έρευνα_εξηγεί_πως_το_όνομα_επηρεάζει_την_εμφάνιση_

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το όνομά μας επηρεάζει και την εμφάνισή μας. Επίσης εξηγεί για ποιον λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν επιλέξουμε ένα όνομα για το παιδί μας.

Στην Ελλάδα το έθιμο θέλει τα παιδιά να παίρνουν ονόματα από τους παππούδες. Παλιότερα το έθιμο έλεγε πως τα δύο πρώτα παιδιά παίρνουν ονόματα από την πλευρά του πατέρα και τα επόμενα παιδιά από την οικογένεια της μητέρας.

Βέβαια πλέον οι άνθρωποι δεν κάνουν τόσα παιδιά και φυσικά δεν είναι δίκαιο μία γυναίκα να χρειάζεται να κάνει από τρία παιδιά και πάνω, για να τιμήσει και τους δικούς της ανθρώπους. Έτσι πλέον το έθιμο θέλει το πρώτο παιδί να παίρνει όνομα από την οικογένεια του πατέρα και το δεύτερο παιδί από την οικογένεια της μητέρας.

Δείτε ακόμα 10 βασιλικοί κανόνες για τα μωρά που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά ζευγάρια στην Ελλάδα πλέον, δεν τηρούν αυτό το έθιμο και δίνουν στα παιδιά τους ονόματα που τους αρέσουν ή ονόματα από πρόσωπα που ήταν δεμένα συναισθηματικά μαζί τους και όχι αναγκαστικά των παππούδων.

Αυτό έγινε επειδή είναι αν μη τι άλλο άδικο η μάνα να έρχεται δεύτερη όσων αφορά την τιμή των δικών της ανθρώπων και δεύτερον, επειδή πολλές φορές δημιουργούνται κόντρες ανάμεσα στα συμπεθέρια για τα ονόματα.

Είτε σας αρέσει να πηγαίνετε με τα έθιμα, είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι το όνομα είναι απλά ένα όνομα για τους Έλληνες, όπως φυσικά και για τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης. Μπορεί να έχει συναισθηματική αξία όμως κανείς μας δεν σκέφτηκε ότι ένα όνομα είναι σε θέση να επηρεάσει την εμφάνιση ενός ανθρώπου.

Δείτε ακόμα 20 γυναίκες που κατέρριψαν τα πρότυπα ομορφιάς

Μία μελέτη όμως ήρθε να αποδείξει ότι ένα όνομα είναι πολλά παραπάνω, πέραν από έναν τρόπο να σε φωνάζουν και να γυρίζεις. Μία μελέτη αποδεικνύει ότι το όνομα μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή σας και εξηγεί για ποιον λόγο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν επιλέγουμε όνομα για το παιδί μας. Διαβάστε παρακάτω: 

Οι ερωτηθέντες μπόρεσαν να μαντέψουν σωστά το όνομα ενός ξένου με βάση μια φωτογραφία του προσώπου του.

έρευνα_εξηγεί_πως_το_όνομα_επηρεάζει_την_εμφάνιση_

«Υπάρχει κάτι σε μια Emily που… μοιάζει με μια Emily», σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Anne-Laure Sellier, η οποία ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Αυτό αποδείχθηκε από το πείραμά τους με Γάλλους και Ισραηλινούς συμμετέχοντες, στους οποίους εμφανίστηκαν τυχαίες φωτογραφίες ταυτότητας. Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 ονόματα, για το ποιο είναι το πραγματικό όνομα του εικονιζόμενου.

Με γνώμονα την τύχη, τα άτομα αυτά θα έπρεπε να έχουν βρει την σωστή απάντηση στο 25% των φωτογραφιών. Όμως τα άτομα αυτά βρήκαν τα σωστά ονόματα σε ένα ποσοστό που άγγιζε το 40%. Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι δεν είναι απλά θέμα τύχης, το ότι κατάφεραν να συνδέσουν ονόματα με παρουσιαστικά.

Ένας αλγόριθμος υπολογιστή μπόρεσε να εντοπίσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου που σχετίζονται με κάθε όνομα.

έρευνα_εξηγεί_πως_το_όνομα_επηρεάζει_την_εμφάνιση_

Οι επιστήμονες για να στηρίξουν αυτή την θεωρία χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο υπολογιστή για να δουν αν ο υπολογιστής μπορεί να ταιριάξει τα ονόματα με τα σωστά πρόσωπα ανάμεσα σε 94.000 ανθρώπους. Ο υπολογιστής τα πήγε καλύτερα από τους ανθρώπους αφού κατάφερε να ταιριάξει ένα ποσοστό του 55-60%.

Η παραπάνω εικόνα είναι μια απεικόνιση του «θερμικού χάρτη», τον οποίο παρήγαγε ο αλγόριθμος. Ο χάρτης επισημαίνει τα στοιχεία του προσώπου που χρησίμευαν ως στοιχεία για τον προσδιορισμό του ονόματος του ατόμου.

Τα στερεότυπα επηρέασαν την κρίση τους

έρευνα_εξηγεί_πως_το_όνομα_επηρεάζει_την_εμφάνιση_

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να μαντέψουν σωστά εξαιτίας πολλών στερεοτύπων. Για παράδειγμα το όνομα Katherine ταιριάζει σε μία κοπέλα που είναι συνεσταλμένη ενώ το όνομα Allison σε μία κοπέλα πιο αντιδραστική.

Σε αυτήν την περίπτωση μπαίνει στην μέση η αυτοεκπληρούμενη προφητεία, που είχαμε αναλύσει και στο παρελθόν. Ένας άνθρωπος με το όνομα Katherine μπορεί υποσυνείδητα να θέλει να ταιριάξει με τα στερεότυπα που περιβάλλουν το όνομά του.

Έτσι θα γίνει συνεσταλμένη και καλή μαθήτρια. Οπότε με βάση τα στερεότυπα ένας άνθρωπος επηρεάζεται και προσαρμόζει την προσωπικότητά του, σύμφωνα με το όνομά του.

Οι άνθρωποι μπορούν υποσυνείδητα να αλλάξουν τις εμφανίσεις τους ώστε να ταιριάζουν στο στερεότυπο των ονομάτων τους.

έρευνα_εξηγεί_πως_το_όνομα_επηρεάζει_την_εμφάνιση_

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν το κοινό έχει μια ιδέα για το πώς μοιάζει ένα συγκεκριμένο όνομα – ας πούμε “Τομ” – άτομα με το ίδιο όνομα μπορεί να μιμούνται ασυνείδητα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η πρακτική της αλλαγής της φυσικής δομής κάποιου, χάριν συνάφειας, εντοπίζει τις ρίζες της πίσω στους αρχαίους Περουβιανούς. Τα μέλη της φυλής συνήθιζαν να δένουν τα κρανία των βρεφών, προκειμένου να επιτύχουν ένα σχήμα που ταυτίζεται με την ομάδα τους.

Το χτένισμα και ο τρόπος που προφέρεται το όνομα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενδείξεις.

έρευνα_εξηγεί_πως_το_όνομα_επηρεάζει_την_εμφάνιση_

Σε ένα τεστ, οι ερευνητές έκοψαν το πρόσωπο και έκαναν τους ανθρώπους να μαντέψουν τα ονόματα κοιτάζοντας απλά τα μαλλιά. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι ερωτηθέντες ήταν σε θέση να επιλέξουν σωστά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα μαλλιά είναι ένα από τα ευκολότερα πράγματα που μπορούν να αλλάξουν οι άνθρωποι εάν θέλουν να αντιγράψουν μια συγκεκριμένη εμφάνιση. Για παράδειγμα το όνομα Jennifer το έχουμε συνδέσει με πολλές ξανθιές Jennifer του Hollywood.

Ο ήχος του ονόματος θα μπορούσε επίσης να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Για παράδειγμα, το όνομα “Bob” έχει πιο στρογγυλό ήχο, οπότε συνήθως συνδέεται με στρογγυλό πρόσωπο.

Ωστόσο, τα ψευδώνυμα μπορούν να διαταράξουν την θεωρία ονόματος-προσώπου.

έρευνα_εξηγεί_πως_το_όνομα_επηρεάζει_την_εμφάνιση_

Όταν όμως ένας άνθρωπος αποφασίζει να αλλάξει το όνομά του όπως για παράδειγμα να κάνει το Helen, Helena, ουσιαστικά βγάζει από πάνω του οποιοδήποτε στερεότυπα θα μπορούσε να συνδέσει όνομα και προσωπικότητα.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να βρουν καμία σωστή απάντηση, όταν έπρεπε να συνδέσουν ανθρώπους υποκοριστικά. Με λίγα λόγια πιο εύκολα συνδέεις το Helen από το Helena, ακόμη κι αν μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο.

Άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να σας εμποδίσουν να μαντέψετε σωστά τα ονόματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όταν οι άνθρωποι κοίταξαν φωτογραφίες ατόμων εκτός του πολιτισμού τους, υπήρχαν λιγότερες πιθανότητες να βρουν  το σωστό όνομα.

Για παράδειγμα, όταν οι Γάλλοι ερωτηθέντες είδαν τις ισραηλινές φωτογραφίες και το αντίστροφο, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα ονόματα με την ίδια ευκολία και ακρίβεια, όπως όταν οι Ισραηλινοί καλέστηκαν για παράδειγμα να μαντέψουν ονόματα άλλων Ισραηλινών.

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα περίεργα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close