Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε απόρρητο φάκελο στην Ασφάλεια παρόλο που λίγοι το θυμούνται και υπήρχαν ακόμη και ταινίες της που λογοκρίθηκαν. Η άγνωστη πλευρά της ηθοποιού που μέχρι και σήμερα έχει φανατικούς θαυμαστές στην Ελλάδα.
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της Ελλάδας και η απήχησή της στο κοινό ήταν τεράστια. Για τον λόγο αυτό, κατά καιρούς δέχθηκε προτάσεις από πολιτικά κόμματα και ηγετικές προσωπικότητες να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Εκείνη, ωστόσο, επέλεξε να μην εμπλακεί ποτέ στον συγκεκριμένο χώρο.
Η επιθυμία της ήταν να παραμείνει στη συνείδηση του κόσμου αποκλειστικά ως ηθοποιός. Δεν επιδίωξε να αξιοποιήσει πολιτικά τη δημοφιλία και την αγάπη που της έδειχνε το κοινό όλα αυτά τα χρόνια. Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με συντηρητικές και έντονα αντικομμουνιστικές αντιλήψεις. Παρόλα αυτά είχε φάκελο στην Ασφάλεια και οι ταινίες της λογοκρίθηκαν. Διαβάστε παρακάτω:
Γιατί η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε φάκελο στην Ασφάλεια;
Ο πατέρας της, που υπηρετούσε τότε ως νομάρχης Αρκαδίας, εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τον ΕΛΑΣ. Παρόλα αυτά, στα χρόνια της δεκαετίας του 1960 και μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικό κλίμα, η Αλίκη εξέφρασε δημόσια ορισμένες πιο προοδευτικές θέσεις. Σε συνέντευξή της το 1963 στο αριστερό περιοδικό “Δρόμοι της ειρήνης”, είχε αναφέρει ότι σκόπευε να συμμετάσχει στην πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που διοργάνωνε ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Η πορεία τελικά απαγορεύτηκε από τις αρχές. Ωστόσο, στις 21 Απριλίου, ο βουλευτής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) πραγματοποίησε μόνος του τη διαδρομή, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των αρχών. Έναν μήνα αργότερα έπεσε νεκρός από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη.
Το άνοιγμα του φακέλου της
Εξαιτίας του οικογενειακού της υπόβαθρου, οι αρχές δεν θεωρούσαν την Αλίκη ύποπτη για πολιτική δράση και έτσι δεν δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη δήλωσή της. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, δημιουργήθηκε φάκελος για εκείνη, όχι για πολιτικούς λόγους αλλά εξαιτίας μιας επαγγελματικής δραστηριότητας.
Δείτε ακόμα Ο πολυτάλαντος ηθοποιός που η γκαντεμιά τον έκανε να πεθάνει στην αφάνεια
Η γνωστή ηθοποιός επιθυμούσε να πραγματοποιήσει περιοδεία με τον θίασό της στην Τουρκία και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και για αυτό απαιτούνταν σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές. Με την πάροδο του χρόνου, ο συγκεκριμένος φάκελος εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία.
Οι ταινίες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της λογοκρισίας
Το ενδιαφέρον της Ασφάλειας στράφηκε ξανά προς την Αλίκη εξαιτίας δύο κινηματογραφικών παραγωγών της που αντιμετώπισαν προβλήματα με τη λογοκρισία. Η πρώτη ήταν η ταινία «Κόρη μου η σοσιαλίστρια» του 1966. Οι αρμόδιες αρχές είχαν ζητήσει να αφαιρεθούν σκηνές που περιλάμβαναν πορείες, συνθήματα και κινητοποιήσεις εργαζομένων προκειμένου να επιτραπεί η προβολή της. Τελικά, για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, η ταινία προβλήθηκε χωρίς να γίνουν οι συγκεκριμένες περικοπές.
Η δεύτερη περίπτωση ήταν η ταινία «Αλίκη Δικτάτωρ» το 1972, η οποία περιείχε σαφείς υπαινιγμούς κατά του καθεστώτος της εποχής. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να περάσει τη διαδικασία λογοκρισίας. Σύμφωνα με όσα είχαν ειπωθεί τότε, σημαντικό ρόλο φέρεται να έπαιξε η παρέμβαση υψηλόβαθμου στελέχους της Χούντας, προκειμένου να ικανοποιήσει την κόρη του, η οποία ήταν μεγάλη θαυμάστρια της Αλίκης.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να συνέβαλε και το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο το καθεστώς βρισκόταν σε πορεία σχετικής φιλελευθεροποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον φάκελό της δεν υπήρχε καμία αναφορά στις δύο αυτές ταινίες.
Η υπόθεση του Πολυτεχνείου
Ένα από τα στοιχεία που τελικά καταγράφηκαν στον φάκελο της ηθοποιού αφορούσε την πρόθεσή της να μεταβεί στο Πολυτεχνείο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Οι αρχές εκείνη την περίοδο παρακολουθούσαν τηλεφωνικές συνομιλίες ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου και γνώριζαν τις κινήσεις αλληλεγγύης προς τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν εναντίον της δικτατορίας.
Σύμφωνα με τα έγγραφα της Ασφάλειας, η επιθυμία της Αλίκης να βρεθεί στο Πολυτεχνείο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αντίδρασης του συζύγου της, Δημήτρη Παπαμιχαήλ: «….πλην, παρά την διάθεσίν της, αντέδρασεν σφόδρα εις τούτο ο σύζυγος της ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ Δημήτριος».
Η στήριξη στην “Ενωμένη Αριστερά”
Λίγο πριν από τις πρώτες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μετά την πτώση της δικτατορίας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που χαιρέτισαν τη δημιουργία της “Ενωμένης Αριστεράς”. Η κίνηση αυτή κίνησε το ενδιαφέρον των αρχών και καταγράφηκε επίσης στον φάκελό της. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η “Εφημερίδα των Συντακτών”, στο σχετικό αρχείο αναφερόταν:
«ΑΥΓΗ της 24.10.1974 ΜΕ ΤΗΝ ΕΝ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Η ΑΛΙΚΗ Βουγιουκλάκη, ο Μάνος Κατράκης, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και 16 άλλοι εκλεκτοί καλλιτέχνες χαιρετίζουν την ίδρυση της ‘’Ενωμένης Αριστεράς’’, προσυπογράφουν την έκκληση των 24 καλλιτεχνών και καλούν τον λαό να πυκνώσει τις γραμμές της». Δείτε και τα βασανιστήρια που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στη Μιμή Ντενίση που λίγοι γνωρίζουν.
Σχετικά άρθρα:
- Νομίζαμε ότι βλέπαμε την Αλίκη Βουγιουκλάκη μα κάναμε λάθος:Η σωσίας Μίτση Καρρά που την αντικαθιστούσε και ο Απαράβατος όρος
- Η Ελληνίδα ηθοποιός που ζήλευε η Αλίκη Βουγιουκλάκη και έγινε η αιτία να μαλώσει με τον Σακελλάριο
- Όταν ο Λάκης Λαζόπουλος και η Αλίκη Βουγιουκλάκη διασκέδαζαν ξέφρενα σε νυχτερινό κέντρο – Η σπάνια φωτογραφία
- Κόκκινα φανάρια : Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη εισέβαλε στα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας
- Η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε Σπάνια κατάθεση ψυχής : «Είμαι ένα τραγικό πρόσωπο. Θα μείνω μόνη στη ζωή»