Τα 10 πράγματα που δεν γνώριζες για τον Άγιο Βασίλη (βίντεο)

Τα 10 πράγματα που δεν γνώριζες για τον Άγιο Βασίλη! Ο Άγιος Βασίλης είναι ο αγαπημένος Άγιος όλων των παιδιών. Είναι αυτός ο καλοκάγαθος χοντρούλης Άγιος, που καβαλάει το έλκηθρό του κάθε Παραμονή Πρωτοχρονιάς και φέρνει τα δώρα σε όλα τα παιδιά. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ο Άγιος Βασίλης είναι η μαγεία των Χριστουγέννων. Οι ιπτάμενοι τάρανδοι, το τρανταχτό γέλιο του και τα δώρα που αφήνει όταν όλοι μέσα στο σπίτι κοιμούνται, είναι αυτό που αγαπάμε στα Χριστούγεννα. Σίγουρα γιορτάζουμε την γέννηση του Χριστού, όμως ο Άγιος Βασίλης είναι κάτι από το παραμύθι που μικροί και μεγάλοι θέλουμε να ζήσουμε κάθε χρόνο!

Δείτε ακόμα Γιατί τα Χριστούγεννα γεννιούνται τα λιγότερα μωρά από κάθε άλλη μέρα του χρόνου

Όλοι ξέρουμε τον Άγιο Βασίλη. Φυσικά οι μεγάλοι ξέρουν ότι δεν υπάρχει. Ή τέλος πάντων σίγουρα, δεν μένει στον βόρειο Πόλο, δεν καβαλάει έλκηθρο και δεν έχει ιπτάμενους ταράνδους και ξωτικά στα εργαστήριά του. Υπάρχουν όμως και μερικές ακόμη πληροφορίες που δεν γνωρίζαμε για τον Άγιο Βασίλη.

Βρήκαμε τυχαία στο Youtube ένα βίντεο που μας μιλάει για τα 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον Άγιο Βασίλη. Το βίντεο ανέβηκε από το αγαπημένο μας κανάλι  Τα Καλύτερα Top10 και είπαμε να το μοιραστούμε μαζί σας. Το βρήκαμε τρομερά ενδιαφέρον και μας έβαλε στο χριστουγεννιάτικο κλίμα. Διαβάστε παρακάτω: 

Γιατί ο Άγιος Βασίλης φοράει κόκκινα ρούχα;

Ο Άγιος Βασίλης είναι γνωστός για την κατακόκκινη στολή του, με τις λευκές λεπτομέρειες και την μαύρη ζώνη. Εξαιτίας αυτής της στολής, το κόκκινο είναι το χρώμα των Χριστουγέννων! Ο Άγιος Βασίλης όμως δεν φορούσε ανέκαθεν κόκκινη στολή.

Έχει υπάρξει Άγιος Βασίλης ντυμένος στα πράσινα, στα μπλε ή ακόμη και στα λευκά! Φαίνεται πως η γνωστή εταιρία Coca Cola έκανε τον Άγιο Βασίλη να φοράει κόκκινη στολή! Συγκεκριμένα το 1930, η εταιρία ζήτησε από τους διαφημιστές της, να πείσουν το καταναλωτικό κοινό να πίνουν coca cola και τον Χειμώνα και όχι μόνο το Καλοκαίρι.

Έτσι η εταιρία, ξεκίνησε να λανσάρει τον Άγιο Βασίλη, να πίνει Coca Cola ντυμένος στα κόκκινα, αφού το κόκκινο ήταν το παραδοσιακό χρώμα της εταιρίας. Φαίνεται ότι η διαφήμιση πήγε πιο καλά από ότι φαντάζονταν. Αφού από τότε ο Άγιος Βασίλης στις περισσότερες χώρες του κόσμου, καθιερώθηκε στα κόκκινα!

Πότε παντρεύτηκε ο Άγιος Βασίλης;

Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε ότι ο Άγιος Βασίλης έχει και μία γυναίκα όπου στα αγγλικά ονομάζεται Κυρία Claus. Σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά, θα την λέγαμε Βασίλενα. Όπως και να ‘χει ο Άγιος Βασίλης στην αρχή ήταν εργένης.

Μόνο το 1849, σε μία μικρή ιστορία εμφανίστηκε η γυναίκα του, αλλά δεν φαίνεται να συγκίνησε και πολύ τον κόσμο. Το 1889 όμως βγήκε ένα χριστουγεννιάτικο ποίημα όπου η κυρία Claus είχε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι έγινε ευρέως γνωστό ότι ο Άγιος Βασίλης έχει και μία αξιαγάπητη γυναίκα.

Έκτοτε σε πολλά παιδικά παραμύθια και χριστουγεννιάτικες ταινίες υπάρχει και η κυρία Claus. Αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μέχρι κα σήμερα, δεν έχει και τόσο μεγάλη απήχηση, όσο έχει ο Άγιος Βασίλης.

Γιατί ρε παιδιά; Σκεφτείτε ότι αυτή πληρώνει τις κακοκεφιές του, αφού όλον τον χρόνο ο Άγιος Βασίλης δουλεύει για τα δώρα μας και κουράζεται πολύ! Εμείς είμαστε με την Βασίλενα!

Τι σχέση έχει ο Άγιος Βασίλης με τον Ακέφαλο Καβαλάρη;

Ο Ακέφαλος Καβαλάρης είναι ένα πλάσμα που σκ@τωνε ανθρώπους και ο Άγιος Βασίλης ένας καλοκάγαθος Άγιος που μοιράζει δώρα στα παιδιά. Τι κοινό μπορεί να έχουν; Μα φυσικά τον ίδιο συγγραφέα! Ο Ουάσινγκτον Ίρβινγκ είναι αυτός που έγραψε το διήγημα του Ακέφαλου Καβαλάρη.

Φαίνεται πως ο ίδιος συγγραφέας παρουσίασε για πρώτη φορά κάπου στο 1800 την ιστορία που θέλει τον Άγιο Βασίλη να μπαίνει από τις καμινάδες και να αφήνει τα δώρα στα παιδιά!

Που πάνε τα γράμματα που γράφουν τα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη;

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι γονείς δεν στέλνουν όντως τα γράμματα που γράφουν τα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη…στον Άγιο Βασίλη. Είτε τα κρατούν για αναμνηστικό, είτε τα διαβάζουν για να δουν τι δώρο θέλει το βλαστάρι τους και φέτος.

Στο εξωτερικό όμως οι περισσότεροι γονείς, όντως ταχυδρομούν τα γράμματα για τον Άγιο Βασίλη. Που πάνε όμως αυτά τα γράμματα; Λοιπόν, τα γράμματα πάνε σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα την χώρα που ζεις.

Αν για παράδειγμα ζεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα γράμματα πάνε σε μία μικρή πόλη με το όνομα Santa Claus που βρίσκεται στην Ιντιάνα. Μάλιστα όταν υπάρχει όνομα αποστολέα, ο Άγιος Βασίλης σε μερικές περιπτώσεις απαντάει στα παιδιά!

Σε μερικές χώρες του εξωτερικού, δεν υπάρχει απλά συγκεκριμένη τοποθεσία αποστολής των γραμμάτων. Έχουν βγάλει έναν ξεχωριστό ταχυδρομικό κώδικα για τον Άγιο Βασίλη αποκλειστικά. Στον Καναδά για παράδειγμα, ο ταχυδρομικός κώδικας είναι “HO HO HO” . Εμπνευσμένος.

Πόσα λεφτά θα έπαιρνε ο Άγιος Βασίλης, αν υπήρχε κι αν έπαιρνε μισθό;

Ο Άγιος Βασίλης σίγουρα κάνει πολύ σκληρή δουλειά. Όλο το χρόνο φτιάχνει τα δώρα και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς γυρίζει όλο τον πλανήτη και προσπαθεί να προλάβει να τα μοιράσει όλα! Πόσα λεφτά λοιπόν θα έπαιρνε ο Άγιος Βασίλης αν έπαιρνε μισθό;

Αν ζούσε στην Ελλάδα πιθανότατα θα έπαιρνε 500 ευρώ και τα μισά θα τα έτρωγε σε φόρους, αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Ένα site στην Αμερική, αποφάσισε να υπολογίσει τα χρήματα που θα έπαιρνε ο Άγιος Βασίλης με βάση τα στατιστικά του Υπουργείου Εργασίας της Αμερικής.

Κατέληξε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο Άγιος Βασίλης θα έπαιρνε 140.000 δολάρια τον χρόνο. Είναι λίγα ή πολλά τα λεφτά αυτά για τον Άγιο Βασίλη κατά την γνώμη σας;

Από που είναι ο Άγιος Βασίλης;

Εδώ υπάρχει μία μικρή κόντρα. Από την μία έχουμε το γνωστό τραγουδάκι για τον Άγιο Βασίλη, που λέει ότι κατάγεται από τον βόρειο Πόλο. Έτσι η πόλη στην Αλάσκα με αυτό το όνομα, θεωρεί ότι ο Άγιος Βασίλης είναι από εκεί. Το Ροβανιέμι όμως φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη, μαζί και οι χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή!

Φαίνεται πως ανεξάρτητα από που πιστεύουμε εμείς ότι είναι ο Άγιος Βασίλης, οι δύο πόλεις δεν φαίνεται να είναι σε θέση να λήξουν την κόντρα. Αφού μαζί με τον Άγιο Βασίλη, έρχονται και πολλά λεφτά από τους τουρίστες, που φυσικά καμία από τις δύο πόλεις, δεν θέλει να χάσει.

Ο Άγιος Βασίλης δεν έφερνε πάντα δώρα στα παιδιά!

Ο Άγιος Βασίλης είναι βασισμένος στον Άγιο Νικόλαο. Έναν μοναχό που ζούσε στην Μικρά Ασία και βοηθούσε με χρυσό και άλλα πολύτιμα πράγματα τους φτωχούς. Δεν το έκανε για να δώσει δώρα στα παιδιά αλλά για να μην γίνουν τα κ@ρίτσια των φτωχών οικογενειών π@ρνες.

Πολλά από τα χρήματα που έδινε, προορίζονταν και για προίκα στα φτωχά κ@ριτσια εκείνης της εποχής, έτσι ώστε να μπορούσαν να βρουν πιο εύκολα γαμπρό.

Ποιος λαός στέλνει τα περισσότερα γράμματα στον Άγιο Βασίλη;

Την πρώτη θέση φαίνεται πως έχει η Γαλλία! Την τρίτη θέση την έχει η Αμερική ενώ μερικές χώρες όπως το Μεξικό δεν υπήρχαν καν στην λίστα με τις επικρατέστερες χώρες. Και αυτό, διότι στην Λατινική Αμερική, υπάρχει ένα έθιμο όπου τα παιδιά βάζουν τα γράμματά τους σε μπαλόνια με ήλιον και τα αφήνουν ελεύθερα στον ουρανό.

Με αυτόν τον τρόπο τα γράμματα θα βρουν μόνα τους τον Άγιο Βασίλη.

Στην Ισλανδία δεν έχουν Άγιο Βασίλη!

Στην Ισλανδία δεν γιορτάζουν το έθιμο του Άγιου Βασίλη. Φαίνεται πως κάθε χρόνο από τις 11 Δεκέμβρη κάποια παιχνιδιάρικα ξωτικά με το όνομα yule φέρνουν τα δώρα στα παιδιά, εφόσον ήταν υπάκουα στους γονείς τους.

Τα άτακτα παιδιά τα…ψήνει ζωντανά η μαμά των ξωτικών ενώ υπάρχει και μία γάτα η οποία τρώει τα παιδιά που τα Χριστούγεννα δεν φόρεσαν τουλάχιστον ένα καινούριο ρούχα. Χίλιες φορές ο Άγιος Βασίλης!

Δεν τον συμπαθούν όλες οι χώρες τον Άγιο Βασίλη!

Χώρες όπως η Τσεχία και μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, θεωρούν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι σύμβολο της αμερικανικής εμπορευματοποίησης. Και δεν έχουν άδικο. Μπορεί ο Άγιος Βασίλης να μην δημιουργήθηκε στην Αμερική όμως εκεί καθιερώθηκε όπως τον έχουμε σήμερα στο μυαλό μας!

Δείτε παρακάτω το βίντεο με όλες τις πληροφορίες:

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Photo cover via: ygeiamou.gr

Close