Θανάσης Βέγγος-η-φοβία-του-με-την-σκόνη-

Θανάσης Βέγγος: Η εμμονή του με την σκόνη που την απέκτησε από την Μακρόνησο. Η άγνωστη εμμονή του Θανάση Βέγγου με την σκόνη, την οποία την απέκτησε από την Μακρόνησο. Δεν άνοιγε τα παράθυρα στις καλοκαιρινές παραστάσεις και καθάριζε διαρκώς τα σκηνικά.

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας υπέροχος ηθοποιός κι ένας Τεράστιος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που βασανίστηκε πολύ στην ζωή του και που σε ολόκληρη την καριέρα του, δεν έδειξε παρά μόνο ήθος και αξιοπρέπεια.

Ο Θανάσης Βέγγος επί Χούντας έκανε δυσμενή μετάθεση στην Μακρόνησο. Μπορεί να μην πήγε εκεί ως εξόριστος, όμως τα πράγματα δεν ήταν εφιαλτικά μόνο για τους αντιφρονούντες εξόριστους αλλά και για τους φαντάρους.

Δείτε ακόμα Το κίνημα των ρέηβερς το 1989 και τι ήταν το δεύτερο Καλοκαίρι της αγάπης

Μάλιστα εξαιτίας της Χούντας ο Θανάσης Βέγγος απέκτησε μία εμμονή με την σκόνη. Καθάριζε διαρκώς τα σκηνικά και ακόμη και τα Καλοκαίρια δεν άφηνε τα παράθυρα των θεάτρων ανοιχτά. Πώς απέκτησε αυτήν την εμμονή; Διαβάστε παρακάτω: 

Θανάσης Βέγγος: Η εμμονή του με την σκόνη που την απέκτησε από την Μακρόνησο

Ο Θανάσης Βέγγος προερχόταν από αριστερή οικογένεια και όταν χρειάστηκε να κάνει την στρατιωτική του θητεία, βρέθηκε με δυσμενή μετάθεση στην Μακρόνησο. Η Μακρόνησος ήταν ένα νησί που οι αντιφρονούντες της Χούντας, αριστεροί, κομμουνιστές ή απλά άνθρωποι που δεν συμφωνούσαν με την Χούντα στέλνονταν σε εξορία.

Παρόλο που ο Θανάσης Βέγγος δεν ήταν εξόριστος εκεί, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα ούτε για εκείνον, ενώ πολύτιμη ήταν η βοήθειά του στους εξόριστους, διακινδυνεύοντας την οργή του καθεστώτος. Ο Θανάσης Βέγγος στην Μακρόνησο δούλευε στο γιαπί όλη την μέρα.

Έσπαγε πέτρες όλη την ημέρα και αυτό τον έκανε να ζει μέσα στην σκόνη. Έτσι ο Βέγγος απέκτησε μία φοβία και μία εμμονή για την σκόνη, ακόμη και όταν έφυγε από την Μακρόνησο. Ο Θανάσης Βέγγος απέκτησε αυτήν την εμμονή διότι έτσι και αλλιώς προτού σταλθεί στην Μακρόνησο ήταν ήδη μανιακός με την καθαριότητα.

Δείτε ακόμα Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα το Καλοκαίρι του ’60 που συγκλόνισε την Ελλάδα

Όμως οι τραυματικές του εμπειρίες στην Μακρόνησο, τον έκαναν να φοβηθεί την σκόνη και να μην την αντέχει ούτε σαν ιδέα μέσα στον χώρο. Έτσι ξεσκόνιζε με μεγάλη προσοχή τα μαχαιροπίρουνα ακόμη κι αν μόλις είχαν πλυθεί, πάντα τίναζε τα ρούχα του πριν τα φορέσει, ενώ μερικές φορές γύριζε τις τσέπες των παντελονιών του ανάποδα για να τις τινάξει.

Επίσης ο Θανάσης Βέγγος απέφευγε τα ραντεβού σε εξωτερικούς χώρους. Καλούσε φίλους και γνωστούς μόνο στο σπίτι ή στο γραφείο το οποίο και ξεσκόνιζε συνεχώς. Μάλιστα είχε πάντα ιονιστή στους χώρους για να μην υπάρχει ίχνος σκόνης μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο.

Και στην δουλειά του όμως αυτή η φοβία τον ακολουθούσε. Ξεσκόνιζε πάντα με μεγάλη προσοχή τα σκηνικά ενώ μία φορά είχε σταματήσει πρόβα διότι ήθελε να τινάξει το τραπεζομάντηλο που ήταν μέρος του ντεκόρ. Επίσης τα Καλοκαίρια, δεν άφηνε ποτέ τα παράθυρα των θεάτρων ανοιχτά και η ζέστη γινόταν αφόρητη.

Δείτε ακόμα Το Καλοκαίρι του 1961 στην Αθήνα και τα νοσταλγικά μπάνια στην Ύδρα

Θανάσης Βέγγος-η-φοβία-του-με-την-σκόνη-

Photo via: protothema.gr

Παρόλα αυτά, επειδή ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος με μία πολύ τρυφερή καρδιά, μπορεί η εμμονή του με την σκόνη να ήταν ενοχλητική, όμως κανείς δεν του κρατούσε κακία και όλοι καταλάβαιναν ότι αυτό έχει βαθύτερα αίτια.

Άλλωστε ήταν πάντα τόσο ευγενικός και καλόψυχος που δεν δημιουργούσε προβλήματα στην δουλειά του ή στο σπίτι του ακόμη κι αν αυτή η εμμονή μερικές φορές τον έκανε να χάνει τον έλεγχο. Ο Θανάσης Βέγγος εκτός από ηθοποιός έκανε κι άλλα μεροκάματα.

Είναι γνωστό έτσι και αλλιώς ότι ο Βέγγος δεν έγινε ηθοποιός επειδή είχε ψωνιό με αυτό ούτε είχε κάποιο πτυχίο υποκριτικής. Έγινε ηθοποιός επειδή κατά την διάρκεια της εξορίας βοήθησε εξόριστους καλλιτέχνες όπως και άλλους εξόριστους ανθρώπους, κι έτσι μερικοί άνθρωποι τον βοήθησαν στα πρώτα του βήματα.

Δείτε ακόμα Copa Copana: Οι νεροτσουλήθρες που άφησαν εποχή στην Αθήνα και το άδοξο τέλος

Η δουλειά που επέλεξε, την επέλεξε για να φέρνει ψωμί στο σπίτι του. Όμως την έκανε πάντα με τόση αγάπη και τόσο ταλέντο που αν θέλετε την γνώμη μας έβαζε πολλούς πτυχιούχους ηθοποιούς της εποχής κάτω. Επειδή λοιπόν δούλευε για το μεροκάματο, ο Θανάσης Βέγγος παράλληλα με την υποκριτική ήταν ανά διαστήματα και παγοπώλης.

Αυτή η δουλειά του άρεσε ιδιαίτερα παρόλο που κουραζόταν αρκετά. Μην ξεχνάτε ότι εκείνη την εποχή κουβαλούσαν τους πάγους με τα χέρια – κολόνες ολόκληρες – στα σπίτια. Όμως ο πάγος και η σκόνη δεν πάνε μαζί και ο Θανάσης Βέγγος ένιωθε απαλλαγμένος από τον χειρότερο εχθρό του για λίγες ώρες της ημέρας.

Θανάσης Βέγγος-η-φοβία-του-με-την-σκόνη-

Photo via: ethnos.gr

Ένας υπέροχος άνθρωπος, μία βασανισμένη ψυχή, που όμως πάντα ήταν γλυκομίλητος και έδειχνε ήθος και ταπεινότητα ακόμη και όταν όλοι τον θαύμαζαν και όλοι τον αγαπούσαν. Ο Θανάσης Βέγγος λείπει από την σημερινή μας κοινωνία. Όχι μόνο το ταλέντο του αλλά και η ταπεινότητά του.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close