχτα συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών και των αργιών.

Δείτε ακόμα Ο άντρας που πέφτει στο κενό: Η ταυτότητα του ανθρώπου που έγινε το σύμβολο των Δίδυμων Πύργων (Pics)

Τα μέτρα αυτά είχαν προστατευτικό χαρακτήρα τώρα και δεν χρειάστηκε να γίνουν πιο αυστηρά διότι η Ασιατική γρίπη στην Ελλάδα δεν βγήκε εκτός ελέγχου. Συγκεκριμένα μόνο 50 κρούσματα αναγκάστηκαν να εισαχθούν στα νοσοκομεία εκτός φυσικά από γιατρούς και νοσηλευτές που μολύνθηκαν πιο γρήγορα λόγω των ασθενών τους.

Οι περιοχές που σημειωθήκαν τα περισσότερα κρούσματα ήταν η Νίκαια και η Κηφισιά και παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε το τότε διαφημιστικό σποτάκι στις ΗΠΑ που προέτρεπε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να προστατευθούν από την Ασιατική γρίπη.

Η ιστορία κάνει κύκλους λοιπόν…

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close